Democrat-liberalii sunt pe locul trei în Bucureşti, după USL şi PP-DD, potrivit barometrului „Adevărul“ realizat de IMAS în luna martie. La nivel naţional, USL este pe primul loc, cu 48,4%, dar sub obiectivul declarat de a obţine peste jumătate plus unu din voturi. PDL, aflat pe locul al doilea, cu 18,6%, îşi vede ameninţată poziţia de Partidul Poporului, cotat cu 16,6%. Pragul electoral ar mai fi depăşit de UDMR, partid cotat cu 7%.
Principala surpriză a sondajului este scorul slab pe care PDL îl înregistrează în Bucureşti, deşi Capitala a fost mulţi ani un fief al democrat-liberalilor. USL conduce în Capitală cu 47,6% din voturi, iar pe locul doi se află Partidul Poporului-Dan Diaconescu (PP-DD), care ar obţine 19,8% din voturi, în timp ce democrat-liberalii au doar 18%.
Pe tot parcursul anului 2011 şi la începutul lui 2012, PDL s-a aflat înaintea PP-DD în Capitală. Chiar în luna ianuarie, în timpul manifestaţiilor de stradă din centrul Capitalei, democrat-liberalii se menţineau pe locul doi, cu 25,6% din opţiunile bucureştenilor. În ultimele luni însă, organizaţia PDL Bucureşti, condusă de Elena Udrea, a părut cuprinsă de haos. Elena Udrea a refuzat să candideze deşi a fost invitată de unii dintre „greii" PDL să îşi asume răspunderea. După îndelungi căutări, PDL s-a orientat către Silviu Prigoană, contestat chiar din interiorul partidului.
Mai mult, Elena Udrea a schimbat şi strategia de alianţe de la o zi la alta, defilând la un moment dat alături de UNPR, după care a renunţat la listele comune cu formaţiunea condusă de Gabriel Oprea.
Partidul condus de Dan Diaconescu este pe locul doi şi în Muntenia. În această regiune, USL conduce cu 59%, scor explicabil prin faptul că PSD şi PNL deţin 13 dintre cei 16 şefi de consilii judeţene din această regiune. PP-DD are 17%, iar PDL, 16,8%, în acest fel formaţiunea lui Dan Diaconescu confirmând rezultatele bune înregistrate în ultimii ani în această regiune.
Pentru democrat-liberali, situaţia nu este mai plăcută nici în Transilvania, o zonă istorică de unde obţineau, în mod tradiţional, un număr consistent de voturi. USL este pe primul loc în această regiune cu 38,5%, UDMR are 21,8%, în timp ce PDL şi PP-DD au 15,6%. Şi aici, democrat-liberalii au pierdut teren faţă de luna trecută, când aveau 19% şi depăşeau PP-DD cu 4 procente. De menţionat că sondajul a fost efectuat în perioada 7-13 martie şi nu a surprins plecarea lui Sorin Frunzăverde la PNL, ceea ce ar putea scădea scorul PDL în Transilvania.
PDL compensează aducând voturi din Moldova. USL conduce şi în această regiune cu 45,1% din voturi, în timp ce PDL are 25,6% din opţiunile moldovenilor, iar Partidul Poporului, 16,4%. Experienţa alegerilor parţiale din Neamţ dovedeşte însă că, sub bagheta unui baron local ca Gheorghe Ştefan, maşinăria de partid a democrat-liberalilor poate depăşi aşteptările.
Sondajul a fost realizat de IMAS la comanda ziarului „Adevărul" şi a fost efectuat pe un eşantion de 1.046 de persoane. Datele au fost strânse în perioada 7-13 martie, iar eroarea sondajului este de 3%.