Joi, 28 martie 2024 - 10:59:25
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Oamenii s-au obişnuit să ceară... dar ce oferă?


11 mai 2012

4Oamenii se aştepta ca lumea să fie aşa cum o văd şi o înţeleg ei. Fiecare om vede lumea în felul lui propriu, în funcţie de patimile care îl înrobesc. Câte patimi, tot atâtea moduri de a vedea lumea. Pentru că această lume a ajuns să fie văzută în mod păcătos, Dumnezeu ne porunceşte să lepădăm lumea din inima noastră, spre a putea vedea măreţia stării noastre celei dintâi, zicând: "Nu ştiţi, oare, că prietenia lumii este duşmănie faţă de Dumnezeu? Cine deci vă voi să fie prieten cu lumea, se face vrăjmaş lui Dumnezeu" (Iacov 4, 4).
Precum peştele nu ştie despre apă, până ce nu eşuează pe uscat, tot aşa, oamenii nu înţeleg mediul în care trăiesc şi cu care s-au obişnuit, până ce nu ies din el. Înşelarea este poate cea mai mare cădere duhovnicească a lumii de astăzi. Doar foarte puţini sunt aceia care îşi mai dau seama de înşelarea şi de manipularea la care sunt supuşi, luptând cu tărie să nu piardă contactul cu realitatea. Astăzi, discernământul este din ce în ce mai greu de dobândit şi de păstrat.

Aşteptările oamenilor


Astăzi, oamenii se aşteaptă ca lumea să fie rea, violenta şi desfrânată, spre deosebire de vremurile dinainte, când oamenii se certau mult mai greu, fiecare având alte aşteptări de la cei din jur, considerând lumea ca fiind bună şi necrezând atât de uşor intenţiile rele ale cuiva. Deşi patimile sunt parcă mai violente ca oricând, acestea nu au lipsit însă niciodată din lume.
Urmărirea programelor mass-media (în special, cele televizate) implică două mari pericole: dependenţa şi manipularea. Dacă, până nu demult, o crimă era cunoscută doar de oamenii locului, astăzi, prin mijloacele de informare mass-media, ea este aflată de o ţară întreagă. Manipularea meşteşugită de mass-media înrobeşte tot mai mulţi oameni, cazuri excepţionale sau rare ajungând să fie văzute drept generale şi posibile oricând. Teama şi stresul se arată a fi mijloacele cele mai eficiente de înstrăinare şi de control.
Până nu demult, familia, comunitatea, Biserică şi Şcoală erau modelele de referinţă ale fiecărui om. Astăzi, însă, acestea au ajuns să fie luate în râs de o societate tot mai pătimaşă. Mijloacele de comunicare publică (televizorul, internetul, reclamele) au o putere mai mare de a forma (deforma) caractere umane decât instituţiile tradiţionale.


Proiecţia video are o putere uriaşă de a manipula şi de a influenţa comportamentul uman. Astfel, de la vizionarea cu atenţie a unor imagini video şi până la identificarea personală cu acestea, nu mai este decât un singur pas. Omul a ajuns să se identifice pe sine cu ceea ce vede la televizor şi cu ceea ce i se spune în reclame: se crede sportiv, se crede viril, se crede puternic, se crede veşnic tânăr, se crede nedreptăţit, se crede înşelat, se crede neluat în seamă etc.
Aşteptările unui om manipulat nu vor fi niciodată împlinite, căci realitatea este cu totul alta decât cea servită de sursa de manipulare. Media foloseşte întotdeauna modele ireale şi imposibil de urmat în realitate: bărbaţii sunt intotdeuna frumoşi, puternici şi potenţi, în timp ce femeile sunt foarte aranjate, fericite şi ispititoare. Preferând această lume artificială, omul ajunge să se identifice cu personaje fictive şi să aibe aşteptări dintre cele mai nepotrivite de la cei din jurul său.

Până să se dezvolte societatea urbană şi tehnica digitală, fiecare persoană ştia clar care este rolul ei în familie şi în comunitate. Dacă lumea se schimbă neîncetat, firea omului nu se poate însă schimba. De la naştere, omul are sădit în sine un mod de-a fi pe care, dacă nu-l urmează, îl poate cel mult înstrăina, însă nicidecum schimba. Dacă un lucru schimbat poate funcţiona, un lucru înstrăinat (denaturat) însă, nu va funcţiona niciodată. Omul trebuie să se întoarcă la vieţuirea lui firească.
Cu cât aşteptările omului de la viaţa sunt mai înstrăinate de realitate, cu atât el va suferi mai mult; de aici, numărul tot mai mare de conflicte interioare şi depresii, de certuri şi divorţuri. Schimbarea minţii (pocăinţă) este singura cale pe care poate omul să se nască din nou, dându-şi seama de înşelarea în care a ajuns să trăiască şi de realitatea pe care a trecut-o cu vederea.


Împrăştierea minţii este una dintre cele mai grave urmări ale avalanşei de informaţii la care omul se supune de bunăvoie. Astăzi, paza minţii este văzută ca ceva cu totul străin şi nepotrivit societăţii moderne, dacă nu chiar că un complex al omului limitat. Astfel, pentru că oamenii nu mai sunt în stare să filtreze, prin raţiunea luminată de har, toată informaţia primită, ei ajung să se obişnuiască cu lucruri dintre cele mai scandaloase.
Deoarece aproape orice program media are la bază o patimă, singura modalitate de a rezista manipulării şi înstrăinării de realitate rămâne lupta duhovnicească împotriva patimilor. Viaţa creştină este calea pe care omul poate să reziste procesului de înşelare şi improprierii multor aşteptări iraţionale şi chinuitoare. Câştigarea harului Duhului Sfânt, prin rugăciune, Spovedanie şi Împărtăşanie, se arată a fi vitală, precum şi este.
Aşteptările oamenilor stau în legătură cu modul în care aceştia văd lumea înconjurătoare. Atâta timp cât omul caută să-L cunoască pe Dumnezeu, prin rugăciune, lecturi filocalice şi întâlniri cu oameni duhovniceşti, el reuşeşte să se păzească pe sine de înşelare, având numai aşteptări mântuitoare. Unde este harul lui Dumnezeu, acolo este pace statornică.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro