Cercetatorii de la Universiatea Oxford cred ca au descoperit osemintele Sfantului Ioan Botezatorul. Ramasitele au fost gasite in Bulgaria, sub podeaua unei biserici antice.
Desi ramasitele au fost gasite in anul 2010, abia acum oamenii de stiinta au datat cu radio-carbon aceste oase si au aflat ca dateaza din secolul I d. Hr.
Aceasta este perioada in care a trait predicatorul care a anuntat venirea lui Mesia, potrivit textelor biblice, sustin savantii, citati de AFP.
Arheologii au descoperit, in urma cu 2 ani, in ruinele unei biserici antice de pe insula Sveti Ivan, din Bulgaria, cateva ramasite umane: un dinte, o parte din craniu si o falanga.
Datarea cu carbon precizeaza numai perioada in care a trait persoana respectiva, nu si identitatea ei, dar alte indicii le-au sugerat arheologilor ca ar putea fi vorba de Ioan Botezatorul.
Biserica antica unde au fost gasite oasele se numeste Sfantul Ioan (Sveti Ivan), iar ADN-ul barbatului caruia ii apartin este specific Orientului ApQropiat (zona care include si Israelul), unde a trait predicatorul. Mostrele de ADN au fost analizate de cercetatori de la Universitatea din Copenhaga.
“Am fost surpinsi sa aflam ca aceste ramasite sunt atat de vechi, Initial am crezut ca dateaza din secolul III sau IV d.Ch. Dar, daca este cu adevarat vorba de Ioan Botezatorul, asta nu putem sti siguri si nu avem cu sa aflam”, declara Thomas Higham, unul dintre cei care au cercetat ramasitele.
Alaturi de oase care se aflau intr-un sarcofag de marmura, arheologii au mai gasit o piatra vulcanica, cu o inscriptie in greaca veche, care vorbeste de Sfantul Ioan Botezatorul.
Textul face referire si la “servitorul Domnului, Toma”, cel care a adus probabil in Bulgaria pretioasele ramasite.
O analiza mai atenta a demonstrat ca piatra provine din Turcia. In orasul antic Antiohia, din Turcia, s-a aflat pastrata mana drepata a lui Ioan Botezatorul, pana in secolul X d.Hr.
Potrivit crestinortodox.ro, Biserica Ortodoxa din Bulgaria a recunoscut oficial autenticitatea acestor moaste.