Vineri, 19 aprilie 2024 - 11:43:39
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


România, condamnată la CEDO pentru nefurnizarea unor informaţii de interes public


26 iunie 2014

Statul român a fost condamnat recent de Curtea Europeană a Drepturilor Omului la plata a aproximativ 9.000 de euro, daune morale şi cheltuieli de judecată, după ce un fost primar al oraşului Baia Mare a refuzat să îi furnizeze unui jurnalist informaţii de interes public, în ciuda a trei hotărâri judecătoreşti definitive.

Procesul a fost intentat în 2006 de jurnalistul Ioan Romeo Roşiianu, susţinut de avocata Diana Hatneanu şi sprijinit de Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, Comitetul Helsinki (APADOR-CH), ca unul strategic pentru România, relatează mediafax.ro.

La începutul anilor 2000, reclamantul era prezentator la o televiziune locală şi realiza o emisiune care trata problema folosirii fondurilor publice de către Primăria Baia Mare. În ianuarie 2005, prezentatorul a fost concediat, iar emisiunea înlocuită de o alta, despre activităţile administraţiei locale, finanţată de primărie. La vremea respectivă, Roşiianu i-a adresat primarului municipiului, Cristian Anghel, mai multe cereri de informaţii de interes public. În urma refuzului acestuia, jurnalistul s-a plâns în justiţie, care, prin hotărâri definitive şi irevocabile, l-a obligat pe primar să-i comunice informaţii cu privire la mai multe contracte de achiziţii publice şi la administrarea patrimoniului public. Hotărârile au rămas însă neexecutate, în ciuda a numeroase demersuri, printre care amendarea civilă şi administrativă a primarului.

Roşiianu a sesizat CEDO pe 4 iulie 2006, invocând încălcarea articolelor 6 (dreptul la un proces echitabil) şi 10 (libertatea de exprimare) din Convenţia europeană a drepturilor omului. Recent Curtea Europeană a stabilit că ambele articole au fost încălcate şi a decis ca statul român să îi plătească reclamantului suma de 4.000 de euro cu titlul de prejudiciu moral şi 4.748 de euro, cheltuieli de judecată.

Deşi Curtea europeană s-a pronuţat în ultimii ani şi în alte cauze similare, Cauza Roşiianu este o premieră pentru România, a declarat avocata Diana Hatneanu.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro