Marţi, 19 martie 2019 - 12:29:42
EUR
EURO = 4.7433 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 4.1707 RON
Dolarul american a scazut
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Cum ajunge Albania mai tare ca România


15 ianuarie 2016

Mica ţară balcanică Albania, care timp de decenii s-a zvârcolit sub cruda dictatură stalinistă si apoi mulţi ani în haos mafiot, are, acum,  cea mai promiţătoare economie din Europa, în ultimii ani a fost singura economie din Europa care a crescut. Cel care s-a exprimat astfel este Steve Forbes, editorul şef şi proprietarul faimoasei publicaţii cu acelaşi nume fondată în 1917 la New York şi care este un etalon în ceea ce priveşte analizele economice şi politice din lume întreagă.   VerticalNews vă spune azi o poveste reală despre acest miracol, iar în oglindă stă înfrigurată România.

“Când au scăpat de comunişti, în 1992, venitul pe cap de locuitor era de doar 200 de dolari. Astăzi (2011), acesta a atins deja pragul de 4.000$, fapt ce poate fi socotit un miracol. În ultimii trei ani, Albania a depăşit ţari precum Ucraina (3.000$ pe cap de locuitor) şi Moldova (1.600$). România cu 8.666$ pe cap de locuitor este încă departe, dar specialiştii Forbes insistă pe creşterea spectaculoasă a economiei albaneze, iar noi apreciem economia românească în regres.
Cum a fost posibilă o asemenea minune? De ce Albania a decolat pur şi simplu în plină criză mondială, iar România, care a beneficiat de zece ani de creştere, s-a prăbuşit inexplicabil? Cu ajutorul celor de la Forbes care au prezentat în detaliu strategia economică a albanezilor, am descoperit punctele care fac diferenţa:

  • În Albania există o taxă unică de impozitare. De numai 10%!! Şi atentie aceasta taxă de numai 10% este atât pe veniturile personale cât şi pe cele din afaceri.
  • Albanezii plătesc un singur impozit pe salarii care s-a micşorat din 2010, de la 35% la 15%. În România pentru un salariu de 1.000 de lei angajatul şi angajatorul mai plătesc către stat încă 680 de lei. În Albania taxa perceputa de stat este de doar 150 la 1000. Asta evident contribuie pe de o parte la creşterea consumului, pe de alta parte la dinamizarea activităţilor economice, la lărgirea bazei de impozitare şi nu în ultimul rând, la eliminarea muncii la negru, la dimininuarea evaziunii fiscale.
  • În Albania TVA-ul este de 10%. În Romania TVA-ul este de 24%, unul dintre cele mai mari din Europa. Mai ales dacă ţinem cont de faptul că limita maximă admisă în Uniunea Europeană este de 25%. Asta deşi este deplin demonstrat că statele care se duc cu TVA-ul în sus pierd bani la buget, iar cele care reduc TVA-ul câştigă bani la buget. Pare un paradox, dar nu este. De fapt TVA-ul redus, ca şi impozitele reduse pentru firme şi salarii lărgesc baza de impozitare. Colectezi mai puţin de la mai mulţi şi, în final, bugetul de venituri al statului devine mai mare.
  • În Albania, mai mult de 70% din mărfurile care se comercializeză pe piaţă sunt -obligativitate prin lege!- de producţie internă, mai cu seamă produsele agricole. În România procentul este din păcate exact invers.
  • În 2008, guvernul de la Tirana a iniţiat o lege care impune ca toate construcţiile noi, locuinţe, sedii administrative, inclusiv staţiile de benzină, să aibă incluse echipamente ce folosesc energii regenerabile: panouri solar-termale, panouri fotovoltaice, pompe de căldură, instalatii eoliene etc.
  • În Albania, sistemul judiciar este independent, independenţa este garantată. În Romania sistemul judiciar este dependent, subordonat preşedintelui, primului-ministru, ministrului Justitiei, politicienilor, dar mai ales banului.
  • Guvernul, în Albania, a rezolvat definitiv problema proprietăţii. Ceea ce a fost de restituit s-a restituit şi o lege specială garantează acum toate drepturile derivând din calitatea de proprietar.

Spre deosebire de România,  Albania nu a recurs niciodată la sprijinul FMI şi nici nu este membră a Uniunii Europene.

Şi dacă nu credeţi în miracolul albanez, vă invit să vedeţi cum se construiesc acolo autostrăzile. În mai puţin de patru ani, Bechtel (companie americană angajată şi de români) a dat gata 170 de kilometri de autostradă. Linia de mare viteză de la portul albanez Durres până în Kosovo a costat un miliard de euro, patru benzi, 27 de poduri şi un tunel de 5,5 kilometri.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(691 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


Servicii medicale de calitate la standarde europene

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Sondaj de opinie

Sunteţi mulţumiţi de activitatea Consiliului Local Sulina?
  •   DA
  •   NU

    
NOTĂ: se poate vota o singură dată în 24 ore.


servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie
Horoscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Se pare ca sunteti plin de energie si aveti cateva idei ingenioase. Puteti avea succes in afaceri si calatorii, in sustinerea examenelor si in cultivarea relatiilor sociale.In a doua parte a zilei este posibil sa aveti o intalnire neasteptata, in urma careia sunteti nevoit sa va schimbati programul pentru ziua urmatoare.Eastrolog.ro va sfatuieste sa evitati hotararile pripite, care ar putea sa tulbure armonia din familie taur Se intrevede o zi incarcata. Ca sa puteti rezolva tot ce v-ati propus pentru azi, eastrolog.com va recomanda sa va organizati timpul cat mai eficient.Farmecul personal va poate ajuta sa rezolvati intr-o maniera diplomatica o situatie tensionata.Daca sunteti in cautarea unui nou loc de munca, astazi aveti sanse mari sa il gasiti
GEMENI RAC
gemeni Puteti obtine beneficii materiale importante, cu conditia sa va temperati spiritul critic.Eastrolog.ro va sfatuieste sa dati dovada de stapanire de sine in discutiile cu prietenii si cu partenerul de viata, pentru a evita conflictele.Spre seara s-ar putea sa primiti vizita unei persoane apropiate care va da o veste buna in legatura cu o calatorie rac Dificultatile financiare cu care v-ati confruntat in ultima vreme va ofera o motivatie suplimentara pentru a munci cu perseverenta.La locul de munca sau in afaceri sunt sanse sa aveti realizari importante, care va vor aduce in curand si satisfactii materiale.Chiar daca va simtiti in forma si plin de energie, eastrolog.eu va recomanda sa fiti prudent si sa nu neglijati odihna
LEU FECIOARĂ
leu Azi sunt favorizate calatoriile in interes profesional sau de afaceri.Dupa-amiaza aveti ocazia sa rezolvati o problema sentimentala care va framanta de ceva timp.Pe plan financiar, se pare ca parcurgeti o perioada mai dificila. Eastrolog.ro va sfatuieste sa aveti rabdare, fiindca sunt sanse ca situatia sa se imbunatateasca in curand fecioara In prima parte a zilei aveti sanse de succes intr-o activitate extraprofesionala, datorita colaborarii excelente cu o persoana apropiata.S-ar putea sa vi se ofere ocazia unei investitii profitabile. Pentru a reduce riscurile, ar fi bine sa va sfatuiti sau chiar sa va asociati cu o persoana apropiata care are experienta in domeniu.Este posibil sa aveti de luat o decizie in legatura cu o calatorie pe care v-ati planificat sa o faceti in aceasta perioada. Eastrolog.ro va recomanda sa tineti cont de beneficiile potentiale pe termen lung
BALANŢĂ SCORPION
balanta Este un moment favorabil pentru a incepe sa puneti in aplicare un proiect menit sa va ajute sa va afirmati in plan profesional. Sunt sanse sa obtineti si beneficii materiale, cu conditia sa aveti rabdare.Relatiile cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri ar trebui sa fie foarte bune.Eastrolog.ro va sfatuieste sa profitati de acest context favorabil, dar sa nu fortati lucrurile si sa aveti rabdare scorpion In plan profesional sau in afaceri este o zi buna pentru a va ocupa de probleme delicate. Aveti sanse sa finalizati o lucrare inceputa cu mai mult timp in urma.Astazi puteti rezolva mai usor decat de obicei diverse probleme de natura financiara.Eastrolog.ro va recomanda sa aveti grija sa va respectati promisiunile
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Aveti ocazia sa va afirmati in societate si sa obtineti castiguri financiare.La locul de munca sau in afaceri este foarte posibil sa fiti apreciat de superiori sau de parteneri pentru ingeniozitatea si ambitia de care dati dovada.Eastrolog.ro va sfatuieste sa nu puneti la suflet barfele unei femei din anturaj capricorn In cursul diminetii este posibil sa aflati ca va trebui sa faceti o calatorie in interes profesional sau de afaceri.Este o zi buna pentru negocieri, pentru prezentarea unor proiecte noi si pentru activitati de promovare a produselor sau serviciilor proprii.A doua parte a zilei este favorabila intrunirilor cu persoane apropiate. Eastrolog.ro va recomanda sa profitati de ocazie, pentru ca sunt sanse sa va faceti noi prieteni
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Azi s-ar putea ivi ocazia de a obtine venituri suplimentare dintr-o colaborare.Aveti posibilitatea sa finalizati o lucrare dificila, cu mai putin efort decat v-ati asteptat.Eastrolog.ro va recomanda sa evitati speculatiile de orice fel. In caz contrar, riscati sa pierdeti mult pesti Daca vi se propune un nou loc de munca, eastrolog.ro va recomanda sa nu va grabiti sa refuzati. Astazi sansa este de partea dumneavoastra.Este posibil ca o persoana apropiata sa va sugereze o idee buna pentru activitatea profesionala sau pentru afaceri. Ar fi bine sa o discutati si cu partenerul de viata.Seara este favorabila intrunirilor cu prietenii
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 17 martie 2019
Autentificare
stiriactuale.ro