Sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 11:57:10
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Iohannis a dejucat tentativa de lovitura de stat a lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR


8 aprilie 2016


 

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis la reexaminare "Legea privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional" adoptată în martie de Camera Deputaţilor, invocând aspectele unei lovituri de stat, semnalate în ultimele luni în presă.

Pe 29 iulie 2015, într-un articolul publicat pe stiripesurse.ro, Alexandru Petria atrăgea atenţia că în România are loc o tentativă de lovitură de stat. Pericolul este generat de ideea înfiinţării Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, scria autorul articolului, care să nu răspundă în faţa nici unei instituţii cu reprezentanţi aleşi democratic. Comitetul ar avea, potrivit legii adoptate de Parlament, un consiliu general format din nouă membri: cinci de la Banca Naţională, doi de la Autoritatea de Supraveghere Financiară şi doi de la Guvern. Preşedinte va fi guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.

Problema reală este generată de atribuţiile Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială. Acesta ar avea puterea de a formula "recomandări obligatorii" pentru orice alte instituţii. Cu alte cuvinte, dacă cei nouă membri "macroprudenţi" identifică o problemă, ar avea puterea de impune Guvernului anumite măsuri.

"În opinia mea, Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială este în afara literei şi spiritului Constituţiei. Actele guvernului sunt cenzurabile doar de către Parlament şi Curtea Constituţională. Iniţiatorii Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială sunt condamnabili pentru complot la adresa statului de drept", scria Alexandru Petria în iulie 2015.

La rândul său, avocatul Gheorghe Piperea semnala într-un articol din 25 martie 2016: "Aveam, anul trecut, în august, când am mai scris despre proiectul acestei legi, convingerea că se tinde la a se elimina din Constituţie principiul separaţiei puterilor în stat. Acum mă tem că trebuie să vă dau o veste şi mai proastă: puterile în stat nu mai există în faţa recomandărilor acestui comitet, o entitate care nu îşi mai extrage legitimitatea din voturile noastre, ci din sfinţenia importată de la Comitetul European pentru Risc Sistemic şi de la Banca Reglementelor Internaţionale (banca centrală a băncilor centrale, o instituţie ceţoasa cu sediul în Elveţia). România devine un stat teocratic, fiind condusă de un sinod/sanhedrin de preoţi macro-prudenţi în frunte cu un ayatollah, guvernatorul etern. Şi să nu faceţi nicio greşeală în analizele voastre: fără îndoială, dl Iohannis va promulga această lege."
 

CITIŢI UNDE SE AFLĂ REZERVA DE AUR A ROMÂNIEI


In poză, Mugur Isarescu, membru al Clubului de la Roma: "Club of Rome is a group of world citizens, sharing a common concern for the future of humanity‏" sau pe româneşte, "Clubul de la Roma este un grup de cetăţeni ai lumii, cu o preocupare comuna privind viitorul omenirii".


Sursa articol: stiripesurse.ro


Sursa foto: http://arcor.clubofrome.ro


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro