Situată în partea de est a oraşului, Biserica Domnească din Ploieşti este cel mai vechi monument istoric păstrat, având aproape patru secole de existenţă. Construită în 1639 la iniţiativa domnitorului Matei Basarab, biserica a fost ridicată ca un omagiu pentru locuitorii care au contribuit cu soldaţi la victoria domnitorului în bătălia de la Teleajen, din 1637, împotriva lui Vasile Lupu.
Potrivit legendei, lăcaşul a fost edificat pe locul unui vechi schit de maici, în apropierea taberei militare a lui Matei Basarab, înainte de campania sa în Ardeal. În jurul bisericii s-au dezvoltat primele aşezări ale oraşului, iar aici a fost amenajat şi unul dintre primele cimitire.
Biserica adăposteşte un clopot special, fabricat în 1794, iar în interior se găsesc obiecte de cult deosebite, printre care o Evanghelie din 1804 îmbrăcată în argint şi un potir din 1639, donat personal de Matei Basarab. De-a lungul anilor, lăcaşul a suferit lucrări de restaurare, dar a păstrat zidurile groase şi planul dreptunghiular simplu, caracteristice stilului arhitectural din acea epocă.
Cu un acoperiş din şindrilă şi picturi exterioare care completează armonios frescele interioare, Biserica Domnească rămâne un simbol important al istoriei şi tradiţiei ploieştene.