Marţi, 19 martie 2024 - 4:19:24
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cum au devenit sportivii bătaia de joc a Ploieştiului!


16 mai 2020

Probabil cea mai disperată categorie socială a Ploieştiului în acest moment o reprezintă sportivii şi antrenorii. Citim despre programe sociale adresată diverselor domenii de activitate, despre scheme de ajutor, dar peste tot apar doar câteva rânduri despre sportivi. Rânduri care nu au cum să liniştească teama oamenilor că nu vor avea ce să le dea copiilor de mâncare sau că nu îşi vor putea plăti salariile.

Vreau să scriu acum despre o categorie aparte a Ploieştiului: antrenorii şi sportivii de la CSM Ploieşti. O categorie care ar fi putut deveni mândria oraşului, dar, din păcate, sunt doar bătaia de joc a administraţiei locale.

Nu putem să uităm faptul că în anul 2016, CSM Ploieşti a fost la un pas de desfiinţare din cauza nepăsării proaspăt primarului (pe atunci) Adrian Dobre. Timp de cinci luni oamenii au stat neplătiţi, s-au desfiinţat echipe, au plecat sportivi, antrenorii ajunseseră pe culmile disperării.

Situaţia de atunci a dus clubul sportiv finanţat din banii municipalităţii în faliment. Ani de zile, banii alocaţi sportului s-au dus pe executări silite ale proceselor pierdute în instanţă cu sportivii şi antrenorii ale căror indemnizaţii nu fuseseră plătite la timp.

Din păcate, situaţia de atunci a transformat clubul într-o bătaie de joc la adresa sportului, a sportivilor şi în special a antrenorilor.

Şi tot din păcate, la CSM Ploieşti există o categorie privilegiată, personalul TESA, care primeşte salariile la timp, beneficiază de tichete de masă, de tichete de vacanţă, de binecunoscutele cursuri de formare profesională şi de multe alte avantaje, şi o clasa..de jos, am putea spune, cea a antrenorilor şi sportivilor, plătiţi prin contracte de activitate sportivă, contracte care sunt reînnoite lună de lună, pe motiv că nu sunt bani.... O anomalie acceptată tacit de toată lumea, deşi sportivii sunt cei care dau obiectul de activitate al personalului TESA. Cât despre bani....fondurile "tocate" anual de CSM Ploieşti ar fi suficiente pentru a finanţa o echipă de fotbal de Liga a 2 a, una de handbal în Liga Naţională, una de baschet în Liga Naţională şi tot ar mai rămâne ceva bani şi pentru sporturile individuale! (dar despre finanţări vom vorbi în alte articole)

Pandemia care a lovit şi România, a adus, din nou, disperarea în sufletele celor 44 de antrenori şi sportivi ai CSM Ploieşti. Pe data de 13 aprilie primeau salariul pe jumătate din luna martie (mai precis pentru perioada 1-16 martie), fiind anunţaţi că au fost trecuţi în şomaj tehnic.

Şomaj tehnic care a fost decis din pixul măreţ al celor din TESA, care ar fi trebuit şi ei să aibă parte de acelaşi tratament, conform deciziei Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă care anunţa suspendarea totală a activităţii CSM pe durata Stării de Urgenţă şi păstrarea unei echipe de intervenţii.

Decizia CLSU a fost pusă în practică doar pentru cei 44 de antrenori, întreg personalul TESA (peste 100 de persoane) venind (cu program redus) la serviciu, deşi nu mai aveau “obiectul muncii”. Pentru că fără antrenamente şi competiţii sportive, cu bazele sportive închise şi cu activitatea suspendată, nu prea vedem ce ar fi putut face peste 100 de angajaţi TESA la serviciu în plină pandemie, cu programul cu publicul închis...

Din păcate, membrii Comitetului de Coordonare al CSM Ploieşti nici măcar nu au fost consultaţi în legătură cu şomajul tehnic al antrenorilor şi nici cu faptul că întreg personalul TESA a rămas pe baricade, stergând praful şi schimbând becurile prin bazele sportive...

Revenind la disperarea antrenorilor, cu doar câteva zile înainte de Paşte s-au trezit cu mai puţin de jumătate din salariu în conturi, aşteptând mult promişii bani din şomajul tehnic (75% din sumele aflate în contacte).

Nu comentăm faptul că toate instituţii similare din ţară, finanţate tot din bani publici, au decis să plătească integral sportivii în luna martie!

Şomajul tehnic (cealată jumătate din luna martie), a venit pe data de 4 mai, iar din păcate banii nu le-au ajuns oamenilor nici măcar pentru plata utilităţilor sau a ratelor la bănci.

Acum, aşteaptă disperaţi, şomajul tehnic pentru luna aprilie, în timp ce colegii lor din TESA şi-au primit salariile şi bonurile de masă, la timp, pe data de 10 ale lunii, aşa cum scrie în contracte!...că doar au contracte pe perioadă nedeterminată.

În schimb, antrenorii caută zilnic declaraţiile ministrului Muncii sau pe cele ale ministrului Sportului sperând să afle fie când ar putea primi banii pentru a-şi plăti facturile şi pentru a le putea asigura copiilor cele necesare, fie când ar putea relua antrenamentele, chiar şi cu respectarea condiţiilor de distanţare socială impuse de protocoalele guvernamentale. Păzesc ştirile, pentru că nimeni din cadrul clubului nu işi pierde timpul ca să îi informeze sau să le dea speranţe.

Vom fi acuzaţi că suntem părtinitori, dar nu putem uita că sportul este domeniul care a adus României cele mai mari satisfacţii. Că nume precum Tamara Costache sau Titi Tudor au ţinut buletinele de ştiri sportive ani de zile, că unui antrenor precum Pompilică Stoica i s-a cântat Deşteaptă-te Române în timp ce era component al Naţionalei de Fotbal a României!

Acum....au ajuns la mâna destinului sau a unor funcţionăraşi care nu înţeleg că mai presus de funcţie rămâne valoarea umană, rămâne empatia, bunul simţ şi respectul pentru oameni. Lucruri greu de înţeles pentru unii....!!!

Poate că cineva din Primăria Ploieşti va găsi timp să se intereseze şi de soarta celor 44 de OAMENI care nu ştiu ce vor pune mâine pe masa copiilor sau din ce îşi vor plăti utilităţile! Nu de alta, dar sportul înseamnă sănătate şi imagine, imagine pozitivă!


PS Am evitat să scrie nume, pentru că de situaţia celor 44 de antrenori sunt vinovaţi toţi angajaţii TESA ai CSM Ploieşti, de la directori, la şoferi şi femeile de serviciu! V-aţi gândit atunci când v-aţi încasat salariile dacă sportivii au ce mânca? Sau nu, ei nu trebuie să mănânce că nu au dreptul la bonuri de masă!!!






 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro