Sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 11:25:13
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Prahova de dincolo de Ploieşti: singurul prahovean care arbitrează în Anglia!


2 decembrie 2018

Are 30 de ani şi arbitrează meciurile de fotbal din Anglia.  Se numeşte Ovidiu Crozolo, este din Măneciu şi este arbitru în Marea Britanie, ţară în care s-a stabilit în 2014. A jucat fobal în Prahova la echipele Izvoarele, Măneciu, Brebu, Vălenii de Munte, Bălţeşti şi Conpet şi a fost arbitru din 2004 până în anul 2011. A plecat împreună cu familia în Anglia şi şi-a reluat pasiunea pentru arbitraj într-o ţară în care fotbalul este sport rege.

Ovidiu ne-a povestit ce înseamnă arbitraj în Anglia: “Am arbitrat până acum cinci meciuri. Am avut un mentor, aşa este aici. După fiecare meci venea la mine să  mă intrebe cum m-am simţit, dacă sunt mulţumit de modul în care a decurs meciul, dacă vreau să îi cer părerea pentru vreo fază din timpul meciului. În rest, aştepta părerea despre arbitraj a celor doi antrenori.  În cele cinci meciuri am avut surpriza plăcută de  a fi felicitat de ambii antrenori şi să-mi spună că au fost mulţumiţi de maniera mea de a arbitra. Spre exemplu, într-unul dintre meciuri am acordat penalty în minutul 90+2 pentru oaspeţi. Antrenorul gazdelor m-a felicitat pentru curaj şi mi-a spus că a fost 100% de acord cu mine”

După cele cinci meciuri de test, Ovidiu Crozolo a fost ales pentru a promova în liga superioară. În vară va avea examenul de promovare şi va continua să arbitreze.

Prahoveanul consider că nu poate exista comparaţie între nivelul de educaţie al fotbaliştilor din Anglia şi din România: În Anglia când acorzi un cartonaş galben, chemi jucătorul îi explici decizia şi abia apoi îi arăţi cartonaşul. În România nu ai timp de explicaţii şi ai mari şanse să primeşti o corecţie fizică din partea fotblistului sancţionat

Ovidiu a fost impresionat de faptul că David Horlick, preşedintele arbitrilor din Liverpool a dorit să îl cunoască personal. “După cel de al doilea meci preşedintele a dorit să mă cunoască impresionat de rapoartele managerilor din meciurile arbitrate de mine. Am primit un email prin care eram anunţat că David Horlick doreşte să mă cunoască.  Am fost lăudat în aceste rapoarte şi nimeni nu a avut ce să îmi reproşeze. Horlick m-a felicitat şi mi-a promis tot sprijinul său pentru promovare.”

Sistemul de delegare şi de notare al arbitrilor este total diferit faţă de cel din România.

“Aici nu există şedinţe ale arbitrilor ca la noi. Delegările se fac online şi primim pe email detaliile meciului pe care urmează să-l arbitrăm. Deci nu ai şanse să te întâlneşti cu preşedintele oricând. Arbitrul completează un raport online doar dacă a acordat cartonaşe şi dacă există probleme cu scorul final. Nota arbitrilor este acordată de antrenorii celor două echipe care fac un raport după meci în care stabilesc acest calificativ.”

Ovidiu Crozolo speră ca din vara anului 2019 să facă parte din lotul naţional de arbitrii din Anglia.  Pentru arbitrarea unui meci,  în Anglia un arbitru primeşte între 300 şi 500 de lire sterline.

Impresionantă povestea prahoveanului şi poate că arbitrii, fotbaliştii şi antrenorii din judeţ ar trebui să înveţe multe din spusele lui Ovidiu Crozolo. Poate că a venit vremea ca fotbalul din Prahova să devină unul elegant, fără violenţe şi incidente nedorite, fără jucători folosiţi pe fals, cu terenuri de fotbal la standard decente şi cu antrenori şi jucători care înţeleg cu advărat frumuseţea acestui sport….


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro