Joi, 19 septembrie 2024 - 3:51:52
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Davos de România se află în Prahova


9 septembrie 2024

În inima Prahovei, ascunsă printre dealuri şi văi împădurite, se află localitatea Breaza – cunoscută adesea drept „Davos al României”. Un titlu nu doar simbolic, ci bine meritat, pentru că acest mic oraş aduce împreună tradiţia, istoria şi sănătatea într-un mod inedit, atrăgând vizitatori din întreaga lume.

Breaza nu este doar un loc al frumuseţilor naturale, ci şi al inovaţiei în domeniul sănătăţii. În anul 1918, localitatea a devenit un reper medical, odată cu deschiderea uneia dintre primele clinici pentru sugari din România, fondată cu ajutorul „Junelor Cruce Roşie Americană”. Această colaborare româno-americană a reprezentat o piatră de temelie pentru dezvoltarea sistemului sanitar în regiune, dar şi o dovadă a angajamentului Brezei pentru îmbunătăţirea sănătăţii publice.

Dacă ar fi să vorbească pietrele şi pădurile din Breaza, ele ar povesti despre un izvor de sănătate. Izvoarele minerale din această zonă au o istorie lungă şi impresionantă. De la 1833, când soldaţii ruşi bolnavi erau trimişi la tratament de însuşi generalul Kiseleff, până la recunoaşterea internaţională de la Expoziţia de la Viena din 1873, când izvoarele au fost distinse cu Diploma de Onoare, Breaza şi-a cimentat reputaţia de staţiune balneară. Apele sale, bogate în minerale, sunt cunoscute pentru efectele terapeutice asupra nevrozelor, bolilor cardiovasculare şi respiratorii, dar şi pentru ameliorarea afecţiunilor hepatobiliare.

O plimbare prin Breaza nu este doar o reîntâlnire cu natura, ci şi o lecţie de istorie. Biserica cu Hramul Sfântul Nicolae, ctitorită în 1777 de domnitorul Alexandru Ipsilante, este un loc de reculegere şi admiraţie pentru arhitectura sa deosebită. Aceasta păstrează vii tradiţiile religioase şi culturale din inima Prahovei, fiind un simbol al continuităţii şi credinţei de peste două secole.

Dar istoria Brezei nu se opreşte aici. Conacul „Toma Cantacuzino”, ascuns în mijlocul parcului central, păstrează ecoul discuţiilor purtate de mari personalităţi ale României. Printre cei care i-au trecut pragul se numără scriitorul Ion Ghica şi poetul Grigore Alexandrescu, în timp ce saloanele conacului au găzduit-o şi pe faimoasa Martha Bibescu, una dintre cele mai mari scriitoare ale vremii.

Breaza nu este doar o destinaţie pentru iubitorii de natură sau pentru cei care caută liniştea izvoarelor minerale. Este un loc în care se împletesc poveştile de demult cu cele contemporane, unde istoria respiră prin zidurile bisericilor şi conacelor, iar sănătatea se redobândeşte sub cerul senin al Prahovei.

Cu o combinaţie unică de atracţii turistice şi tradiţii terapeutice, Breaza se impune ca un loc de neocolit pentru cei care îşi doresc o vacanţă cu adevărat specială, în care fiecare colţ are o poveste de spus.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 septembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro