Marţi, 19 martie 2024 - 1:37:59
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Eveniment editorial: ”SĂRBĂTORI, TRADIŢII ÎN ROMÂNIA. ÎNSEMNĂRI DE REPORTER”


30 iunie 2020

La Biblioteca ”Nicolae Iorga” din Ploiesti a avut lansarea cărţii ”Sărbători. Tradiţii în România. Însemnări de reporter”, realizată sub egida Editurii Uniunii Ziaristilor Români 2020, autor Elena Trifan, profesor de limbă română, poet, cronicar, reporter, fotoreporter, membru al Filialei Prahova a UZP din România, membru al cenaclurilor ”Atitudini” Ploiesti şi ”Cetatea lui Bucur” Bucuresti.

Cu acest prilej, autoarea a prezentat, in rotonda Bibliotrecii, expozitia sa de fotografii ”Costume populare românesti”, designer Nicoleta Berendei.

Până in prezent, Elena Trifan a mai publicat şi alte cărţi:  Formarea cuvintelor în publicistica actuală. Derivarea. Perioada 1990-2001; Nori în soare, volum de poezii; Cosemnări (carte de cronici); Însemnări de călătorie; Volum în colecţia ”Poeţi cu Atitudini” şi, Împreună cu fiul, ei Ioan-Adrian Trifan, a redactat ”Dicţionarul de neologisme şi abrevieri recente”

De mentionat si faptul că ea este prezentă în peste 40 de antologii şi volume omagiale şi ale unor simpozioane. 

Cartea ”Sărbători, tradiţii în România. Însemnări de reporter” este un volum consistent, care conţine 47 de reportaje despre sărbători religioase şi populare din ţară, desfăşurate în perioada 2007-2019.

Reportajele oferă cititorilor de vârste şi profesii diferite o informaţie complexă, redactată într-un stil accesibil, despre sărbători religioase şi populare, festivaluri, târguri, desfăşurate în diferite zone/localităţi din ţară: Bucovina, Maramureş, Mureş, Covasna, Braşov, Buzău, Vrancea, Prahova, Bucureşti, Argeş, Vâlcea, Mehedinţi.

Menţionăm numai câteva titluri: ”Ritualul pascal ortodox”, ”Ritualul  pascal catolic”, ”Festivalul Naţional al Păstrăvului”, ”Festivalul de Tradiţii şi Obiceiuri de pe Valea Gurghiului”, ”Nedeia Mocănească”, ”Ziua Limbii române”, ”Prahova cinsteşte Basarabia”, Festivalul Covrigilor cu ou”, ”Sărbătoarea Liliacului Sălbatic”, ”Sărbătoarea Vinului”, ”Târgul de Sfântul Dumitru”, ”Târgul iconarilor şi al  meşterilor cruceri” etc.

In carte se mai pot citi: descrieri de localităţi, de costume populare, prezentări de obiceiuri, meşteşuguri, reţete culinare, tehnici de lucru, lansări de carte, cântece, poezii specifice anumitor localităţi sau în prag de a fi lansate, relaţii de înfrăţire între românii de pretutindeni sau între români şi etniile conlocuitoare, ateliere, destăinuiri ale meşteşugarilor şi artiştilor etc.

Iată şi câteva aprecieri:

Claudius Dociu ”Îmi face o deosebită plăcere să vă transmit câteva gânduri din partea Filialei Prahova a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România la această lansare online a volumului ”Sărbători, tradiţii în România. Însemnări de reporter”, având-o drept autoare pe colega noastră, doamna Elena Trifan. Cu o activitate didactică remarcabilă, implicată în nenumărate proiecte dedicate cultivării gustului pentru lectură în rândul tinerilor şi cu o pasiune demnă de toată lauda pentru tot ceea ce ţine de limbajul jurnalistic, autoarea ne oferă un volum pe cât de consistent, pe atât de concludent în privinţa sărbătorilor şi tradiţiilor care ne definesc ca naţiune. Cu ochi de reporter şi suflet de român, Elena Trifan reuşeşte să surprindă unele dintre cele mai frumoase obiceiuri care colorează sărbătorile românilor, iar uneori să ne surprindă cu informaţii despre alte obiceiuri la fel de spectaculoase, despre care n-am fi aflat, poate, niciodată, dacă nu ar fi existat acest demers de conservare şi promovare a tradiţiilor din diferite zone ale ţării. Completat cu numeroase imagini, volumul Elenei Trifan ar putea fi la fel de bine un excelent ghid de călătorie, atât pentru turiştii autohtoni, care vor vedea cu alţi ochi locurile pe care le vizitează, dar şi pentru străinii aflaţi în căutarea spiritului autentic românesc. Este o performanţă pentru care o felicităm pe colega noastră, mulţumindu-i, totodată, Bibliotecii Nicolae Iorga, reprezentată de doamna director Mihaela Radu, pentru deschiderea de care dă dovadă de fiecare dată iniţiativelor Uniunii Ziariştilor Profesionişti şi pentru implicarea constantă în susţinerea unor astfel de demersuri menite să valorifice pentru generaţiile viitoare tradiţiile autentice româneşti.”     

Niculina Bercea”Prin condeiul vigilent, prob al Elenei Trifan, autoare a unor cărţi absolut necesare, incitante, bine scrise, suntem conectaţi dintr-o dată la interfeţele sărbătorilor de peste an, marcate de evenimente etnografice, instituţii şi oameni de mare valoare ce merită atenţia autoarei şi a cititorilor ei. Elena Trifan face mai mult decât reportaj al evenimentului cultural, asistând la sărbători religioase şi laice. Autoarea face un act impresionant de recuperare şi conservare a unor cutume al căror sens este slab conturat, dacă nu chiar pierdut de generaţii hedoniste, prea grăbite să asculte doar de spiritul mercantil al vremii.”

Al.Florin Ţene - ”Reportajele Elenei Trifan au un fir epic fluent şi cu o rară dicţiune limpede, textele sale curg precum lentoarea de fluviu gigant a lui Sadoveanu. Sunt tablouri în tuşă impecabilă stârnind o memorie activă, epos romanesc în unele situaţii, având perpetuă mişcare in largo, care redă amploarea tradiţiilor despre care scrie. Autoarea a închipuit un stil insolit, bizuit pe o voce omniscientă. Nu sunt scrise în afara trăirilor autoarei, Elena Trifan este implicit în mijlocul celor relatate, eul acesteia vibrează alături de evenimente religioase la care a participat”.

Ana-Maria Banu – ”Elena Trifan are puterea de a întâmpina lumea fără derivatele ei apocaliptice, cu o variată curiozitate ştiinţifică şi abilitatea de a descoase sursa umană în legătură cu evenimentul descris, în articole bune şi pentru televiziunile locale şi naţionale, cu pagini cuminţi, aşezate în matca respectării adevărului istoric.”


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro