Marţi, 24 aprilie 2018 - 11:57:14
EUR
EURO = 4.6516 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 3.812 RON
Dolarul american a crescut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Ioan Popescu-INTERVIURI/ Mihai Vişoiu: MOARTEA DINAINTEA MORŢII


7 februarie 2018

„Pe toţi detractorii mei îi asigur că „Moartea dinaintea morţii” nu este  ultima mea carte, că-n mai puţin de o lună de la înmormântarea mea va apărea şi va fi dat gratuit volumul de proză „Mi-e scârbă de mine!”. Da, domnilor, mi-e scârbă de mine că am întors spatele şi am înghiţit toate mizeriile făcute înainte de 89, dar mai ales după, când v-aţi spălat de toate nenorocirile pricinuite multora în mijlocul cărora aţi trăit. Că în numele partidului unic, voi aţi fost hiene, hiene în devenire, hiene care v-aţi desăvârşit lipsa de caracter şi de umanitate, de colportori şi turnători, de nemernici şi bestii lipsite de orice scrupul”(Testament – Mihai Vişoiu)


CV-ul acestui om, născut în Ploieşti, la 15 februarie 1939, este pe cât de divers pe atât de impresionant. Ca toţi copiii născuţi Bdul Vacilor din Ploieşti – aşa i se spunea cartierului-mahala Malu Roşu - Mihai Vişoiu visa să iasă cândva din mizeria cartierului. Un model de urmat putea fi Petre Popescu, campion european de box, mândria cartierului şi a ţării. Toată puştimea numai despre el vorbea. Şi Mişu Vişoiu a plecat spre o sală de sport, de unde avea să iasă, în numai câţiva ani, boxer şi handbalist, la... Ştiinţa Galaţi. El plasa însă, cu măiestrie, nu numai pumni, ci şi cuvinte bine ticluite în ceea ce numim „proză scurtă”. A debutat spectaculos, în 1963, la revista Luceafărul, cu  Joc,Pasenţa, Omul care face sfinţi. Lumea cuvintelor tipărite l-a cucerit definitiv. Revistele Gazeta Literară, Tomis, Argeş, Pagini Dunărene, Familia, Cronica, România Literară ş.a. i-au publicat zeci de lucrări literare. A scris, de asemenea,  scenarii de film şi piese de teatru,  difuzate la Radio 1 Bucureşti, TVR, dar a colaborat şi cu revista Flacăra, care i-a publicat nuvele, proză scurtă , diverse articole de presă, remarcându-se, mai ales, ca reporter de teren, în agricultură. Facultatea de Ziaristică, făcută la „bătrâneţe”, în anii’70, avea să-i prilejuiască o  lucrare de diplomă notată cu 10, ea fiind propusă spre publicare: Brazda – revistă patronată de Dimitrie Gusti, în perioada 1929-1935. Această lucrare, prezentată la examenul de stat, era prima lucrare de sociologie a presei din România. Ca jurnalist, cu acte în regulă, a activat la Tribuna Ialomiţei, Scânteia şi Adevărul, până la pensionare (2002). După 1990, Mihai Vişoiu apare şi ca autor al unor cărţi: Dragoste mare cât o cruce, Răstignirea ţăranilor –Tragedia agriculturii româneşti şi, bineînţeles, câteva „reprize” din lumea boxului: Mihai Leu în altarul durerii, Spovedania unui învingător - Leonard Dorin Doroftei, Legendele boxului românesc. Culegere de articole dedicate istoriei boxului.

Deşi el este şi rămâne ploieştean, prin tot ceea ce face şi simte, aici având mulţi prieteni printre sportivi, scriitori şi jurnalişti, viaţa l-a exilat în Câmpia Bărăganului, la Slobozia, unde trăieşte şi munceşte de peste  40 de ani. De altfel, pentru ataşamentul lui faţă de această urbe, Mihai Vişoiu a fost onorat, în 2009, cu titlul de Cetăţean de Onoare al Oraşului Slobozia. Aici şi-a petrecut copilăria şi tinereţea şi celebrul poet Mircea Dinescu, care avea să-l creioneze, în stilu-i caracteristic pe Mişu Vişoiu: „Cu o biografie de prozator american ( boxer, băiat de gălăgie, scriitor de vagoane, instalator, electrician, îndrumător cultural etc), Mihai Vişoiu dă mereu în clocot, îi molipseşte pe cei ce se apropie de el. Îi place spectacolul, pe care-l duce până la capăt: scenarist, regizor şi actor în acelaşi timp. Şi-a lansat cărţile în penitenciare, pe câmp sau la Mariot. Posedă geniu verbal, recită pe de rost proze întregi, uimind cenacliştii din sudul ţării. Aici, în perimetrul Ialomiţei, el dorea să fie, şi era cunoscut drept ziarist serios şi nu doar un „pârlit de nuvelist”- cum îl tachina marele nostru coleg de scris şi de câmpie, Ştefan Bănulescu. Câte povestiri de Mişu s-au consumat în editura aerului?!

Un alt mare maestru al condeiului, regretatul Fănuş Neagu, s-a simţit şi el atras de acest călător sub steaua norocoasă a Dunării, prin miresmele Bărăganului şi aurul speranţei. Mihai Vişoiu, ca şi alţi exaltaţi ai libertăţii, continuă să fie mereu la fel de bogat în iluzii, neîmplinit în disperări, cules de patimile ce ţin de măreţia omului furat de ideea că lupta este idealul care ne smulge din uitarea pământului. Mişu al nostru  a fost şi rămâne un slujitor al pământului : El este, poate, singurul ziarist care mai face agricultură. Pentru ceilalţi, ţara s-a mutat în cluburi de noapte, cazinouri, pe stadioane sau în Parlament.

Mihai ştie, probabil, ce înseamnă să fii răstignit pe crucea uitării, a dispreţului ciocoiesc şi a foamei, spune Cornel Radu Constantinescu.

Ei bine, acum, în plină iarnă, fostul mahalagiu de cartier Malu-Roşu al Ploieştilor a fugit de viscolul din Bărăgan spre Ploieşti, unde a dat de un ger năpraznic. Dar căldura cu care l-au primit prietenii şi cunoscuţii lui, nu puţini, l-a făcut să se simtă cu adevărat acasă. A adus cu el un sac plin cu cărţi: ultimul său volum, Moartea dinaintea morţii (ce titlu sumbru!), pe care a ţinut să-l lanseze aici, în mijlocul alor săi. Bună ziua şi sărut-mâna tuturor!, au fost primele lui cuvinte. Pentru că am scos aceată carte pe banii mei, am avut  dreptul să scriu ce vreau şi să-i bag în mă-sa pe toţi cei care i-am cunoscut, de la râme până la câini turbaţi, căci animale n-au fost niciodată (...). Moartea dinaintea morţii e precară, nemernică, plină de neprevăzut şi falsitatea ei n-o crezi, deşi o simţi ca fetele de pe centură (...). Moartea dinaintea morţii, care îţi ia viaţa fără să bată în fereastră sau la uşă, lăsându-te rece (...), are atâta treabă încât lasă lucrurile neterminate şi pe noi s-o aşteptăm într-o gară fără mersul trenurilor, ele fiind de mult anulate (...). Nu ştiu dacă această introducere din prima pagină a cărţii, mirosind a lumânări de proastă calitate, ieftine, poate fi interesantă. Ştiu doar că sunt atât de morbid, încât de jur-împrejurul meu, cu fiecare clipă, răsar şi se tot înmulţesc cruci (...). Îmi fac semnul crucii ca să ies din lanul de cruci şi să încep povestea care să ţină locul jurnalului vieţii mele, neţinut (...). Această carte este scrisă mai mult pentru mine, pentru sufletul meu, ea este ca o spovedanie. O spovedanie a unui învins, care a gustat înfrângerile nu oricum, ci până la ultimul dumicat, dacă strachina a fost plină.

Din strachina asta plină, încerc să iau totuşi câţiva dumicaţi. Când Mişu nu împlinise patru ani, pe lume a mai venit un frate, Paul-Marian. Îmbolnăvindu-se, surprinzător, de tuse măgărească, el a murit, vinovat de asta fiind considerat Mişu, care a supt din biberonul nou-născutului, în disperare mama numindu-l criminal!

Când a ajuns la grădiniţă, scăpat de eticheta de criminal (aflase între timp ce şi cum), dna educatoare i-a spus că e brânză bună în burduf de câine, deoarece, deşi recita, ca un actor, poezii despre soldaţii căzuţi pe front, nu era cuminte. Eram dat dracu’; cine a văzut copil cuminte născut pe Malu-Roşu, bulevardul vacilor?, cum era cunoscută mahalaua acelor vremuri. Vremuri de război, despre care Mişu îşi aminteşte: Era Vinerea Mare a Paştelui din ’44. O dimineaţă frumoasă, fără niciun fulg de nor. Spre prânz, după ce la biserică părintele terminase cu spoveditu’ şi împărtăşitu’, sirenele au început să spargă cerul cu urletele lor(...). Curând, cerul Ploieştiului a fost brăzdat de sute de bombardiere, flancate de avioane de vânătoare, din care au început să curgă ouăle. Pământul se cutremura, fiecare încercând să ajungă la adăposturile aflate în fiecare cartier. Eu am fugit spre adăpostul aflat la răscrucea străzilor Partizani cu Dobrogei şi Neagoe Vodă, unde se aflau cârciumile „La trei sarmale” şi „Calul bălan”. Adăpostul ăsta era făcut pentru vreo trei sute de suflete. În vinerea aceea, bombardamentul m-au prins la grădiniţă. Fugind speriat spre adăpost, m-am împiedicat şi am căzut de vreo două ori, julindu-mă la genunchi; curgea sângele gârlă. De durere, dar mai mult de frică, oprit sub un nuc uriaş, am început să îngân, plângând, o rugăciune. Nu era Tatăl Nostru, ziceam întruna doar „Doamne, iartă-l pe Mişu! Şi m-a iertat, deoarece pe adăpostul ăla au căzut 4-5 bombe. Au murit peste170 de oameni, dintre care au putut fi recunoscuţi doar doi gemeni, găsiţi îmbrăţişaţi, şi o femeie, Petruţa lui Gore văduvu’.

Mihai Vişoiu ne mai relatează şi numeroase alte momente inedite, precum trecerea soldaţilor ruşi prin Ploieşti. În drumul lor spre Berlin, aceştia făceau curăţenie prin casele românilor, luând cu ei pendule şi ceasuri-deşteptătoare la gât, dar şi găinile, raţele, porcii şi vitele, după ce le împuşcau. După numai un an, în  urma lor aveau să se nască copii blonzi semănând cu învingătorii.

Pentru Şobolanu sau Pizdercea - cum i se spunea lui Mişu în cartier, adevărata şcoală nu a fost cea cu bănci şi catedră, aulă şi amfiteatre, ci  Şcoala Vieţii - adevărată universitate, unde te ungi cu toate alifiile... Aici s-a calificat Mişu, înainte de a deveni jurnalist şi scriitor, în meserii „delicate”: instalator la desfundatul canalelor şi vc-urilor, merceolog, boxer-bătăuş, ceferist cu... târnăcopul la montarea traverselor CF, îndrumător cultural etc.

Acum, după ce au trecut  peste el atâţia ani, cu bune şi rele ( pe 15 februarie a făcut 73, La Mulţi Ani, Omule!, Mişu Vişoiu a rămas acelaş: un bărbat puternic, elegant şi spiritual, mereu pus pe glume: Hai, bă, să bem un păhărel în cinstea viitorului Guvern!


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating
(342 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Cristi Cimpeanu foto

Vaccinurile salveaza vietiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Se pare ca sunteti nemultumit de tot ce se petrece in jur si aveti tendinta sa criticati pe toata lumea. Va sfatuim sa va temperati spiritul critic, pentru ca riscati sa fiti considerat arogant. Nu este exclus sa intampinati dificultati in relatiile sentimentale. Dupa-amiaza s-ar putea sa aflati ca o ruda din alta localitate urmeaza sa va faca o vizita. taur In prima parte a zilei s-ar putea sa va simtiti lipsit de energie si sa nu puteti termina o lucrare inceputa mai demult. Nu este exclus sa primiti reprosuri din partea colegilor si chiar sa apara tensiuni la locul de munca. Eastrolog.ro va recomanda sa nu provocati discutii in contradictoriu, pentru ca riscati sa va complicati situatia. Ar fi bine sa va odihniti mai mult.
GEMENI RAC
gemeni Este posibil sa fiti indispus din cauza unor dificultati intampinate in plan sentimental. Relatiile cu prietenii pot avea de suferit daca ii evitati. In schimb, va recomandam sa va dedicati activitatilor casnice precum reparatiile, mutarea mobilei, zugravit etc., fiindca aveti sanse mari de reusita. In tot ceea ce faceti azi, puteti sa va bazati pe intuitie. rac Se pare ca resimtiti o stare generala de nemultumire si aveti tendinta sa va enervati din orice. Va irita glumele celor din jur si va aprindeti usor, fie pentru ca partenerul de viata a cheltuit prea mult, fie pentru ca nu gasiti un obiect etc. Eastrolog.ro va sfatuieste sa va stapaniti tendinta de a exagera si sa va pastrati calmul.
LEU FECIOARĂ
leu La locul de munca sau in afaceri, un coleg sau un asociat v-ar putea da o veste in urma careia sunteti nevoit sa va schimbati programul stabilit pentru azi. Starea de confuzie pe care o resimtiti este trecatoare, asa ca nu este cazul sa va ingrijorati. Va recomandam sa evitati calatoriile lungi. Daca nu aveti incotro, fiti atent la bagaje si la acte, pentru ca exista riscul sa le uitati pe undeva! fecioara S-ar putea sa aveti divergente cu partenerul de viata din cauza ca nu sunteti de acord cu schimbarile pe care doreste sa le faca in casa. Pentru a evita o cearta, e-astrolog.ro va recomanda sa tineti seama si de dorintele familiei. Ar fi bine sa evitati eforturile fizice si intelectuale intense si sa va odihniti mai mult.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Este posibil sa intampinati dificultati in plan financiar si in relatia cu persoana iubita. Va recomandam sa va pastrati calmul si sa va inarmati cu rabdare. Pentru a depasi mai usor acest moment dificil va sfatuim sa tineti cont de sfaturile prietenilor apropiati si ale rudelor.Ar fi bine sa va gasiti timp penru o activitate relaxanta scorpion In prima parte a zilei s-ar putea sa fiti indispus din cauza amanarii unei intalniri de afaceri in care v-ati pus mari sperante. Va sfatuim sa va temperati nervozitatea, fiindca altfel puteti ajunge in situatii neplacute. Ca sa evitati tensionarea relatiei cu persoana iubita, ar fi bine sa va stapaniti starea de nervozitate si sa evitati subiectele delicate, care ar putea conduce la cearta.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator In prima parte a zilei s-ar putea sa fiti dezamagit din cauza ca un coleg de munca sau un partener de afaceri incearca sa va discrediteze. Ar fi bine sa va concentrati asupra problemelor importante sau urgente pe le aveti de rezolvat astazi. Relatiile cu persoana iubita sunt foarte bune, ceea ce va mentine moralul ridicat. capricorn S-ar putea sa va afecteze lipsa de corectitudine a unui partener de afaceri si va pierdeti increderea in el. Eastrolog.ro va sfatuieste sa fiti prudent in tot ce faceti. Ar fi bine sa amanati eventualele decizii privind investitiile. In a doua parte a zilei o persoana apropiata v-ar putea ruga sa ii dati o mana de ajutor intr-o problema de sanatate.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Dimineata s-ar putea sa fiti indispus dupa ce aflati ca o persoana apropiata are probleme de sanatate. Se pare ca astazi nu va puteti concentra prea bine, asa ca eastrologul va recomanda sa amanati luarea deciziilor importante. Va sfatuim sa evitati discutiile in contradictoriu cu o persoana mai in varsta. pesti In prima parte a zilei este posibil ca o ruda mai tanara sa va ceara un imprumut. Se pare ca este vorba despre cheltuieli necesare in legatura cu o activitate educativa. Eastrolog.ro va sugereaza sa amanati eventualele negocieri si luarea deciziilor importante in plan profesional sau in afaceri. Spre seara s-ar putea sa aflati ca o persoana apropiata urmeaza sa faca o calatorie in strainatate.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro