Spitalul de Pediatrie Ploiesti a devenit un loc de cosmar pentru mămicile din judeţ. O intâmplare uluitoare ne-a fost povestită de o mămică si nu putem să nu ne intrebăm când se vor indrepta lucrurile. Intelegem lipsa de personal, faptul că adresabilitatea spitalului este foarte mare, că sunt nevoiţi să consulte zeci chiar sute de copii zilnic, dar nu putem intelege lipsa de empatie, plictiseala, aroganta, celor care ar trebui să aibă grijă de sănătatea copiilor. Iar copiii când ajung pe holurile Spitalului de Pediatrie sunt deja traumatizaţi, pe de o parte din cauza bolii (nimeni nu ajunge de plăcere cu copilul la spital) si pe de altă parte din cauza comportamentului angajaţilor spitalului.
Dar revenind la păţania unei ploiestence care a fost nevoită să ajungă cu fetiţa sa la camera de gardă a Spitalului de Pediatrie Ploiesti...Dorim să precizăm că mămica este o persoană educată, arhitectă de profesie, un om foarte bine văzut de comunitatea locală din Ploiesti.
„ In data de 3 ianuarie am sunat la Ambulanţă. Fetiţa mea, Sara, avea febră foarte mare, 39.9, si nu reuseam să ii scad febra cu niciunul dintre medicamentele pe care le cunosteam si i le mai administrasem copilului. Cei de la Ambulanţă au venit, i-au făcut testul COVID (a iesit negativ) si ne-au transportat la Spitalul de Pediatrie Ploiesti.A fost consultată, ni s-a dat o reţetă si am fost trimise acasă. Starea Sarei a devenit din ce in ce mai proastă. A doua zi ne-am dus din nou la Spital. Au evaluat din nou starea copilului, i-au pus o perfuzie, au păstrat acelasi tratament si ne-au propus internarea pentru a-i administra antibiotic intravenos. Nu am putut rămâne pe loc in spital, dar am revenit seara, in jurul orei 22.00. Am asteptat de la ora 22.00, până la 00.30 pentru a ne face formele de internare. I-au pus Sarei branula si ne pregăteam să mergem in salon. Dar surpriză...Mi-au făcut si mie testul COVID, pentru că rămâneam cu fetiţa in spital ca apartinător. Testul meu a iesit pozitiv, desi nu am niciun simptom al unei astfel de infectii respiratorie. In acel moment totul s-a schimbat. Iniţial au vrut să mă dea doar pe mine afară si să oprească copilul. Apoi, după mai multe discuţii, au ajuns la concluzia că fetiţa, desi avea mai multe teste COVID consecutive negative, este contact direct si nu poate rămâne in spital. Era ora 2.40 noaptea, Sara avea febră foarte mare (39.5), dar ne-au pus să părăsim spitalul...pentru a nu-i imbolnăvi si pe alţii!”, ne-a povestit Andra Georgescu păţania de la Spitalul de Pediatrie Ploiesti.
Angajaţii Spitalului de Pediatrie, prezenţi in Camera de Gardă, au refuzat categoric să scrie elibereze un document cu motivul pentru care fetiţa nu poate fi internată, desi se vedea cu ochiul liber că este foarte bolnavă. Singurul document primit a fost testul pozitiv al mamei.
Cu un copil bolnav, cu febră foarte mare, mămica a ales să plece direct la Spitalul Municipal din Câmpina, nestiind ce tratament să ii administreze fetiţei. La Câmpina au avut parte de o altă atitudine a cadrelor medicale.
„Am fost primite imediat. Internate intr-un izolator si i-au administrat Sarei perfuzii toată noapte, reusind să scadă febra copilei. Ne-au schimbat total tratamentul, aflând aici că medicamentele administrate Sarei in urma retetei primite de la Pediarrie nu sunt bune pentru afectiunea ei: amigdalită puritacee”, si-a continuat povestea mămica.
Femeia a fost uimită de faptul că desi venea cu un test COVID pozitiv, la Spitalul Municipal din Câmpina au fost supravegheate toată noaptea de cadrele medicale, care au monitorizat permanent starea fetiţei.
„S-au purtat ca niste oameni-medici si a contat in primul rând sănătatea copilului”, ne-a mai spus Andra Georgescu.
Am incercat să obţinem si un punct de vedere al conducerii Spitalului de Pediatrie Ploiesti. Dna doctor Anca Miu, directorul general al unităţii medicale, nu a putut fi contactată, dar i-am trimis intrebările noastre pe adresa oficială de mail a Spitalului.
Să dai afară un copil cu febră dintr-un spital de stat, fără să te intereseze care este soarta fetiţei, este revoltător si nu are legătură cu oboseala cadrelor medicale.
Concluzia intâmplării, ne-a spus-o tot Andra Georgescu : „Eu mi-am permis să merg cu fetiţa la un alt spital pentru a cere ajutor. Ce se intâmplâ insă cu oamenii simpli, fără posibilităţi materiale. Sunt daţi afară si...??? Asteaptă să le moară copiii, pentru că nu pot beneficia de un tratament corect, atât din punct de vedere uman, cât si medical?”
Vom publica si punctul de vedere al Spitalului de Pediatrie Ploiesti in momentul in care il vom primi.
Până atunci,ne intrebăm, doar, câte astfel de cazuri necunoscute opiniei publice mai există si ce se poate face pentru a schimba atitudinea cadrelor medicale faţă de bolnavi...