Duminică, 28 aprilie 2024 - 11:35:00
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Exclusiv din Strasbourg/ Roberta Metsola despre Moldova în Uniunea Europeană


12 septembrie 2023



Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European, s-a întâlnit la Strasbourg cu un grup de junalişti din şapte ţări europene (Croaţia, Germania, Grecia, Ungaria, Malta, România, Slovenia).

„Cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla tuturor, mai ales pentru România şi Bulgaria, este ca ceea ce s-a întâmplat în decembrie, când s-a luat decizia de a nu permite României şi Bulgariei să intre în spaţiul Schengen, să se întâmple cu ţări care duc un război, care duc războiul nostru, cu ţări care aşteaptă de ani de zile, doar ca să li se spună: „nu”!”, a spus Metsola.

Ea a precizat că este extrem de important ca tratatul de funcţionare al UE să fie modificat.

“Avem un grup de deputaţi extrem de dornici şi care au fost înaintea timpului lor, spunând că, dacă vorbim în acelaşi timp de extindere, trebuie să fim pregătiţi”, a subliniat aceasta. Metsola a precizat că blocarea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen nu este doar o „problemă financiară”.

„Cum putem noi, ca Europa, să justificăm un astfel de mesaj pentru milioane de oameni care privesc Europa ca pe singura lor speranţă? Parlamentul European a discutat despre costul non-Schengen. Atunci când închidem frontierele, calculăm cât costă în termeni de timp la frontiere”, a afirmat şefa Parlamentului European.

De altfel, într-o rezoluţie adoptată în luna iulie, Parlamentul European a solicitat Consiliului UE să aprobe aderarea României şi a Bulgariei la Schengen până la finele anului şi compensarea pierderilor financiare pentru menţinerea nejustificată în afara spaţiului de liberă circulaţie.

Austria a blocat aderarea României la Schengen printr-un vot împotrivă la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din 8 decembrie anul trecut.

Acum Roberta Metsola a legat votul negativ primit anul trecut de România şi Bulgaria în Consiliul JAI de creşterea sentimentului eurosceptic în UE : “Dacă pentru o ţară pentru care acum 12 ani Comisia a decis şi Parlamentul a fost de acord că nu există absolut niciun obstacol juridic sau politic pentru ca aceste ţări să adere la Schengen, ceea ce este în esenţă cel mai bun lucru al apartenenţei la UE, care este libera circulaţie, atunci lăsăm oamenii care vor să distrugă Europa să crească. Şi aceasta este teama mea” 

“Dacă nu contracarăm această poveste, nu este vorba despre modul în care construim majorităţi aici. Pentru mine este clar. Cine vrea să distrugă Europa, nu construieşte o majoritate. Construieşti o majoritate cu un centru pro-european constructiv. Iar pentru acel centru pro-european constructiv va trebui să muncim din greu. Dar merită să luptăm pentru Europa. Nu cred că ar trebui să ignorăm ascensiunea extremiştilor. Ar trebui să contracarăm această naraţiune dovedind că Europa contează”, a mai spus Metsola. 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro