Luni, 29 aprilie 2024 - 9:34:55
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Odiseea mânăstirii sub formă de corabie, de la Mureş la Prahova


10 aprilie 2024

În inima istoriei şi credinţei se ascunde o poveste extraordinară, cea a Mânăstirii Jercălăi din Urlaţi, care are formă de corabie. Începuturile sale se pierd în timp, acum aproximativ 300 de ani, când a fost construită în satul Luieriu, din Mureş, în anul 1731. Dar destinul său a fost mai mult decât un simplu lăcaş de cult.

Frumuseţea şi sacralitatea acestei biserici au fost aduse în atenţia reginei Maria, care a decis să o mute la Bran. Însă, istoria avea alte planuri pentru acest loc sfânt. În anul 1947, într-o perioadă tulbure a istoriei noastre, biserica a fost aproape uitată şi abandonată.

Totuşi, într-o zi, ca prin minune, Patriarhul Iustinian Marina a descoperit-o într-o stare avansată de degradare. Acest moment a marcat începutul unei noi călătorii pentru biserica în formă de corabie. Cu grijă şi devotament, ea a fost demontată şi transportată către Schitul Cricov-Prahova, unde a fost reasamblată bucată cu bucată.

Astăzi, Mânăstirea Jercălăi este o oază de spiritualitate şi linişte pentru credincioşi. Oamenii vin aici nu doar pentru a se ruga şi a medita, ci şi pentru a admira cele două comori nepreţuite ale locului: icoana Maicii Domnului, adusă de la Sfâtul Mormânt, şi Sfintele Moaşte de la Betleem.

Cu forma sa unică de corabie, cu turla zveltă şi pictura interioară ce emană o armonie desăvârşită, biserica nu este doar un loc de închinare, ci şi un monument al artei şi credinţei transilvănene în inima Munteniei.

Biserica este din lemn, pe temelie si soclu din piatra bruta, este in forma de nava, compartimentata in altar, naos si pronaos. Naosul spatios este delimitat de pronaos printr-un grilaj din lemn. Are o turla cu partea superioara foarte inalta, tuguiata. Turla serveste si pe post de clopotnita..Pictura originală a fost realizata de un pictor anonim 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro