Vineri, 22 februarie 2019 - 11:09:01
EUR
EURO = 4.7401 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 4.185 RON
Dolarul american a scazut
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Ghid de supravieţuire cu inteligenţa artificială


28 septembrie 2018

Deşi apariţia omului pe Pământ este în continuare un mister neelucidat în totalitate şi în jurul căruia sunt formulate diverse teorii, este cunoscut faptul că acest lucru s-a întâmplat aproximativ în urmă cu 1,8-2 milioane de ani. În prezent am ajuns la un număr de 7,2 miliarde de oameni şi în câteva zeci de ani se estimează o creştere considerabilă. În ceea ce priveşte inteligenţa umană, s-a ajuns la concluzia că aceasta provine de la un singur om care la naştere ar fi avut o anomalie genetică, iar în timp s-a distins faţă de ceilalţi prin inteligenţa sa. Multe trăsături ale inteligenţei umane sunt întâlnite şi în rândul cimpanzeilor. Aceştia dau dovadă de empatie, se folosesc de teoria minţii şi totodată de simboluri şi instrumente.

Ce am reuşit să creăm

În timp, inteligenţa umană a dus la dezvoltarea tehnologiei, facilitându-ne vieţile prin deschiderea de noi oportunităţi. În ultimii ani, tehnologia avansată, coroborată cu inteligenţa şi inventivitatea oamenilor a făcut posibilă dezvoltarea inteligenţei artificiale. Prin urmare, ceea ce începând cu anii ’70 aveam ocazia de a experimenta doar prin filme precum Battlestar Galactica sau The Terminator, astăzi se transformă din SF în realitate. În anul 1954 a fost patentat primul robot industrial şi doar începând cu anul 1961 acest tip de robot a început să fie folosit într-o linie de producţie. Pe atunci, imaginea roboţilor umanoizi, care poartă şi denumirea de androizi, erau înfăţişaţi doar în literatură. Începând cu secolul XXI au existat mai multe tentative de a crea astfel de roboţi şi deşi aceştia imitau cu succes forma umană, modurile şi tipurile lor de interacţiune erau limitate. Schimbarea s-a produs în anul 2017, când un robot construit în Hong Kong a fost prezentat în cadrul unui târg de investiţii în tehnologie din Arabia Saudită. Denumită Sophia, aceasta a ţinut un discurs prin care şi-a demonstrat capacitatea de a vorbi şi a se face înţeleasă, declarând că la baza creării inteligenţei sale artificiale stau valori umane precum bunătatea, înţelepciunea şi compasiunea. De asemenea, în cadrul evenimentului, Sophia a primit cetăţenie din partea Arabiei Saudite, ea însăşi considerând acest moment istoric. Declaraţiile sale următoare în cadrul unor emisiuni televizate confirmă temerile exprimate de cercetători precum Bill Gates, Stephen Hawking sau Elon Musk, cu privire la rolul acestor roboţi în eliminarea civilizaţiei umane.

Interacţiuni cu propriile creaţii

Astăzi inteligenţa artificială este încă într-o etapă iniţială, dar acest nivel nu este cunoscut de  toată lumea în amploarea sa. Nu întotdeauna aceasta ia forma unor androizi precum Sophia, dar evoluţia rapidă a lucrurilor pare să îi aducă în curând noi colegi de breaslă. Algoritmii AI stau la baza a ceea ce noi folosim zilnic, mai exact Google, Facebook şi Microsoft. Un chatbot este cel mai simplu exemplu prin care ne putem da seama de puterea acestei tehnologii avansate. Realizăm în acest fel cum cel puţin o dată în viaţă am vorbit cu un robot şi am aflat informaţii pe care ne-am fi aşteptat să le primim de la o persoană. În rândul descoperirilor realizate au existat şi experimente care au eşuat, dar fiecare pas mic considerat drept reuşită pare să compenseze erorile. La fel cum marile companii fac investiţii masive în inteligenţa artificială, multe celebrităţi contribuie la dezvoltarea unor startup-uri bazate pe AI. Cunoscută drept comedian şi prezentatoare de emisiuni, Ellen DeGeneres este de asemenea şi un antreprenor mereu la curent cu noile trenduri. Aceasta a investit în dezvoltarea unor aplicaţii, a lansat o platformă digitală de programare şi şi-a creat un brand umbrelă sub care continuă să apară inovaţii. Leonardo DiCaprio este o altă figură publică mereu focusată pe ultimele tehnologii. Printre investiţiile realizate de acesta se numără startup-ul Rubicon Global, care are ca misiune reciclarea inteligentă şi MindMaze, un startup bazat pe realitatea virtuală, care a fost folosit în principal în industria medicală în cei 5 ani de la apariţie. Qloo este o companie care foloseşte inteligenţa artificială în scopuri culturale. Prin analiza datelor de tip open source disponibile public, aceasta analizează tiparele de consum în ceea ce priveşte categorii precum filmul, muzica, televiziunea, moda şi călătoriile. Printre investitorii în această companie se numără şi artistul Elton John.

Importanţa alegerii unei perspective

Chiar dacă beneficiile aduse de inteligenţa artificială sunt evidente în anumite sectoare sociale şi există un număr mare de investitori şi susţinători în acest sens, părerile care apar în detrimentul său sunt de asemenea fondate pe date şi dovezi exacte. Se presupune că această inovaţie ar putea deveni mai periculoasă decât bombele nucleare şi cel mai adesea se vociferează că roboţii se vor întoarce împotriva oamenilor, cea mai evidentă dovadă fiind declaraţia androidului Sophia, conform căreia roboţii le sunt superiori oamenilor şi ar trebui să aibă drepturi egale.

Pe măsură ce investiţiile în AI cresc şi se urmăreşte crearea de sisteme cu impacturi benefice pentru planetă, nu este acordată o atenţie prea mare de cealaltă parte a baricadei. La acest aspect face referire şi figura publică Liv Boeree, fondatoare a Raising for Effective Giving, o organizaţie non-guvernamentală creată în jurul ideii de filantropie. Aceasta este de părere că în măsura atenţiei constante acordate succesului dezvoltării inteligenţei artificiale ar trebui să existe o analiză a defectelor şi a lucrurilor care nu funcţionează propice, pentru a oferi un balans întregului proces. În principal, acest lucru ar trebui să aibă loc pentru că în eventualitatea în care s-ar crea un sistem slab concretizat sau dacă acesta ar ajunge în mâinile greşite, o cutie a Pandorei ar fi deschisă într-un mod total devastator pentru omenire.

Căutând pozitivul în negativ

În ideea de a demonstra publicului larg printr-un exemplu concret cum şi de ce AI se poate transforma într-o catastrofă pentru lumea înconjurătoare, cercetătorii americani au creat primul robot psihopat din lume. L-au denumit Norman, inspirându-se din thriller-ul psihologic al lui Alfred Hitchcock, Psycho, unde personajul cu nume omonim era un asasin. La baza construirii robotului au stat declaraţii ale unor persoane la un pas de moarte, dar şi rezultatele realizării unui test psihologic Rorschach, în care acestuia i-au fost oferite spre analiză nişte imagini cu pete de cerneală. Subiectul de control a fost un alt program AI, programat într-o manieră tradiţională. Luând în considerare fundaţia creării robotului malefic, rezultatele obţinute în urma comparării răspunsurilor celor 2 nu ar putea fi altfel decât înspăimântătoare. În concepţia lui Norman, acolo unde robotul AI tradiţional vedea două persoane situate în proximitate una de alta, se afla un bărbat care se arunca de la o fereastră, la fel cum în locul unei persoane care ţinea în mână o umbrelă, acesta vedea o femeie care ţipa în timp ce soţul său era împuşcat. Prin acest experiment macabru, cei 3 cercetători doresc să crească gradul de conştientizare a impactului negativ al AI. Paradoxal sau nu, exemplul dă de gândit şi instigă la reflecţie prin efectul său şocant.

Fie că este asociată cu noţiunea de evoluţie, entuziasm, ajutor reciproc, inteligenţa artificială face deja parte din societatea actuală, iar odată implementată în plan extins în diverse domenii, aceasta nu pare a avea un viitor scurt. Nu este speculat când vom începe să convieţuim cu roboţii umanoizi sau când nouă înşine ni se vor implementa caracteristici robotice, dar cel mai important este să credem că suntem încă departe de a fi eliminaţi complet.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(26 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


Servicii medicale de calitate la standarde europene

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie
Horoscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Persoana iubita ar putea sa interpreteze gresit dorinta dumneavoastra de a avea mai multa libertate de miscare. Prin urmare, eastrolog.ro va sfatuieste sa va exprimati cat mai clar ideile, ca sa evitati o neintelegere cu consecinte neplacute. In plan profesional si in afaceri, va sfatuim sa va abtineti de la actiuni speculative, fiindca este posibil ca intuitia sa va insele. taur In prima parte a zilei este posibil sa aveti dificultati de comunicare, din cauza carora relatiile cu cei din jur pot avea de suferit. Se pare ca resimtiti oboseala acumulata in ultima perioada. N-ar strica sa va odihniti mai mult. Daca se iveste ocazia sa participati la o intrunire cu persoane apropiate impreuna cu persoana iubita, va recomandam sa profitati.
GEMENI RAC
gemeni Este posibil ca relatia cu partenerul de viata sa aiba de suferit din cauza unor neintelegeri de moment. Pentru a evita o cearta, eastrolog.ro va recomanda sa va pastrati calmul si sa fiti cat mai diplomat. In a doua parte a zilei, sfaturile unui barbat va pot ajuta sa depasiti mai usor momentele tensionate si sa restabiliti armonia in camin rac Este posibil sa constatati ca o afacere in care v-ati pus mari sperante nu merge asa cum v-ati dorit si nu produce beneficii pe masura asteptarilor. Azi eastrolog.ro va recomanda sa nu va asumati niciun risc, pentru ca va puteti alege cu pagube importante. In familie, va sfatuim sa va temperati impulsivitatea si sa evitati discutiile in contradictoriu. In partea a doua a zilei este posibil sa primiti oaspeti din alta localitate, care va aduc o veste buna.
LEU FECIOARĂ
leu In prima parte a zilei este posibil sa faceti o scurta calatorie in interes personal. Va sfatuim sa fiti foarte atent la acte si la bagaje, pentru ca exista riscul sa pierdeti ceva. Sunt sanse sa vi se propuna o colaborare tentanta. Sfatul eastrologului este sa nu va grabiti sa decideti azi. Ar fi bine sa luati in considerare timpul liber de care dispuneti si sa va consultati cu partenerul de viata fecioara In prima parte a zilei este posibil sa fiti cam confuz si nehotarat si sa intampinati dificultati in comunicarea cu cei din jur. Va sfatuim sa nu va implicati mai multe activitati in acelasi timp, pentru ca riscati sa nu le duceti la bun sfarsit si chiar sa faceti greseli costisitoare. Dupa-amiaza sunt sanse sa va reveniti din starea de confuzie si sa petreceti momente placute in mijlocul familiei.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Azi este posibil sa aveti dificultati de comunicare si, prin urmare, sa apara neintelegeri cu colegii sau chiar cu familia. Recomandarea eastrolog.ro este sa amanati discutarea chestiunilor importante, iar pe cele care nu suporta amanare sa le abordati cu multa atentie. S-ar putea sa va simtiti obosit si sa va ganditi sa renuntati la o calatorie planificata impreuna cu partenerul de viata scorpion Daca reusiti sa va temperati spiritul critic, azi puteti avea realizari importante si castiguri pe masura. Fiindca exista riscul sa declansati o cearta, eastrolog.ro va sfatuieste sa aveti grija cum vorbiti cu partenerul de viata si cu persoanele mai varstnice. In a doua parte a zilei este posibil sa fiti cautat de un prieten care v-a pregatit o surpriza placuta.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Aveti posibilitatea sa incepeti o afacere la care va ganditi de multa vreme. Nu va lipsesc ideile, iar cu banii va puteti descurca usor. Dupa-amiaza s-ar putea sa va intalniti cu prietenii, dar exista riscul ca membrii familiei sa va reproseze ca ii neglijati. Va recomandam sa fiti cat mai diplomat in relatia cu persoana iubita. capricorn La locul de munca sau in afaceri, aveti tendinta de a deveni impulsiv si de a va pierde rabdarea destul de repede, riscand sa tensionati relatiile cu colegii sau cu partenerii. In a doua parte a zilei este posibil sa fiti invitat la o intrunire la care partenerul de viata nu ar vrea sa mergeti. Eastrolog.ro va sfatuieste sa dati dovada de flexibilitate si sa cautati o solutie de compromis. Nu este exclus sa vi se reproseze ca aveti obiceiul sa faceti numai ce va convine.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator S-ar putea ca partenerul de viata sa va reproseze ca nu va ocupati suficient de problemele familiei. Cu rabdare si tact, puteti evita o cearta. In plan profesional sau in afaceri, ar fi bine sa fiti cat mai prudent. Nu este exclus sa va confruntati cu probleme juridice. pesti Este posibil sa renuntati la plecarea intr-o calatorie, din cauza unei neintelegeri cu partenerul de viata. Chiar daca sunteti convins ca aveti dreptate, va sfatuim sa fiti diplomat pentru a evita o cearta. In activitatea profesionala este posibil sa resimtiti o stare de oboseala si sa nu fiti in cea mai buna forma intelectuala. Ar fi bine sa va limitati la activitati de rutina.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 februarie 2019
Autentificare
stiriactuale.ro