Joi, 28 martie 2024 - 11:10:45
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Legendele Parcului Naţional Retezat


3 iunie 2014

Munţii Retezat sunt tărâmul unor frumuseţi naturale bine conservate şi găzduiesc o varietate de specii. Aceştia au fost de-a lungul timpului cercetaţi din motive ştiinţifice dar au facut şi obiectul practicării turismului. Cu acest scop s-a înfiinţat Parcul Naţional Retezat, care dispune de o rezervaţie ştiinţifică cu protecţie integrală.

Munţii Retezat fac parte din ramura Carpaţilor Meridionali şi sunt clasaţi cei mai înalţi şi mai stâncoşi munţi dintre Jiu şi Dunăre.  Sunt formaţi din doua creste alpine, una la nord şi cealalata la sud, legate între Vârful Păpuşa şi Vârful Custura printr-o creasta ascuţită cu lungime de aproximativ 2,5 km. Nu doar relieful muntos creează frumusetea locului dar şi peşterile aflate în cercetarea speciologilor europeni, precum şi o bogată floră şi faună.

Structura muntelui Retezat prin forma sa plată dă senzaţia că ar fi fost retezat, ceea ce în cultura românească a dat naştere la multe legende şi basme populare.

Se spune că în Ţara Haţegului din judeţul Hunedoara traiau nişte uriaşi. Potrivit unei variante, aici trăia un căpcăun care cobora periodic în sate şi fura vitele oamenilor. Mulţi feciori şi-au pierdut viaţa încercând să-l oprească, rămânând astfel multe familii îndurerate. Într-o zi însă, un voinic a reuşit să-l răpună pe căpcăun. Ca să fie sigur că acesta nu supravieţuieşte, i-a tăiat capul. În acel moment, căpcăunul s-a prefăcut într-o piatră mare „fără cap“ (Retezatul), iar mâna stângă i-a căzut printre munţi şi s-a prefăcut în apă. Podul palmei sale s-a transformat în lacul Bucura, iar degetele în lacurile Slăvei, Lia, Ana, Viorica şi Zănoaga.

O altă legendă vorbeşte despre fata căpcăunului, Rusca pe numele ei. Înainte de moartea sa, căpetenia uriaşilor a împărţit ţara celor doi copii ai săi, un băiat şi o fată. Ca să vadă mai bine cât de mare este partea lor din moştenire, cei doi s-au urcat pe câte un munte: feciorul pe muntele Retezat (care atunci avea alt nume), iar fata pe vârful Rusca, spre apus de Retezat. Fetei i s-a părut că partea de ţară a fratelui său este mai mare şi mai frumoasă decât a ei, care era plină de stânci şi nu avea prea multe păduri şi poieni frumoase. De ciudă, fata a luat un fier de plug şi l-a aruncat spre fratele său, care era pe celălalt vârf. Fierul nu l-a nimerit pe flăcău, dar a retezat vârful muntelui, care de atunci a rămas retezat. De aceea i se spune muntele Retezat.

Una dintre legendele Retezatului, în care se pomeneşte despre lacul Bucura, este legată de comori. Potrivit legendei, lacul Bucura este locul unde haiducii din Banat, Transilvania şi Oltenia se întâlneau pentru a-şi împărţi comorile. Pe urmele haiducilor se afla potera, aşa că, pentru a nu fi prinşi cu aurul şi bijuteriile asupra lor, haiducii le aruncau în lac. Oamenii locului spun că şi astăzi, pe fundul lacului se află comori ce aşteaptă să fie scoase la lumină. Tot aici se făceau nedei încă din secolul XVI. Nedeile mari de la Bucura se ţineau în anii bisecţi şi durau 3 zile. La aceste sărbători erau atât de mulţi participanţi, încât se încingea o horă care înconjura lacul.

Păşeşte în ţinutul poveştilor fascinante  despre flacăi viteji, domniţe suave, haiduci, zmei înaripaţi, dinozauri pitici ... savurează tot ce te înconjoară şi vei fi un câştigător!  

Te aşteptăm în perioada 01 – 03 august 2014 la Complexul Turistic Cheile Buţii unde cei mai curajoşi dintre participanţi vor urca la 2014m pe Vârful Piatra Iorgovanului, locul de odihnă al învingătorilor!

 Activităţile din cadrul festivalului sunt gratuite iar cei mai meritoşi dintre participanti vor fi premiaţi de către susţinătorii evenimentului: Ch-Center Hosting, Dwyn.ro , Lew.ro, Doppelherz, VitalisGroup.ro, Auro Media, Biroul de Avocatură Cuculis şi Asociaţii, Mobilă Dalin, Touch Antibacterial, PitiClic, Belkin, Craimont, CEDES Cercetare Dezvoltare.

Mulţumim partenerilor: Uniunea Naţionăla a Studenţilor din România,  Music Channel România, Complexul Turistic Cheile Buţii, Parcul Naţional Retezat, Regia Naţională a Padurilor Romsilva.

Datorită acestor poveşti putem spune că Muntii Retezat sunt un tărâm unde legenda se împleteşte fericit cu realitatea istorică, un ţinut care ascunde comori spirituale şi materiale de o inestimabilă valoare.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro