Un oraş cu aproximativ 16.000 de locuitori, pe jumătate cât Paşcaniul, care are 33.000 de locuitori, s-a transformat în ultimii ani în capitala mondială a muzicii electronice. Oraşul Boom se află la 16 kilometri de Antwerp şi 32 de kilometri de Bruxelles. Din 2005, în fiecare vară are loc aici Tomorrowland, cel mai mare festival de muzică electronică din lume.
Anul trecut a fost record de participanţi – peste 400.000 de spectatori. Biletele se epuizează online în câteva ore, iar spectatorii vin din toată lumea.
În jurul Tomorrowland s-a format o adevărat industrie. De exemplu, spre sfârşitul lui iulie, atunci când are loc de obicei acest festival, cresc numărul curselor aeriene spre Belgia. Mai mult, câteva companii aeriene belgiene au decis să-şi branduiască mai multe avioane cu numele festivalului şi oferă curse speciale. Avionul se transformă într-un mic club, iar călătorii au parte şi de un DJ pe timpul zborului.
Cazarea se face în Boom, în localităţile din apropiere, dar şi în Dreamville, un mic oraş care se naşte în fiecare an înaintea festivalului. Aici pot fi cazaţi în căsuţe sau în corturi în jur de 35.000 de persoane. Hotelurile pe o rază de câţiva zeci de kilometri sunt ocupate, iar veniturile restaurantele din zonă explodează.
În spatele acestui concept se află ID&T, o companie olandeză cu o vastă experienţă în industria festivalurilor, care s-a înfiinţat la începutul anilor `90. Printre altele, ei organizează şi Sensation, festivalul de muzică trance, care a ajuns şi în România.
Pentru că s-a bucurat de foarte mare succes, organizatorii au decis să facă şi un festival TomorrowWorld, organizat în mai multe oraşe din lume după aceleaşi principii. Printre primele ţări în care a fost exportat conceptul a fost Statele Unite. Ca să vă faceţi o idee despre ce înseamnă din punct de vedere economic un astfel de festival, vă spunem că la ediţia din 2012, la care au participat în jur de 140.000 de oameni, în economia statului american Georgia au intrat peste 160 de milioane de dolari.
Ca o comparaţie, Iaşiul, unul dintre cele mai mari oraşe din ţară, şi-a propus ca în 2015 să cheltuiască pentru dezvoltare aproximativ 140 de milioane de euro, aproape 50% din bugetul total al muncipalităţii, mai puţin decât a produs un festival de muzică electronică în câteva zile.