În acest weekend, în noaptea de 27 spre 28 septembrie – duminică spre luni – se va produce un fenomen astronomic extrem de rar, care nu a mai avut loc de 33 de ani: o Super Lună va coincide cu o eclipsă totală de Lună, iar fenomenul va fi vizibil şi din România.
Potrivit USA Today, următorul fenomen de acest fel se va produce abia peste 18 ani.
O eclipsă totală de Lună se produce atunci când planeta noastră se află între satelitul natural al Pământului (aflat în faza de Lună plină) şi Soare, iar umbra Pământului acoperă Luna.
În ceea ce priveşte Super Luna, fenomenul se referă la faptul că Luna pare mai mare decât de obicei deoarece se află puţin mai aproape de Pământ decât în mod obişnuit.
„Deoarece orbita Lunii nu este un cerc perfect, Luna se află uneori mai aproape de Pământ. Nu este nicio diferenţă fizică în cazul Lunii. Ea doar pare puţin mai mare pe cer. Nu este o modificare dramatică, însă ea chiar pare mai mare”, a explicat cercetătorul Noah Petro de la NASA, potrivit sursei citate.
Conform NASA, Luna pare cu 14% mai mare decât de obicei.
Ceea ce este extraordinar este ca o eclipsă totală de Lună să coincidă cu o Super Lună. NASA a anunţat că în secolul XX au existat numai 5 astfel de evenimente, în anii 1910, 1928, 1946, 1964 şi 1982.
Eclipsa din acest weekend va fi ultima eclipsă totală de Lună până în anul 2018.
Eclipsa totală de Lună, vizibilă din România
În România, eclipsa începe la ora 3:11 (28 septembrie), are maximul la ora 5:47 şi se termină în jurul orei de 7:16, când Luna apune, potrivit informaţiilor publicate de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Luna va sta complet în umbra Pământului între 5:10 şi 6:23, momentul de maxim find ora 5:47. Este perioada când discul selenar va căpăta o culoare roşiatică (mai deschisă sau mai închisă în funcţie de gradul de opacitate al atmosferei terestre).
Fazele eclipsei:
1. începutul eclipsei – 3.11
2. intrarea Lunii în umbră – 4.07
3. începutul eclipsei totale – 5.11
4. maximul eclipsei – 5.47
5. sfârşitul eclipsei totale – 5.23
6. Luna apune – 7.16
7. Luna iese din umbră – 7.27
8. sfârşitul eclipsei – 8.23
Ultimele două faze nu vor fi vizibile de pe teritoriul României deoarece Luna apune mai devreme.
Pentru a observa această eclipsă nu aveţi nevoie de un instrument astronomic, eclipsa fiind vizibilă cu ochiul liber. În cazul în care aveţi un instrument astronomic, îndreptaţi-l spre Lună şi veţi vedea mai îndeaproape suprafaţa lunară, mai notează reprezentanţii Observatorului.
Fenomenul va putea fi observat din toată ţara, însă doar în cazul în care cerul este senin.
Din locul de unde se fac în prezent observaţiile astronomice, Palatul Voievodal Curtea Veche, Luna nu se va putea vedea din cauza clădirilor alăturate.