Miercuri, 24 aprilie 2024 - 12:30:23
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Miercurea Mare, ziua în care Iisus a fost vândut


27 aprilie 2016

În Miercurea Mare, Iisus Hristos a fost vândut de către Iuda Iscarioteanul, unul dintre ucenicii săi, pentru 30 de arginţi. Iuda Il vinde pe Hristos nu doar din cauza pierderii credintei, ci si pentru iubirea de arginti. Primeste de la sinderiu suma de treizeci de arginti, pentru ca sinedriul credea ca prin acest act implineste porunca lui Moise, care spunea ca cel care va ucide fara voie un sclav apartinand unui iudeu, sa-si rascumpere greseala achitand stapanului pagubit prin fapta sa treizeci de arginti.

Vinderea lui Hristos are loc miercuri spre seara, cand Iuda paraseste casa lui Simon Leprosul, in care se afla Mantuitorul cu ceilalti ucenici si vine in casa arhiereului Caiafa spunand: "Ce-mi veti da mie, si eu il voi da pe El voua? Iar ei i-au dat treizeci de arginti. Si de atunci (Iuda) cauta prilej sa-L predea".

Tot în această zi se face pomenirea femeii celei păcătoase, care aflând că Mântuitorul se află în casa lui Simon Leprosul, a luat un vas cu mir înmiresmat, de mare preţ, ca să-l toarne pe capul lui Iisus Hristos, iar cu părul capului ei ştergea lacrimile ce-i picau din ochi pe picioarele Domnului.

Potrivit tradiţiei, muncile la câmp sunt permise doar până miercuri, iar de joi bărba?ii rămân pe lângă casă, ajutându-?i nevestele la treburile casnice. Femeile nu au voie sa munceasca, deoarece, potrivit traditiei, a munci de “nunta soarecilor” echivaleaza cu a aduce rozatoarele in casa si a te lipsi restul anului de bucate pe masa.

In Miercurea Mare cei bolnavi si suferinzi se pot bucura de Taina Sfantului Maslu, taina care este foarte ajutatoare pentru cei pe patul de moarte si foloseste la insanatosirea celor care trebuie sa ramana printre noi. In aceasta zi cei care pot trebuie sa tina post negru. Femeile nu torc si nu cos, ci spala ferestrele pentru ca lumina sa patrunda in fiecare coltisor al casei in zilele de Paste.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro