Duminică, 23 iunie 2024 - 6:47:46
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Alegeri prezidenţiale 2014


27 iunie 2014

Premierul Victor Ponta a anunţat joi, în şedinţa de guvern, că Executivul va adopta o hotărâre care va stabili că primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc pe 2 noiembrie iar cel de-al doilea tur - pe 16 noiembrie.

"E (pe ordinea de zi — n.r.) şi hotărârea de Guvern cu data (alegerilor prezidenţiale — n.r.): 2 noiembrie, 16 noiembrie — alegerile prezidenţiale", a spus prim-ministrul, citat de Agerpres.

Premierul a adăugat că joi va fi discutată şi Ordonanţa de urgenţă privind modificarea legii pentru alegerea preşedintelui României. Prin proiectul de OUG, discutat joi în Guvern, se prevede ca odată cu desfiinţarea secţiilor de votare speciale să fie reglementată posibilitatea exercitării dreptului de vot la orice secţie de votare, în cazul alegătorilor care în ziua votării se află în altă comună, în alt oraş sau municipiu decât cel de domiciliu.
   
Potrivit Mediafax, Guvernul ar urma, prin OUG de modificare a Legii 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României, să majoreze termenul de stabilire, de către Guvern, a datei alegerilor, de la 45 de zile, la 60 zile înainte de ziua votării, în vederea îndeplinirii eficiente a procedurilor electorale prevăzute de lege.
   
Dispoziţiile actuale ale Legii nr. 370/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevăd organizarea secţiilor de votare speciale, de regulă în gări, autogări şi aerogări, precum şi campusuri universitate.

"Din practica anterioară a organizării alegerilor s-a constatat că au fost situaţii în care câteva sute de secţii de votare din localităţile mari şi din zonele turistice au fost extrem de aglomerate, iar în alte câteva mii de astfel de secţii, constituite în localităţile mici, rurale, fluxul alegătorilor a fost deosebit de redus", se arată în nota de fundamentare a Guvernului.
   
Executivul justifică eliminarea din lege a secţiilor de votare speciale invocând imposibilitatea estimării numărului de alegători care se vor prezenta la vot, fapt care determină la rândul său dificultăţi în estimarea corectă a numărului de buletine de vot care trebuie repartizat fiecărei secţii de votare speciale.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 iunie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro