Joi, 28 martie 2024 - 11:06:58
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Sfântul ierarh Grigorie Dascălu, mitropolitul Ţării Româneşti


22 iunie 2014

Acest luminat ierarh a fost cel mai de seamă mitropolit al Ţării Româneşti din secolul XIX şi s-a născut în Bucureşti în anul 1765, din părinţi iubitori de Dumnezeu. Din botez se chema Gheorghe Miculescu. La vârsta de şapte ani a fost dat să înveţe carte la şcoala elinească de la Mănăstirea Sfântul Sava. Aici se împrieteneşte cu monahul Gherontie de la Mănăstirea Neamţ, căruia îi devine ucenic. Dorind să-i slujească Lui Hristos, după terminarea studiilor pleacă cu monahul la Mănăstirea Neamţ şi aici îl cunoaşte pe marele stareţ Paisie şi gustă din frumuseţea vieţii duhovniceşti.

Prin anul 1790 este călugărit şi hirotonit diacon, primind numele marelui ierarh Grigorie Teologul. Fiind rânduit la traducerea operelor Sfinţilor Părinţi din limba greacă, împreună cu duhovnicul său a înoit viaţa duhovnicească.

În anul 1820, ierodiaconul Grigorie părăseşte pământul Moldovei şi se stabileşte la Mănăstirea Căldăruşani, iar la 10 ianuarie 1823 este hirotonit episcop şi ales mitropolit al Ţării Româneşti, păstorind biserica Lui Hristos cu multă dragoste şi înţelepciune, timp de 11 ani.

La 22 iunie 1834, mitropolitul Grigorie, supranumit ,,Dascălul", moare şi este înmormântat lângă zidul catedralei în partea de nord, iar după 7 ani osemintele sale s-au strămutat în gropniţa mănăstirii şi în prezent sunt aşezate în pridvorul bisericii.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro