Vineri, 15 decembrie 2017 - 5:56:34
EUR
EURO = 4.6346 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.9285 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Ce trebuie să ştim despre contractul prenupţial şi cum să ne apărăm averea


27 iulie 2017

In România de astăzi, numărul căsătoriilor depăşeşte cu mult numărul divorţurilor. Totuşi, numai în anul 2014 au divorţat circa 27000 de cupluri.

Vârsta medie la care oamenii se căsătoresc este între 25 şi 33 de ani, iar media vârstei la divorţ se situează între 37 şi 42 de ani.

Divorţul este nu doar o separare care ne afectează emoţional, ci şi financiar. Bunurile dobândite în timpul căsniciei sunt partajate conform singurului regim matrimonial existent înainte de intrarea în vigoare a Noului Cod Civil din 1 octombrie 2011, numit comunitatea legală de bunuri, acestea fiind împărţite egal între cei doi soţi.

Dar ce ne facem cu bunurile obţinute înainte de căsătorie?

Viaţa este mereu o necunoscută care aduce cu ea surprize plăcute sau mai puţin plăcute. Înţelegerile verbale se pot retracta, dragostea poate dispărea, iar oamenii se pot schimba.

Cum prevenim înşelătoria acolo unde e cazul, cum ne protejăm bunurile personale? Cum evităm căsătoriile din interes? Cum ne putem proteja de noi înşine, de unele decizii greşite ori pripite? Cum protejăm persoanele dragi care depind de noi?

E moralmente greşit ca cineva care nu şi-a adus contribuţia la realizarea unui lucru să profite de pe urma acestuia fără acordul proprietarului.

Pentru toate întrebările de mai sus şi pentru multe altele care se pot adresa în legătură cu acest subiect avem un răspuns. Există un cadru legal care ne permite să eliminăm orice discuţii, orice neînţelegeri ulterioare şi care ne protejează în cazul unor evenimente neplăcute.

Prevederile Noului Cod Civil permit încheierea unei convenţii matrimoniale prin care să dispunem în exclusivitate, aşa cum dorim, de bunurile obţinute înainte de căsătorie (moşteniri, donaţii, firme, imobile şi alte bunuri achiziţionate din banii proprii).

Convenţia matrimonială sau, cum i se mai spune, contractul prenupţial este de fapt un document legal în care se stipulează modul în care vor fi împărţite bunurile între soţi în eventualitatea unui divorţ. Este nici mai mult nici mai puţin decât o măsură de precauţie, dar şi de protecţie, nu doar pentru noi, ci şi pentru persoanele de care suntem responsabili, cum sunt copiii rezultaţi din căsătoriile anterioare ori părinţii etc.

Această convenţie matrimonială poate fi încheiată atât înainte, cât şi după încheierea căsătoriei. Ea trebuie semnată şi autentificată în faţa unui notar public, fără de care nu are nicio valoare. O vom prezenta la Oficiul Stării Civile împreună cu actele necesare pentru căsătorie, dacă a fost semnată înainte de încheierea acesteia, sau împreună cu certificatul de căsătorie, dacă respectiva convenţie a fost semnată după căsătorie.

Indiferent când a fost redactată şi semnată, notarul va expedia după autentificare, din oficiu, câte un exemplar către: Serviciul de Stare Civilă, Registrul Naţional Notarial al Regimurilor Matrimoniale şi altor registre de publicitate (Cartea Funciară, Registrul Comerţului etc.), în funcţie de natura bunurilor.

A se reţine!

Convenţia matrimonială trebuie semnată si autentificată la notar cu cel putin 20 de zile înainte de încheierea căsătoriei.

În lipsa prezentării convenţiei matrimoniale la data încheierii căsătoriei se consideră că soţii au optat pentru regimul comunităţii legale de bunuri…

Dacă ambii soţi doresc, schimbarea regimului matrimonial se poate face după cel puţin un an de la data încheierii căsătoriei.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating
(279 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Consultatii medicale de calitate

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


Ati fost victima unui accident de circulatie? Noi va ajutam sa obtineti banii cuveniti din asigurarea RCA

loading...
Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook
Horoscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Incepeti sa aveti mai multa incredere in dumneavoastra si sa va recapatati optimismul. Va sfatuim sa nu neglijati problemele celor apropiati, pentru ca altfel riscati sa vi se reproseze ca sunteti indiferent. Azi este recomandat sa fiti cat mai prudent si sa respectati cu strictete legea, regulamentele etc. taur Se pare ca simtiti nevoia sa faceti o schimbare importanta in plan sentimental. Este posibil sa faceti cunostinta cu o persoana care va capteaza imediat atentia. Poate fi o dragoste la prima vedere, dar eastrolog.ro va sfatuieste sa va temperati tendinta de a deveni prea indraznet. Puteti sa va ascultati intuitia.
GEMENI RAC
gemeni In prima parte a zilei aveti tendinta de a va implica in prea multe activitati in acelasi timp si riscati sa va irositi energia. Este o zi buna pentru castiguri financiare usoare, cu conditia sa evitati speculatiile. Puteti conta pe ajutorul prietenilor, dar ar fi bine sa ascultati si parerile membrilor familiei. rac Se pare ca treceti printr-o perioada nu tocmai grozava din punct de vedere financiar si va preocupa gasirea unor noi surse de venituri. Spiritul de aventura si indrazneala v-ar putea indemna sa va asumati prea multe riscuri. Va sfatuim sa fiti prudent si sa evitati cu mare atentie orice incalcare a legii.
LEU FECIOARĂ
leu Este posibil sa primiti oaspeti din alta localitate sau sa fiti invitat la o intrunire cu persoane apropiate. O persoana mai in varsta din familie v-ar putea da sfaturi utile intr-o problema sentimentala. Va sfatuim sa nu faceti gesturi sau afirmatii care risca sa provoace gelozia persoanei iubite. fecioara Se pare ca azi nu prea sunteti in forma, iar simtul practic este redus. Va recomandam sa amanati calatoriile de afaceri si investitiile. Nu evitati comunicarea cu cei din jur, pentru a nu fi inteles gresit! Desi parcurgeti o perioada favorabila in plan sentimental, azi aveti tendinta sa faceti din tantar, armasar, si riscati sa tensionati relatia cu persoana iubita.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Este posibil ca o persoana apropiata sa va ceara un imprumut. Va sfatuim sa nu o refuzati, mai ales ca pare sa fie vorba despre o problema de sanatate. In a doua parte a zilei, o veste referitoare la relatiile sentimentale v-ar putea pune pe ganduri. Va recomandam sa va pastrati calmul si sa va ascultati intuitia. scorpion Azi puteti comunica mai usor cu cei din jur si aveti sanse mari de reusita in activitatile care presupun invatare sau perfectionare. De asemenea, aveti posibilitatea sa faceti tranzactii avantajoase. Este posibil sa se iveasca o ocazie sa plecati intr-o calatorie in interes personal, ceea ce ar putea starni gelozia persoanei iubite. Va sfatuim sa nu luati decizii in graba.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator In prima parte a zilei este posibil sa resimtiti o stare de nervozitate care v-ar putea pune intr-o situatie neplacuta acasa. Va recomandam sa va pastrati calmul si sa va concentrati asupra problemelor care nu suporta amanare. Incercati sa evitati o cearta cu partenerul de viata si cu o persoana mai in varsta! Ar fi bine sa dati dovada de mai multa intelegere. capricorn Inainte de amiaza este posibil sa aveti de facut mai multe drumuri scurte in interes personal. Se pare ca azi sunteti mai sensibil decat de obicei si aveti tendinta de a exagera. In a doua parte a zilei ar fi bine sa va temperati orgoliul, pentru a evita o cearta cu persoana iubita. Nu este cazul sa demonstrati ca puteti fi incapatanat. Va sfatuim sa amanati activitatile stresante si sa incercati sa va odihniti.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Incepeti ziua plin de energie si idei. Aveti grija sa nu va sustineti punctul de vedere cu insistenta si sa nu provocati discutii in contradictoriu! Relatiile cu prietenii si cu familia ar trebui sa decurga excelent. In plan sentimental, insa, este posibil sa revina in actualitate o problema mai veche, care a ramas nerezolvata. pesti In prima parte a zilei aveti sanse sa obtineti destul de usor mici castiguri, dar eastrolog.ro va recomanda sa fiti prudent. Feriti-va de speculatii! Dupa-amiaza este posibil sa va confruntati cu o problema sentimentala, daca refuzati sa mergeti la o intrunire cu persoane apropiate. Va sfatuim sa fiti atent in relatiile cu cei din jur si sa va tineti in frau tendinta de a exagera.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 15 decembrie 2017
Autentificare
stiriactuale.ro