Duminică, 22 octombrie 2017 - 9:34:12
EUR
EURO = 4.5975 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.8945 RON
Dolarul american a crescut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Ce trebuie să ştim despre contractul prenupţial şi cum să ne apărăm averea


27 iulie 2017

In România de astăzi, numărul căsătoriilor depăşeşte cu mult numărul divorţurilor. Totuşi, numai în anul 2014 au divorţat circa 27000 de cupluri.

Vârsta medie la care oamenii se căsătoresc este între 25 şi 33 de ani, iar media vârstei la divorţ se situează între 37 şi 42 de ani.

Divorţul este nu doar o separare care ne afectează emoţional, ci şi financiar. Bunurile dobândite în timpul căsniciei sunt partajate conform singurului regim matrimonial existent înainte de intrarea în vigoare a Noului Cod Civil din 1 octombrie 2011, numit comunitatea legală de bunuri, acestea fiind împărţite egal între cei doi soţi.

Dar ce ne facem cu bunurile obţinute înainte de căsătorie?

Viaţa este mereu o necunoscută care aduce cu ea surprize plăcute sau mai puţin plăcute. Înţelegerile verbale se pot retracta, dragostea poate dispărea, iar oamenii se pot schimba.

Cum prevenim înşelătoria acolo unde e cazul, cum ne protejăm bunurile personale? Cum evităm căsătoriile din interes? Cum ne putem proteja de noi înşine, de unele decizii greşite ori pripite? Cum protejăm persoanele dragi care depind de noi?

E moralmente greşit ca cineva care nu şi-a adus contribuţia la realizarea unui lucru să profite de pe urma acestuia fără acordul proprietarului.

Pentru toate întrebările de mai sus şi pentru multe altele care se pot adresa în legătură cu acest subiect avem un răspuns. Există un cadru legal care ne permite să eliminăm orice discuţii, orice neînţelegeri ulterioare şi care ne protejează în cazul unor evenimente neplăcute.

Prevederile Noului Cod Civil permit încheierea unei convenţii matrimoniale prin care să dispunem în exclusivitate, aşa cum dorim, de bunurile obţinute înainte de căsătorie (moşteniri, donaţii, firme, imobile şi alte bunuri achiziţionate din banii proprii).

Convenţia matrimonială sau, cum i se mai spune, contractul prenupţial este de fapt un document legal în care se stipulează modul în care vor fi împărţite bunurile între soţi în eventualitatea unui divorţ. Este nici mai mult nici mai puţin decât o măsură de precauţie, dar şi de protecţie, nu doar pentru noi, ci şi pentru persoanele de care suntem responsabili, cum sunt copiii rezultaţi din căsătoriile anterioare ori părinţii etc.

Această convenţie matrimonială poate fi încheiată atât înainte, cât şi după încheierea căsătoriei. Ea trebuie semnată şi autentificată în faţa unui notar public, fără de care nu are nicio valoare. O vom prezenta la Oficiul Stării Civile împreună cu actele necesare pentru căsătorie, dacă a fost semnată înainte de încheierea acesteia, sau împreună cu certificatul de căsătorie, dacă respectiva convenţie a fost semnată după căsătorie.

Indiferent când a fost redactată şi semnată, notarul va expedia după autentificare, din oficiu, câte un exemplar către: Serviciul de Stare Civilă, Registrul Naţional Notarial al Regimurilor Matrimoniale şi altor registre de publicitate (Cartea Funciară, Registrul Comerţului etc.), în funcţie de natura bunurilor.

A se reţine!

Convenţia matrimonială trebuie semnată si autentificată la notar cu cel putin 20 de zile înainte de încheierea căsătoriei.

În lipsa prezentării convenţiei matrimoniale la data încheierii căsătoriei se consideră că soţii au optat pentru regimul comunităţii legale de bunuri…

Dacă ambii soţi doresc, schimbarea regimului matrimonial se poate face după cel puţin un an de la data încheierii căsătoriei.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating
(279 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Cristi Cimpeanu foto

Scoala de Arte Frumoase PloiestiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Puteti avea succes pe plan profesional, la studii si in calatorii. Eastrolog.ro va recomanda sa profitati de acest context favorabil, care va ofera ocazia sa va largiti orizontul intelectual si sa va afirmati pe plan social. In a doua parte a zilei s-ar putea sa intrati in posesia unor bani la care nu va asteptati, dar care va prind foarte bine. Daca simtiti nevoia sa va relaxati, va sfatuim sa incercati odihna activa: un hobby, sport etc. taur Creativitatea este la cote maxime azi si va stimuleaza sa puneti la cale noi proiecte in plan profesional si personal. Daca v-ati propus sa incepeti o afacere noua pe cont propriu, puteti fi optimist: aveti sanse sa va descurcati cu cheltuieli minime. Nu se intrevad probleme de sanatate, insa ar fi bine sa sa va relaxati mai mult.
GEMENI RAC
gemeni Azi va bucurati de o creativitate deosebita, care va poate fi de mare ajutor la locul de munca sau in afaceri. S-ar putea ivi ocazia sa faceti o investitie importanta, care se va dovedi profitabila mai curand decat va asteptati. Ar fi bine sa acordati mai multa atentie partenerului de viata. rac Relatiile cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri ar trebui sa decurga foarte bine. Sunteti apreciat pentru seriozitatea si competenta cu care abordati proiectele comune. Puteti sa rezolvati cu usurinta atat problemele profesionale, cat si cele legate de camin sau de viata de familie. Ar fi bine sa dati dovada de diplomatie si sa tineti cont de parerile partenerului de viata.
LEU FECIOARĂ
leu Azi se pare ca nu aveti o clipa de ragaz, dar sunteti hotarat si reusiti sa duceti la bun sfarsit tot ce v-ati propus. Daca profitati de aceasta conjunctura favorabila, aveti numai de castigat pe plan profesional si financiar. S-ar putea sa petreceti seara in mijlocul familiei si sa faceti planuri pentru o calatorie. Nu va faceti griji in ceea ce priveste banii: ii veti obtine in curand! fecioara Contextul astral al zilei de azi este favorabil studiului si va poate ajuta sa va faceti remarcat in societate. Aveti idei foarte bune si puteti sa incepeti o activitate noua la care va ganditi de ceva timp. Ar fi bine sa tineti cont de sfaturile unei persoane cu experienta.
BALANŢĂ SCORPION
balanta In prima parte a zilei aveti posibilitatea sa luati o decizie importanta, care se va dovedi inspirata. Daca vi se propune o noua colaborare, va sfatuim sa nu stati mult pe ganduri. Sunt sanse sa castigati bine si sa va faceti noi relatii profesionale. Fiti prudent si evitati speculatiile financiare! scorpion Astazi aveti ocazia sa va faceti remarcat in plan profesional sau in afaceri, prin competenta si creativitatea de care dati dovada. S-ar putea sa fiti nevoit sa faceti mai multe drumuri scurte si sa va ocupati de o investitie. Nu este exclus sa intampinati dificultati din cauza birocratiei. Nu va descarcati nervii pe prieteni sau pe membrii familiei!
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Se intrevad castiguri frumoase dintr-o activitate comerciala de care va ocupati cu seriozitate. Usurinta cu care comunicati azi va ajuta sa rezolvati divergentele aparute intre colegii de munca sau partenerii de afaceri. Dupa-amiaza s-ar putea sa suferiti o mica dezamagire in plan sentimental. capricorn In prima parte a zilei aveti posibilitatea sa rezolvati o problema a unei persoane mai tinere din familie. Pe plan profesional parcurgeti o perioada favorabila, in care puteti sa va puneti in aplicare ideile originale. Aveti sanse sa castigati bine si sa va afirmati in societate, dar n-ar strica sa fiti mai modest.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator S-ar putea sa plecati intr-o calatorie neprevazuta, in interesul familiei. Sunteti capabil sa comunicati foarte bine si sa negociati cu persoanele de sex opus. In ciuda unor dificultati, aveti toate sansele sa finalizati o activitate intelectuala careia i-ati dedicat mult timp. Eastrolog.ro va sfatuieste sa evitati discutiile in contradictoriu cu o persoana mai in varsta. pesti La locul de munca sau in afaceri, creativitatea si ideile ingenioase va pot atrage aprecierile colegilor sau ale partenerilor. Aveti mari sanse sa luati decizii inspirate si sa duceti la bun sfarsit tot ce v-ati propus pentru azi. In a doua parte a zilei este posibil sa mergeti impreuna cu persoana iubita intr-o vizita la prieteni. Nu neglijati odihna!
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 22 octombrie 2017
Autentificare
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
stiriactuale.ro