Joi, 21 septembrie 2017 - 5:08:09
EUR
EURO = 4.5987 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 3.8593 RON
Dolarul american a crescut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Judecătoria Mizil se desfiinţează


7 iunie 2013

30 de instante şi parchete din ţara ar putea fi desfiinţate, după ce Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat recent un document în acest sens. De asemenea, instituţia a dat aviz favorabil menţinerii în funcţiune, concomitent cu mărirea razei teritoriale, a altor 25 instante şi parchete


Grupul de lucru, format din reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii, MInisterului Justiţiei şi Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a propus o serie de măsuri ce vizează eficientizarea actului de justiţie.

Una dintre aceste măsuri este raţionalizarea instanţelor şi parchetelor, ce presupune redesenarea hărţii administrative judiciare fie prin rearondare administrativă judiciară de localităţi din raza de competenta teritorială a unor instante şi parchete supraaglomerate cu cauze în raza de competenta teritorială a unor instante şi parchete mai puţin aglomerate, fie prin desfiinţare de instante şi parchete.

Mai mult, conform raportului, chiar Comisia Europeană a anunţat recent preocuparea sa pentru o justiţie eficienta, puternică şi capabilă de a face faţă provocărilor economice cu care se confruntă statele membre UE. "În mod evident, una dintre metode este şi raţionalizarea instanţelor şi parchetelor", se precizează în documentul citat.

Sistemul judiciar autohton nu poate face excepţie de la acest trend european privind raţionalizarea instanţelor şi parchetelor, astfel că, având în vedere recomandările CE, Plenul CSM a aprobat desfiinţarea a 30 de instante şi parchete la nivel naţional.

Este vorba despre instanţele şi parchetele din următoarele localităţi:

    Haţeg
    Orăştie
    Agnita
    Avrig
    Buhuşi
    Rupea
    Jibou
    Târgu Lăpuş
    Dragomireşti
    Hârşova
    Macin
    Segarcea
    Baia de Aramă
    Novaci
    Balş
    Lieşti
    Însuratei
    Adjud
    Salonta
    Bălceşti
    Topoloveni
    Pogoanele
    Mizil
    Gura Humorului
    Darabani
    Târnăveni
    Moldova Noua
    Chisineu Cris
    Gurahonţ
    Făget


De asemenea, instituţia a aprobat menţinerea în funcţiune a judecătoriei/parchetului concomitent cu mărirea razei teritoriale a acesteia/acestuia pentru 25 instante şi parchete, respectiv:

    Câmpeni
    Blaj
    Sebeş
    Brad
    Sălişte
    Podu Turcului
    Beclean
    Huedin
    Şimleu Silvaniei
    Babadag
    Filiaşi
    Corabia
    Făurei
    Panciu
    Hârlău
    Răducăneni
    Huşi
    Negreşti Oaş
    Săveni
    Costeşti
    Luduş
    Oraviţa
    Ineu
    Lipova
    Sânnicolau Mare


În acelaşi timp, conform raportului aprobat, se vor menţine în funcţiune cu actuala circumscripţie alte 15 instante şi parchete, respectiv: Întorsura Buzăului, Târgu Secuiesc, Lehliu Gară, Videle, Gherla, Dej, Orşova, Târgu Bujor, Pătârlagele, Sinaia, Pucioasa, Vatra Dornei, Topliţa, Gheorghieni, Deta.
De ce se desfiinţează instanţele?

Conform raportului Grupului de lucru interinstituţional, sunt mai multe elemente care justifica aceste măsuri.

Mai exact, unul dintre motive este asigurarea, alocarea şi distribuirea, în mod echilibrat, a resurselor umane necesare, raportat la volumul de activitate înregistrat şi preconizat a se înregistra la nivelul instanţelor şi parchetelor.

"Aşa cum rezultă din rapoartele anuale ale CSM, volumul de activitate, concretizat în numărul de dosare, a crescut de la an la an, înregistrându-se supraaglomerări de număr de dosare la foarte multe instante şi parchete", susţine Grupul de lucru în raportul aprobat de CSM.

Pe de altă parte, însă, unele instante şi parchete înregistrează un număr mic de dosare, astfel că echilibrarea volumului de activitate reprezintă o soluţie pentru eficientizarea actului de justiţie. În acest context, echilibrarea se va realiza prin modificarea competenţei teritoriale rezultate în urma modificărilor circumscripţiilor unor instante judecătoreşti, fie prin desfiinţarea unor instante şi parchete, posturile fiind distribuite la instanţele şi parchetele încărcate.

"Analizele efectuate privind reorganizarea instanţelor şi parchetelor cu volum mic de activitate a privit exclusiv judecătoriile şi parchetele de pe lângă acestea", se mai arăta în raport.

În plus, conform documentului menţionat, în anii 2011-2014 au intrat şi vor intra în vigoare acte normative ce jalonează activitatea instanţelor şi parchetelor, respectiv codurile Civil, Penal, de Procedura Civilă şi de Procedura Penală.

Aceste acte normative presupun, de asemenea, raţionalizarea instanţelor şi parchetelor prin noile competente materiale, dar şi teritoriale ce le presupun şi care implică pregătirea instanţelor şi parchetelor din punct de vedere organizatoric şi funcţional pentru desfăşurarea activităţii judiciare în condiţii optime, inclusiv din perspectiva alocării raţionale a resurselor umane şi financiare.

Nu în ultimul rând, potrivit raportului, măsură reorganizării, prin desfiinţarea instanţelor/[parchetelor nefuncţionale din punctul de vedere al volumului de activitate, dar şi prin rearondarea de localităţi de la instanţele cu volum mare de activitate va avea consecinţe directe atât asupra resurselor umane (prin atenuarea dezechilibrelor între instanţele/parchetele cu volum mare de activitate şi cele supradimensionate şi prin reducerea numărului de posturi necesar a fi suplimentat), cât şi asupra resurselor financiare (economii la bugetul de stat, dar şi redistribuirea raţională a sumelor alocate pentru investiţii), raportat la finalitatea urmărită, respectiv eficientizarea actului de justiţie şi pregătirea sistemului judiciar în vederea intrării în vigoare a noilor coduri.
 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating
(347 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Cristi Cimpeanu foto

Scoala de Arte Frumoase PloiestiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec In prima parte a zilei s-ar putea sa fiti nevoit sa luati o decizie dificila: vi se propune o colaborare avantajoasa, dar partenerul de viata nu este de acord sa munciti in plus. Ganditi-va bine inainte sa luati o hotarare! Va sfatuim sa nu faceti excese alimentare. taur Aveti sanse sa terminati cu bine o activitate importanta. S-ar putea sa gasiti, in sfarsit, solutii la anumite probleme ale familiei. Nu este momentul sa cumparati un obiect de valoare. Cel mai bine ar fi sa asteptati pana cand veti sta mai bine cu banii.
GEMENI RAC
gemeni Se pare ca intentionati sa va asumati mai multe responsabilitati la serviciu, dar va temeti ca superiorii nu vor fi de acord. Relatiile cu colegii de serviciu se anunta tensionate. Va sfatuim sa va ganditi bine inainte de a actiona. Stabiliti-va clar prioritatile! rac La locul de munca, superiorii va apreciaza, dar nu este cazul sa va asteptati la felicitari din partea colegilor. Ar fi bine sa nu spuneti chiar tot ce ganditi. Dupa-amiaza este posibil sa mergeti in vizita la o ruda mai in varsta. Eastrolog.ro va recomanda sa fiti prudent in afirmatii, daca vreti sa evitati o cearta.
LEU FECIOARĂ
leu In prima parte a zilei este posibil sa survina evenimente neprevazute, care va strica planurile. Nu este recomandabil sa va puneti mari sperante intr-o afacere, pentru ca s-ar putea sa fiti dezamagit. Va sfatuim sa va pastrati calmul. Micile probleme cu care va confruntati se pot rezolva destul de repede si, spre seara, va recapatati buna dispozitie. fecioara S-ar putea sa amanati plecarea intr-o calatorie in interes profesional, din cauza unei probleme minore de sanatate. Superiorii sau partenerii de afaceri vor intelege situatia. Va sfatuim sa evitati certurile, pentru a nu va agrava situatia. Acceptati ideea ca trebuie sa va odihniti!
BALANŢĂ SCORPION
balanta In prima parte a zilei este posibil sa aveti probleme la locul de munca sau in afaceri, din cauza zvonurilor lansate de o femeie invidioasa. La nevoie, puteti pune doi colegi fata in fata. Spre seara sunt sanse sa va regasiti linistea alaturi de partenerul de viata. scorpion Intuitia va ajuta sa aflati de ce si-a schimbat un prieten atitudinea fata de dumneavoastra. Temperati-va nervozitatea, pentru ca nu rezolvati nimic certandu-va! Astazinn este indicat sa evitati speculatiile.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator S-ar putea sa fiti nevoit sa luati o decizie dificila cu privire la asocierea intr-o afacere. Sfaturile unei persoane cu experienta va pot ajuta sa intelegeti ca avantajele financiare nu justifica timpul cheltuit. Ar fi bine sa va ocupati mai mult de partenerul de viata si de familie, altfel s-ar putea sa regretati mai tarziu. capricorn S-ar putea sa va dati seama ca o femeie din anturaj va invidiaza. Nu este recomandabil sa provocati o discutie. Ar fi bine sa dati dovada de discretie. Va sfatuim sa va odihniti mai mult, daca vreti sa nu aveti probleme de sanatate.In a doua parte a zilei aveti ocazia sa va relaxati la o intrunire cu persoane apropiate
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Relatiile cu partenerul de viata si cu prietenii ar trebui sa fie excelente. Avand in vedere contextul astral al zilei, eastrolog.ro va recomanda sa fiti prudent in afaceri si sa nu alergati dupa castiguri usoare. Dupa-amiaza puteti petrece momente placute in compania celor dragi. Nu incercati sa va impuneti punctul de vedere! pesti Este posibil sa vi se ofere un cadou cu valoare sentimentala deosebita. Nu este exclus sa incasati si de la locul de munca o suma de bani. Azi nu sunt recomandate calatoriile in interes personal, fiindca exista riscul sa cheltuiti prea mult si sa va certati cu partenerul de viata. Va sfatuim sa acordati mai mult timp celor tineri din familie.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 septembrie 2017
Autentificare
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
stiriactuale.ro