Miercuri, 26 iulie 2017 - 1:47:12
EUR
EURO = 4.5656 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 3.9166 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Judecătoria Mizil se desfiinţează


7 iunie 2013

30 de instante şi parchete din ţara ar putea fi desfiinţate, după ce Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat recent un document în acest sens. De asemenea, instituţia a dat aviz favorabil menţinerii în funcţiune, concomitent cu mărirea razei teritoriale, a altor 25 instante şi parchete


Grupul de lucru, format din reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii, MInisterului Justiţiei şi Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a propus o serie de măsuri ce vizează eficientizarea actului de justiţie.

Una dintre aceste măsuri este raţionalizarea instanţelor şi parchetelor, ce presupune redesenarea hărţii administrative judiciare fie prin rearondare administrativă judiciară de localităţi din raza de competenta teritorială a unor instante şi parchete supraaglomerate cu cauze în raza de competenta teritorială a unor instante şi parchete mai puţin aglomerate, fie prin desfiinţare de instante şi parchete.

Mai mult, conform raportului, chiar Comisia Europeană a anunţat recent preocuparea sa pentru o justiţie eficienta, puternică şi capabilă de a face faţă provocărilor economice cu care se confruntă statele membre UE. "În mod evident, una dintre metode este şi raţionalizarea instanţelor şi parchetelor", se precizează în documentul citat.

Sistemul judiciar autohton nu poate face excepţie de la acest trend european privind raţionalizarea instanţelor şi parchetelor, astfel că, având în vedere recomandările CE, Plenul CSM a aprobat desfiinţarea a 30 de instante şi parchete la nivel naţional.

Este vorba despre instanţele şi parchetele din următoarele localităţi:

    Haţeg
    Orăştie
    Agnita
    Avrig
    Buhuşi
    Rupea
    Jibou
    Târgu Lăpuş
    Dragomireşti
    Hârşova
    Macin
    Segarcea
    Baia de Aramă
    Novaci
    Balş
    Lieşti
    Însuratei
    Adjud
    Salonta
    Bălceşti
    Topoloveni
    Pogoanele
    Mizil
    Gura Humorului
    Darabani
    Târnăveni
    Moldova Noua
    Chisineu Cris
    Gurahonţ
    Făget


De asemenea, instituţia a aprobat menţinerea în funcţiune a judecătoriei/parchetului concomitent cu mărirea razei teritoriale a acesteia/acestuia pentru 25 instante şi parchete, respectiv:

    Câmpeni
    Blaj
    Sebeş
    Brad
    Sălişte
    Podu Turcului
    Beclean
    Huedin
    Şimleu Silvaniei
    Babadag
    Filiaşi
    Corabia
    Făurei
    Panciu
    Hârlău
    Răducăneni
    Huşi
    Negreşti Oaş
    Săveni
    Costeşti
    Luduş
    Oraviţa
    Ineu
    Lipova
    Sânnicolau Mare


În acelaşi timp, conform raportului aprobat, se vor menţine în funcţiune cu actuala circumscripţie alte 15 instante şi parchete, respectiv: Întorsura Buzăului, Târgu Secuiesc, Lehliu Gară, Videle, Gherla, Dej, Orşova, Târgu Bujor, Pătârlagele, Sinaia, Pucioasa, Vatra Dornei, Topliţa, Gheorghieni, Deta.
De ce se desfiinţează instanţele?

Conform raportului Grupului de lucru interinstituţional, sunt mai multe elemente care justifica aceste măsuri.

Mai exact, unul dintre motive este asigurarea, alocarea şi distribuirea, în mod echilibrat, a resurselor umane necesare, raportat la volumul de activitate înregistrat şi preconizat a se înregistra la nivelul instanţelor şi parchetelor.

"Aşa cum rezultă din rapoartele anuale ale CSM, volumul de activitate, concretizat în numărul de dosare, a crescut de la an la an, înregistrându-se supraaglomerări de număr de dosare la foarte multe instante şi parchete", susţine Grupul de lucru în raportul aprobat de CSM.

Pe de altă parte, însă, unele instante şi parchete înregistrează un număr mic de dosare, astfel că echilibrarea volumului de activitate reprezintă o soluţie pentru eficientizarea actului de justiţie. În acest context, echilibrarea se va realiza prin modificarea competenţei teritoriale rezultate în urma modificărilor circumscripţiilor unor instante judecătoreşti, fie prin desfiinţarea unor instante şi parchete, posturile fiind distribuite la instanţele şi parchetele încărcate.

"Analizele efectuate privind reorganizarea instanţelor şi parchetelor cu volum mic de activitate a privit exclusiv judecătoriile şi parchetele de pe lângă acestea", se mai arăta în raport.

În plus, conform documentului menţionat, în anii 2011-2014 au intrat şi vor intra în vigoare acte normative ce jalonează activitatea instanţelor şi parchetelor, respectiv codurile Civil, Penal, de Procedura Civilă şi de Procedura Penală.

Aceste acte normative presupun, de asemenea, raţionalizarea instanţelor şi parchetelor prin noile competente materiale, dar şi teritoriale ce le presupun şi care implică pregătirea instanţelor şi parchetelor din punct de vedere organizatoric şi funcţional pentru desfăşurarea activităţii judiciare în condiţii optime, inclusiv din perspectiva alocării raţionale a resurselor umane şi financiare.

Nu în ultimul rând, potrivit raportului, măsură reorganizării, prin desfiinţarea instanţelor/[parchetelor nefuncţionale din punctul de vedere al volumului de activitate, dar şi prin rearondarea de localităţi de la instanţele cu volum mare de activitate va avea consecinţe directe atât asupra resurselor umane (prin atenuarea dezechilibrelor între instanţele/parchetele cu volum mare de activitate şi cele supradimensionate şi prin reducerea numărului de posturi necesar a fi suplimentat), cât şi asupra resurselor financiare (economii la bugetul de stat, dar şi redistribuirea raţională a sumelor alocate pentru investiţii), raportat la finalitatea urmărită, respectiv eficientizarea actului de justiţie şi pregătirea sistemului judiciar în vederea intrării în vigoare a noilor coduri.
 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating
(338 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateAti fost victima unui accident de circulatie? Noi va ajutam sa obtineti banii cuveniti din asigurarea RCA

Din aceeaşi categorie:

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Cristi Cimpeanu fotoHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Nu este momentul sa incepeti activitati dificile, pentru ca se pare ca va lipseste simtul practic. Ar fi bine sa nu luati nicio initiativa la serviciu sau in afaceri. S-ar putea sa nu fiti prea inspirat. taur Dimineata sunteti putin confuz, motiv pentru care s-ar putea sa nu va faceti inteles prea usor. Va sfatuim sa va ordonati ideile. Daca doriti sa cumparati ceva de valoare, nu incercati sa-i faceti partenerului de viata o surpriza! Sfatuiti-va inainte de a da banii!
GEMENI RAC
gemeni Desi va simtiti in forma, s-ar putea sa descoperiti ca nu prea aveti spor si ca nu va reuseste mai nimic. Astazi nu prea sunteti realist. Va sfatuim sa nu fortati lucrurile, pentru ca riscati sa provocati discutii aprinse. rac Este posibil sa primiti o suma importanta de la o persoana mai in varsta din familie si sa incepeti sa va faceti planuri. Ar fi bine sa nu va pripiti, pentru ca azi va cam lipseste simtul practic si s-ar putea sa suferiti un esec. Va recomandam sa va consultati cu partenerul de viata.
LEU FECIOARĂ
leu Dimineata s-ar putea sa aveti probleme la serviciu din cauza ca nu prea reusiti sa va concentrati. Va sfatuim sa nu va amestecati in barfele celor din jur, pentru ca mai tarziu riscati sa aveti discutii. Dupa-amiaza va reveniti. Nu este exclus sa petreceti o seara romantica. fecioara In prima parte a zilei s-ar putea sa fiti indispus si sa nu va puteti concentra prea bine. Va recomandam sa nu va asumati riscuri, pentru ca sansele de reusita sunt minime. Daca aveti ocazia sa va relaxati intr-un fel sau altul, nu stati pe ganduri! Ar fi bine sa va menajati sanatatea.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Aveti planuri mari, in special in domeniul financiar, dar inca nu reusiti sa vedeti semne incurajatoare. Va sfatuim sa aveti mai multa rabdare si sa munciti mai ordonat. Nu ar fi rau, in acest sens, sa fiti mai atent la detalii si sa nu va grabiti scorpion Se pare ca in prima parte a zilei sunteti foarte sensibil si nu va convine nimic. Incercati sa depasiti cat mai repede aceasta stare, pentru ca va poate afecta relatiile cu ceilalti! La locul de munca, azi este recomandat sa adoptati o atitudine cooperanta .Spre seara, o veste buna primita de la o ruda reuseste sa va ridice moralul.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Nu este o zi potrivita pentru intalniri cu prietenii sau pentru afaceri. Se pare ca sunteti irascibil si nu prea aveti chef de vorba. Amanati cumparaturile si investitiile! Exista riscul sa luati decizii neinspirate. Pe plan sentimental, nu ar trebui sa intampinati probleme. Va sfatuim doar sa acordati mai multa atentie persoanei iubite. capricorn Incercati sa nu va asumati prea multe responsabilitati! Riscati sa nu va iasa mare lucru. Este posibil sa primiti o mana de ajutor de unde nici nu va asteptati. Spre seara, aveti ocazia sa mergeti la prieteni si sa uitati de toate problemele de peste zi.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Dimineata s-ar putea fiti confuz si sa aveti dificultati de comunicare. Nici intuitia nu va ajuta din cale afara, asa ca ar fi bine sa nu mergeti la risc. Va sfatuim sa nu neglijati odihna. Chiar trebuie sa va reincarcati bateriile. pesti Nu este o zi favorabila pentru investitii si planuri de viitor. In schimb, relatiile sentimentale va pot oferi mari satisfactii. Evitati afacerile la marginea legii, pentru ca riscati sa aveti probleme!
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 iulie 2017
Autentificare
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
stiriactuale.ro