Joi, 23 noiembrie 2017 - 3:50:21
EUR
EURO = 4.6551 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.965 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Judecătoria Mizil se desfiinţează


7 iunie 2013

30 de instante şi parchete din ţara ar putea fi desfiinţate, după ce Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat recent un document în acest sens. De asemenea, instituţia a dat aviz favorabil menţinerii în funcţiune, concomitent cu mărirea razei teritoriale, a altor 25 instante şi parchete


Grupul de lucru, format din reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii, MInisterului Justiţiei şi Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a propus o serie de măsuri ce vizează eficientizarea actului de justiţie.

Una dintre aceste măsuri este raţionalizarea instanţelor şi parchetelor, ce presupune redesenarea hărţii administrative judiciare fie prin rearondare administrativă judiciară de localităţi din raza de competenta teritorială a unor instante şi parchete supraaglomerate cu cauze în raza de competenta teritorială a unor instante şi parchete mai puţin aglomerate, fie prin desfiinţare de instante şi parchete.

Mai mult, conform raportului, chiar Comisia Europeană a anunţat recent preocuparea sa pentru o justiţie eficienta, puternică şi capabilă de a face faţă provocărilor economice cu care se confruntă statele membre UE. "În mod evident, una dintre metode este şi raţionalizarea instanţelor şi parchetelor", se precizează în documentul citat.

Sistemul judiciar autohton nu poate face excepţie de la acest trend european privind raţionalizarea instanţelor şi parchetelor, astfel că, având în vedere recomandările CE, Plenul CSM a aprobat desfiinţarea a 30 de instante şi parchete la nivel naţional.

Este vorba despre instanţele şi parchetele din următoarele localităţi:

    Haţeg
    Orăştie
    Agnita
    Avrig
    Buhuşi
    Rupea
    Jibou
    Târgu Lăpuş
    Dragomireşti
    Hârşova
    Macin
    Segarcea
    Baia de Aramă
    Novaci
    Balş
    Lieşti
    Însuratei
    Adjud
    Salonta
    Bălceşti
    Topoloveni
    Pogoanele
    Mizil
    Gura Humorului
    Darabani
    Târnăveni
    Moldova Noua
    Chisineu Cris
    Gurahonţ
    Făget


De asemenea, instituţia a aprobat menţinerea în funcţiune a judecătoriei/parchetului concomitent cu mărirea razei teritoriale a acesteia/acestuia pentru 25 instante şi parchete, respectiv:

    Câmpeni
    Blaj
    Sebeş
    Brad
    Sălişte
    Podu Turcului
    Beclean
    Huedin
    Şimleu Silvaniei
    Babadag
    Filiaşi
    Corabia
    Făurei
    Panciu
    Hârlău
    Răducăneni
    Huşi
    Negreşti Oaş
    Săveni
    Costeşti
    Luduş
    Oraviţa
    Ineu
    Lipova
    Sânnicolau Mare


În acelaşi timp, conform raportului aprobat, se vor menţine în funcţiune cu actuala circumscripţie alte 15 instante şi parchete, respectiv: Întorsura Buzăului, Târgu Secuiesc, Lehliu Gară, Videle, Gherla, Dej, Orşova, Târgu Bujor, Pătârlagele, Sinaia, Pucioasa, Vatra Dornei, Topliţa, Gheorghieni, Deta.
De ce se desfiinţează instanţele?

Conform raportului Grupului de lucru interinstituţional, sunt mai multe elemente care justifica aceste măsuri.

Mai exact, unul dintre motive este asigurarea, alocarea şi distribuirea, în mod echilibrat, a resurselor umane necesare, raportat la volumul de activitate înregistrat şi preconizat a se înregistra la nivelul instanţelor şi parchetelor.

"Aşa cum rezultă din rapoartele anuale ale CSM, volumul de activitate, concretizat în numărul de dosare, a crescut de la an la an, înregistrându-se supraaglomerări de număr de dosare la foarte multe instante şi parchete", susţine Grupul de lucru în raportul aprobat de CSM.

Pe de altă parte, însă, unele instante şi parchete înregistrează un număr mic de dosare, astfel că echilibrarea volumului de activitate reprezintă o soluţie pentru eficientizarea actului de justiţie. În acest context, echilibrarea se va realiza prin modificarea competenţei teritoriale rezultate în urma modificărilor circumscripţiilor unor instante judecătoreşti, fie prin desfiinţarea unor instante şi parchete, posturile fiind distribuite la instanţele şi parchetele încărcate.

"Analizele efectuate privind reorganizarea instanţelor şi parchetelor cu volum mic de activitate a privit exclusiv judecătoriile şi parchetele de pe lângă acestea", se mai arăta în raport.

În plus, conform documentului menţionat, în anii 2011-2014 au intrat şi vor intra în vigoare acte normative ce jalonează activitatea instanţelor şi parchetelor, respectiv codurile Civil, Penal, de Procedura Civilă şi de Procedura Penală.

Aceste acte normative presupun, de asemenea, raţionalizarea instanţelor şi parchetelor prin noile competente materiale, dar şi teritoriale ce le presupun şi care implică pregătirea instanţelor şi parchetelor din punct de vedere organizatoric şi funcţional pentru desfăşurarea activităţii judiciare în condiţii optime, inclusiv din perspectiva alocării raţionale a resurselor umane şi financiare.

Nu în ultimul rând, potrivit raportului, măsură reorganizării, prin desfiinţarea instanţelor/[parchetelor nefuncţionale din punctul de vedere al volumului de activitate, dar şi prin rearondarea de localităţi de la instanţele cu volum mare de activitate va avea consecinţe directe atât asupra resurselor umane (prin atenuarea dezechilibrelor între instanţele/parchetele cu volum mare de activitate şi cele supradimensionate şi prin reducerea numărului de posturi necesar a fi suplimentat), cât şi asupra resurselor financiare (economii la bugetul de stat, dar şi redistribuirea raţională a sumelor alocate pentru investiţii), raportat la finalitatea urmărită, respectiv eficientizarea actului de justiţie şi pregătirea sistemului judiciar în vederea intrării în vigoare a noilor coduri.
 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating
(350 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Consultatii medicale de calitate

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateAti fost victima unui accident de circulatie? Noi va ajutam sa obtineti banii cuveniti din asigurarea RCA

Din aceeaşi categorie:


loading...Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Cristi Cimpeanu foto

Scoala de Arte Frumoase PloiestiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Astazi ar fi bine sa nu semnati documente oficiale si sa nu luati decizii importante la locul de munca sau in afaceri. Cei din jur ar putea sa nu fie de acord cu toate ideile dumneavoastra. Nu va lasati demoralizat si nu renuntati la planurile de schimbare! Ar fi bine sa acordati mai multa atentie activitatilor casnice. In plan sentimental totul ar trebui sa mearga bine. Partenerul de viata va ajuta sa depasiti mai usor dificultatile cu care va confruntati. taur Inainte de amiaza este posibil sa aveti parte de cateva momente tensionate din cauza controverselor cu un coleg sau cu un partener de afaceri. Aveti sanse sa lamuriti totul destul de usor, daca va pastrati calmul. Ar fi bine sa petreceti seara in familie.
GEMENI RAC
gemeni Este posibil sa fiti dezamagit din cauza anularii unei calatorii in interes profesional. Se pare ca este vorba doar despre o amanare, asa ca nu este cazul sa va indispuneti. Este o zi buna pentru a va ocupa de rezolvarea problemelor financiare ale familiei. Relatiile cu partenerul de viata parcurg o perioada favorabila. rac Este posibil sa apara neintelegeri in relatia cu un coleg de munca ori cu un partener de afaceri. Daca discutati calm si dati dovada de diplomatie, puteti sa ajungeti la o solutie de compromis. Pentru a depasi momentele tensionate de azi este nevoie sa va inarmati cu rabdare. Este recomandat sa vitati discutiile in contradictoriu cu membrii familiei.
LEU FECIOARĂ
leu Partenerul de viata v-ar putea reprosa ca nu acordati suficienta atentie problemelor familiei. Puteti sa detensionati destul de usor atmosfera, dand dovada de tact si intelegere. In a doua parte a zilei este posibil sa constatati ca o afacere la care munciti de mult timp incepe sa dea rezultate. fecioara Este posibil ca persoana iubita sa va inteleaga gresit dorinta de a avea mai multa libertate de miscare. Pentru a evita o cearta, ar fi bine sa lamuriti neintelegerea fara sa va iesiti din fire. Chiar daca sunteti tentat sa petreceti seara impreuna cu prietenii, sfatul eastrolog.ro este sa dedicati familiei timpul liber de azi. Incercati sa pastrati echilibrul in relatiile cu cei dragi!
BALANŢĂ SCORPION
balanta Este o zi buna pentru a face planuri pe termen lung in activitatea profesionala sau in afaceri. Aveti sanse sa gasiti solutii bune pentru a va imbunatati situatia financiara. In a doua parte a zilei s-ar putea sa fiti tentat sa petreceti mai mult timp cu prietenii, ceea ce risca sa provoace discutii aprinse in familie. Astazi este important sa fiti mai atent cu partenerul de viata. scorpion Daca va temperati spiritul critic, astazi puteti avea reusite frumoase in plan profesional. Pentru a pastra armonia in relatiile cu prietenii si cu partenerul de viata, va trebui sa va pastrati calmul si sa fiti cat mai diplomat. Seara este posibil sa va viziteze o ruda mai in varsta care va ofera un cadou surprinzator dar foarte util.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Aveti tendinta de a fi cam impulsiv si riscati sa ii jigniti pe cei din jur. Va sfatuim sa va pastrati calmul, pentru ca riscati sa va alegeti cu probleme de sanatate. In a doua parte a zilei este posibil sa incasati o suma de bani dintr-o activitate extraprofesionala. Va recomandam sa va sfatuiti cu familia inainte de a decide cum veti cheltui acesti bani, altfel riscati sa se ajunga la cearta. S-ar putea sa fie necesare anumite investitii in locuinta capricorn Azi este posibil sa nu fiti in apele dumneavoastra si sa intampinati dificultati in relatiile cu cei din jur. Este recomandabil sa fiti cat mai prudent in afirmatiile pe care le faceti. Ar fi bine sa nu va implicati in mai multe activitati in acelasi timp, pentru ca exista riscul sa nu duceti niciuna la bun sfarsit. In a doua parte a zilei aveti sanse sa va regasiti buna dispozitie si sa va simtiti bine in mijlocul familiei.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator In prima parte a zilei este posibil sa obtineti beneficii financiare cu prilejul unei calatorii. S-ar putea sa faceti cunostinta cu o persoana mai in varsta care va propune sa participati intr-o afacere. Eastrolog.ro va sfatuieste sa va bazati pe intuitie si sa nu va grabiti sa dati un raspuns. Cel mai bine ar fi sa va consultati cu partenerul de viata. pesti S-ar putea sa fiti nevoit sa amanati plecarea intr-o calatorie in interes profesional, din cauza unor neintelegeri cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri. Totul se poate lamuri destul de usor, cu conditia sa le explicati calm situatia. In plan sentimental se pare ca parcurgeti o perioada favorabila si relatiile cu partenerul de viata ar trebui sa decurga foarte bine
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 noiembrie 2017
Autentificare
stiriactuale.ro