Joi, 18 aprilie 2024 - 11:56:18
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Însemnările unui jurnalist bătrân. Când vom vedea şi tineri printre cursanţii Universităţii Populare de Vară „N.Iorga” din Văleni?


22 august 2015

Cineva din cercul meu restrâns de prieteni, o distinsă doamnă aflată departe de Ţară, îmi reproşează, pe Facebook, faptul că în loc să stau acasă lângă cei doi băieţi ai mei – unde, în  familia unuia dintre ei, are loc o adevărată  dramă – am plecat să mă distrez şi să caut  ştiri„senzaţionale”, la Vălenii de Munte, unde se desfăşurau cursurile Universităţii de vară N.Iorga, la care am fost mereu prezent în ultimii ani.  Dânsa nu ştia că eu vin aici întotdeauna cu bucuria aceluia dornic să afle cât mai multe din cultura şi istoria neamului românesc, să mă întâlnesc cu personalităţi şi prieteni dragi din Basarabia, Bucovina de Nord sau cu alţi români, pe care vicisitudinile vremurilor i-au făcut să trăiască dincolo de hotarele Ţării. Fireşte, ca orice jurnalist care se respectă, caut şi lucruri şi fapte inedite, „senzaţionale”, dar înainte de a vă povesti despre acestea, vreau să fac precizarea că eram să fac infarct când am citit vestea cu drama. Normal, cu mâna tremurând de emoţie, l-am sunat pe fiul meu, care m-a liniştit spunându-mi că nu a fost nimic dramatic... De reţinut de către cei care nu au ce face şi răspândesc alarme false.

Revin la...normalitate. Adică, la Vălenii de Munte. Nimic senzaţional în faptul că, în penultima zi a Cursurilor, era trecută în program lansarea cărţii „Destinul unui om de stânga”, de Ion Iliescu, în prezenţa autorului şi a ministrului Culturii, Ionuţ Vulpescu. Aflând că dl Iliescu nu mai vine, tânărul ministru al Culturii nu a mai venit nici el! Fapt ce a produs o imensă dezamăgire în rândul cursanţilor, a basarabenilor mai ales, mulţi dintre ei de vârste apropiate cu fostul preşedinte Iliescu. „Bine, el este un „fost”, dar ministru’ ăsta tânăr de ce nu a venit?”, se întreba cineva.

În aceeaşi zi am avut, însă, şi o bucurie: scriitorul Nicolae Băciuţ, director al Editurii „Nico” şi redactor şef al revistei „Vatra  veche”, ambele din Tg.Mureş, a urcat la tribună, de unde s-a adresat cursanţilor, în majoritate oameni de vârsta a treia, lucru care va fi remarcat şi de către domnia sa: „Am venit aici, la invitaţia generoasă a dlui prof.Constantin Stere, secretar general adjunct în Ministerul Culturii, ca urmare a faptului că, amândoi, am simţit nevoia ca la aceste cursuri trebuie să fie invitaţi şi tineri, cât mai mulţi tineri, ei fiind cei care pot face realizabile visurile şi idealurile românilor. Văd că în sală sunt, în majoritate, cursanţi de vârsta mea, aşa că nu trebuie să ne supărăm şi să predăm stacheta tinerilor. Universitatea „N.Iorga” are, cu siguranţă, nevoie de o infuzie de tineri patrioţi entuziaşti şi am înţeles de la dl Stere că va avea în vedere acest lucru pentru ediţiile viitoare ale Universităţii de la Văleni. Deocamdată, unul din cele două cenacluri literare care-mi poartă numele, înfiinţate la Brăila şi Tg.Mureş, vă va prezenta un frumos moment liric. Este vorba de Cenaclul „Nicolae Băciuţ”din Brăila, condus de dna prof.dr. Gabriela Vasiliu, compus din elevele Cristina Terente - care, în 2013, a debutat cu un volum de versuri, „Anatomie în ploaie”, Irina Anghel, Alina Jalbă, Teodora Mazilu şi Mihaela Irimia. De remarcat faptul că cenaclul din Brăila are şi o revistă proprie, „Cuvântând” şi este partener al Festivalului Naţional de Creaţie „Ana Blandiana”, ajuns la ediţia a III-a. Există, deci, dragi prieteni, în ţara noastră,  şi copii procupaţi de lucruri seriose. Pe asemenea tineri, care nu frecvetează zilnic cluburi sau baruri, trebuie să-i stimulăm şi să-i integrăm în treburile cetăţii.

Şi despre Cenaclul C.N.„Ilarian Papian” din Tg., coordonat de dna prof. Luminiţa Boboc, pot spune lucruri deosebite. Pentru că văd că printre dvs sunt mulţi basarabeni, faţă de care fac un gest de reverenţă, povestindu-vă despre un remarcabil moment poetic petrecut recent la Reghin. Acolo, la întâlnirea cu un grup de copii din Basarabia, am avut un recital poetic, cu poeme de Grigore Vieru. Ei bine, spre surprinderea mea, copiii au recitat în cor, împreună cu mine, versurile acestui mare poet basarabean, semn că ei cunosc bine versurile lui Vieru. De altfel, trebuiue să vă mai spun că marele poet a  venit de mai multe ori la Tg. Mureş, unde a scris cele mai frumoase poezii despre Transilvania, versuri puse pe muzică şi difuzate la Radio Tg.Mureş. Iată una dintre ele: „Aici se păstrează toate urmele lui Dumnezeu./ Aici fratele e pururea frate, la bine şi la greu / Aici e familia sfântă, neuitaţi cei din mormânt,/ Aici de iubire se cântă şi totu-i legământ./ Transilvania, Transilvania, vatră veche luminoasă,/ Ca litania, ca litania cea străveche şi frumoasă(sper că am retinut corect aceste versuri-semnatarul ştirii).

(In foto, membrii Cenaclului din Brăila, împreună cu prof.dr.Gabriela Vasiliu şi scriitorul Nicolae Băciuţ).


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro