Platforma de anunţuri imobiliare Storia.ro, D&D Research şi site-ul de anunţuri OLX.ro, au vrut să afle care este oraşul din România în care merită să trăieşti, dar şi unde e viaţa mai grea.
Cercetarea este bazată pe evaluările acordate de utilizatorii platformelor online. Printre criteriile de evaluare prezente în studiu se numără costul general al vieţii, accesul la instituţiile de sănătate publică, calitatea mediului înconjurator, curăţenia şi zgomotul din mediul urban, spaţiile verzi, situaţia transportului public sau accesul la instituţiile educaţionale.
Cel mai sigur, cel mai nesigur
Cei mai mulţi dintre participanţii la studiu au spus că Oradea este oraşul cu cel mai ridicat grad de siguranţă din ţară. Pe următoarele locuri s-au situat Braşovul, Clujul, Sibiul, Sfântul Gheorghe şi Timişoara.
Capitala, de exemplu, s-a clasat abia pe poziţia a IX-a.
De asemenea, cele mai puţin sigure oraşe din România sunt, potrivit opiniilor participanţilor la cercetarea sociologică: Alexandria, Călăraşi, Suceava, Satu Mare, Bacău,Târgovişte, Vaslui, Piatra Neamţ, Galaţi şi Reşiţa.
Cel mai avantajos cost al vieţii, cele mai scumpe oraşe
În ceea ce priveşte centrul urban în care costul vieţii este avantajos raportat la venituri, Braşovul a fost declarat învingător. În clasament, pe următoarele locuri s-au clasat Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Piteşti, Timişoara, Târgu Mureş, Craiova, Bucureşti şi Iaşi. De asemenea, la polul opus, oraşele în care costul vieţii este cel mai mare sunt Călăraşi, Reşiţa, Alexandria, Vaslui, Focşani, Piatra-Neamţ, Satu-Mare, Tulcea, Botoşani şi Brăila.
Vă întrebaţi care este oraşul din România în care merită să trăieşti pentru că are servicii medicale bune? Cu 16 spitale de stat şi private, alături de alte peste 90 de cabinete private şi zeci de farmacii, Oradea, reşedinţa şi cel mai mare oraş din judeţul Bihor, a fost desemnat ca fiind centrul urban cu cele mai bune facilităţi medicale din România, potrivit studiului Storia.ro.
Clasamentul continuă cu oraşele Braşov, Timişoara, Târgu Mureş, Baia Mare, Piteşti şi Cluj-Napoca. Capitala ocupă locul 9 în topul oraşelor cu cele mai bune facilităţi medicale din România. La polul opus, printre cele mai dezavantajoase oraşe din punctul de vedere al facilităţilor medicale se numără Giurgiu, Focşani, Tulcea, Călăraşi, Constanţa, Bacău şi Vaslui.
Aerul curat şi liniştea
În ceea ce priveşte calitatea aerului, cei care au participat la studiu au indicat oraşele Braşov, Miercurea Ciuc şi Sfântu Gheorghe. Urmează în clasament Râmnicu Vâlcea, Piatra-Neamţ, Sibiu, Cluj-Napoca, Piteşti, Slobozia şi Botoşani.
La capitolul spaţii verzi, facilităţi sportive şi culturale, stau cel mai bine, în opinia participanţilor la studiu, Oradea, Braşov, Miercurea Ciuc, Ploieşti, Piteşti, Cluj-Napoca, Deva şi Târgu Mureş. De asemenea, Oradea, Târgu Mureş şi Timişoara se află pe primele trei poziţii în clasamentul oraşelor cu cel mai bun acces la magazine şi restaurante.
Una dintre întrebări a fost legată şi de zgomot, iar cel mai ridicat nivel de linişte se înregistrează în Braşov, Sibiu, Miercurea-Ciuc, Cluj-Napoca şi Slobozia.
La polul opus, în opinia participanţilor la studiu, se află Alexandria, Suceava, Buzău, Călăraşi şi Bacău.