Marţi, 19 martie 2024 - 7:26:49
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Aproximativ 700 de milioane de euro atraşi de Iulian Dumitrescu şi CJ Prahova pentru dezvoltarea reţelelor de apă şi canalizare din judeţ


3 octombrie 2022

 

 

Cel mai important Proiect de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată pentru judeţul Prahova a fost lansat luni, 3 octombrie 2022, la Ploieşti. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene,  Ioan-Marcel Boloş, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu şi directorul general al operatorului HIDRO PRAHOVA SA, Dorin Ilian Leţea, au semnat Contractul de finanţare privind implementarea „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Prahova, în perioada 2014-2020”, o investiţie totală de aproximativ 690 milioane de euro, dintre care 85% sunt fonduri europene nerambursabile.

Iulian Dumitrescu, preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova: „Asistăm la un moment istoric pentru judeţul Prahova. Contractul pe care l-am semnat astăzi dă startul celui mai mare proiect de infrastructură din judeţul nostru din ultimii 30 de ani, cu cea mai mare alocare de fonduri europene la nivel naţional în cadrul POIM – Axa prioritară 3. Vorbim de aproape trei sferturi dintr-un miliard de Euro pentru dezvoltarea alimentării cu apă şi a canalizării din judeţ. Această investiţie ne va permite să fim, ca judeţ, pe primul loc în România din perspectiva acoperirii şi calităţii sistemelor de apă-canal. Înfiinţăm sisteme noi de apă-canal, le reabilităm şi extindem pe cele existente în 42 de municipii, oraşe şi comune din Prahova. Aproape 100 de mii de  locuitori vor beneficia de o mai bună alimentare cu apă faţă de capacităţile existente astăzi şi aproximativ 200 de mii vor fi racordaţi la canalizare şi/sau vor beneficia de o mai bună tratare a apelor uzate. În acelaşi timp, reducem pierderile din reţeaua de apă şi infiltraţiile în reţeaua de canalizare. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au contribuit la elaborarea acestui proiect gigantic. Cer seriozitate maximă din partea Hidro Prahova în implementarea acestui proiect. Vreau să respectăm termenele asumate, de finalizare a proiectului până în 2025, şi să oferim prahovenilor lucrări de cea mai bună calitate de care să se bucure generaţiile ce vor urma“.

Ioan-Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene: „Felicit Consiliul Judeţean Prahova şi echipa operatorului HIDRO PRAHOVA SA pentru efortul făcut, ca astăzi să semnăm acest proiect cu o valoare deosebită. Prin implementarea lui, ajungeţi la o rată de conformare de 95% la nivelul judeţului, ceea ce nu este puţin lucru, ţinând cont că, pe viitor, una dintre cele mai mari provocări, dincolo de criza energetică şi cea potenţială a alimentelor, poate fi şi problema apei. Din acest punct de vedere, dumneavoastră vă luaţi toate măsurile necesare pentru ca acest serviciu public să fie la cei mai înalţi parametri de calitate“.

Dorin Ilian Leţea, directorul general al HIDRO PRAHOVA SA: „Din acest moment, HIDRO PRAHOVA se află în faza de implementare şi suntem pregătiţi pentru lansarea procedurilor de atribuire pentru zece contracte de lucrări. Acestea au deja realizate inclusiv proiectele tehnice, urmând ca, după atribuire, să intre direct în execuţie. Estimăm ca în primăvara lui 2023, să începem şantierele“.   

„Proiectul de dezvoltare regională a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Prahova, în perioada 2014-2020”,  Cod MySmis 2014+-156809, include extinderea reţelelor de apă şi de canalizare din localităţile aflate în aria de operare a operatorului HIDRO PRAHOVA SA, precum şi dezvoltarea unor surse suplimentare de apă potabilă de calitate, pentru creşterea capacităţii de furnizare. Totodată, Proiectul de dezvoltare regională îşi propune realizarea unor sisteme integrate de canalizare şi epurare în localităţile ce nu dispun încă de astfel de servicii publice.

Obiectivul Proiectului vizează extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi canalizare în 42 de localităţi din judeţul Prahova: Adunaţi, Albeşti Paleologu, Aluniş, Ariceştii Zeletin, Azuga, Băicoi, Balta Doamnei, Bălţeşti, Băneşti, Bertea, Breaza, Buşteni, Câmpina, Cărbuneşti,  Ceraşu, Comarnic,  Drăgăneşti, Dumbrava, Fulga, Gherghiţa, Izvoarele,  Mizil, Păcureţi, Podenii Noi, Poiana Câmpina, Poienarii Burchii, Proviţa de Sus, Proviţa de Jos,   Sălciile, Scorţeni, Sinaia, Şirna, Slănic, Şoimari, Ştefeşti, Surani, Telega, Tinosu, Tomşani, Urlaţi, Vălenii de Munte şi Vărbilău.

Pentru sectorul de apă, investiţiile vor viza următoarele obiective:

- Reabilitarea a 15 surse de apă (10 foraje şi 5 surse de suprafaţă)

- Execuţia a 26 puţuri forate noi

- Reabilitarea/înlocuirea/execuţia a 104,34 km conducte de aducţiune

- Reabilitarea/extinderea a 306,84 km reţele alimentare cu apă

- Construcţia/reabilitarea a 32 staţii de pompare apă 

- Construcţia/reabilitarea a 14 staţii pentru clorinarea apei

- Construcţia/reabilitarea a 18 staţii de tratare a apei

- Construcţia/reabilitarea a 30 rezervoare de apă


Pentru sectorul de apă uzată, în Proiect sunt cuprinse investiţii privind extinderea reţelelor de canalizare existente, înfiinţarea de reţele pentru canalizare şi staţii de epurare, astfel:

- Construcţia a 4 noi staţii de epurare

- Construcţia a 325 staţii de pompare apă uzată

- Extindere/construire/reabilitare reţele de canalizare – 481,29 km

- Construcţie conducte de refulare – 89,80  km


La finalul anului 2025, după implementarea “Proiectului de dezvoltare regională a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Prahova”,  91.872  locuitori vor beneficia de o mai bună alimentare cu apă faţă de capacităţile existente, iar 190.810  locuitori echivalenţi, de o mai bună tratare a apelor uzate. 

 

 

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro