Zilele Culturii Naţionale din acest an au inclus, in programul de manifestari cultural-istorice din Ploiesti, şi omagierea reputatului profesor emerit de istorie Nicolae Simache, cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la moartea sa.
Manifestarea a avut loc la Muzeul Judetean de Istorie – unde altfel putea avea loc, decât într-un muzeu! – cunoscut fiind faptul că marele dispărut a fost iniţiatorul reţelei muzeistice din Ploieşti, Buzău şi Dâmboviţa (fosta Regiune Ploieşti).
Cu acest prilej,muzeograful Adrian Stan a făcut o amplă prezentare a prof.Nicolae Simache – cunoscut ca un ”dascăl de modă veche!”. Printre spectatorii prezenţi la acest eveniment, s-au aflat si câţiva elevi ai Şcolii gimnaziale ”Nicolae Simache” din Ploieşti.
Locul naşterii sale a fost satul prahovean Cosmina de Sus, unde a făcut şcoala primară. A urmat, apoi, Liceul Sf.Petru şi Pavel (actualul CN Ion Luca Caragiale) unde i-a avut colegi pe Nichita Stănescu, acad. Basarab Nicolescu (stabilit la Paris), Ioan Tomescu, Virgil Petrescu ş.a. Studiile universitare le-a făcut la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, aici obţinând, în 1931, licenţa ”Magna cum laudae”.
Activitatea sa didactică, începută in anul 1932, este strâns legată de liceul ploieştean, de aici ieşind la pensie în 1969, cu un an înainte fiind numit ”profesor emerit”.
Relaţia dlui profesor Simache cu Nichita a fost una specială, de părinte spiritual, profesorul Simache solicitându-i elevului său să îşi schimbe, urgent, numele din catalog: Nichita Stănescu in loc de Hristea Nichita: ”Hristea e un nume de soldat mort la Mărăşeşti!”.
Principala activitate a vieţii sale a fost înfiinţarea unor importante muzee, cele mai cunoscute fiind: Muzeul Ceasului - unic în sud-estul Europei, Muzeul judeţean de istorie, Casa Hagi Prodan (actuala casă de târgoveţ)- toate din Ploieşti, Muzeul ”BP Hasdeu” Câmpina, Casa domnească din Brebu, Conacul ”Bellu” Urlaţi, Muzeul ”N.Iorga” Vălenii de Munte, Muzeul Tiparului şi Cărţii vechi, din Târgovişte.
In semn de respect faţă de prof. N.Simache, autorităţile locale i-au ridicat: un bust in curtea Muzelui Ceasului, iar în satul natal: o placă memorială la şcoală şi un bust in centrul satului.
În fotografiile alăturate: câteva dintre piesele expuse in Muzeul de istorie, prezentate de către muzeograful Adrian Stan.