Vineri, 19 aprilie 2024 - 5:51:56
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Primul oraş din România care va avea un muzeu al vieţii în comunism


31 ianuarie 2015

Arhitecţii Raluca Nedelcu şi Arthur O`Looney, pornind de la ideea scriitorului Dan Lungu, director al Muzeului Literaturii Române Iaşi, au realizat proiectul unui Muzeu al Vieţii Cotidiene în Comunism.

Proiectul va fi realizat la Botoşani cu ajutorul Primăriei. Muzeul îşi doreşte să fie unul „interactiv, care să aibă rol educativ, dar şi de relaxare”. Muzeul ar urma să fie amenajat în vechiul CET al Botoşaniului, într-o clădire din perioada comunistă, care, pentru autenticitate, nu va suferi foarte multe modificări.

Potrivit jurnaliştilor de la Monitorul de Botoşani, primarul Botoşaniului, Ovidiu Portariuc, a declarat că municipalitatea va finanţa realizarea studiului de fezabilitate şi proiectului tehnic, iar peste trei luni va fi pregătită documentaţia pentru a accesa fonduri europene.

Un muzeu al comunismului mai există şi la Târgovişte, în fosta Unitate Militară 01417, însă se referă în special la locul execuţiei soţilor Ceauşescu. De asemenea, expoziţia „Metamorfozele unui loc al memoriei: de la cavalerismul Şcolii de Ofiţeri „Ferdinand I” la spaţiul profan al procesului şi execuţiei soţilor Ceauşescu şi al afârşitului regimului totalitar din România” se poate viziat doar după ce vă faceţi o programare.

În muzeu se pot vedea patul în care s-au odihnit soţii Ceauşescu sau TAB-ul în care au fost ţinuţi.

Un muzeu care face referire la sfârşitul comunismului este şi la Timişoara. La muzeul „Memorialul Revoluţiei din Decembrie 1989” se află cele mai multe documente şi informaţii referitoare la Revoluţie care pot fi văzute de turişti.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro