Vineri, 26 aprilie 2024 - 12:06:56
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


România, o ţară cu piesaje de poveste


21 mai 2016

Ţara noastră ascunde multe locuri de o frumuseţe ireală, care par desprise din poveşti şi sunt foarte puţin cunoscute. Turiştii străini aleg să vină în România pentru minunatele peisaje, iar oamenii sunt foarte primitori şi calzi. Vă prezentăm 3 locuri din România desprinse din poveşti.

 

 

1. Podul lui Dumnezeu, (Podul Natural de la Ponoarele) este unicul pasaj natural rutier funcţional la nivel naţional, traversat de DJ 670 Baia de Aramă-Drobeta Turnu-Severin, fiind un vestigiu al Peşterii Podului ce a rezultat prin surparea tavanului acesteia. Este cel mai mare pod natural al ţării şi al doilea ca mărime din Europa (30 m lungime, 13 m lăţime, 22 m înălţime şi 9 m grosime), dar singurul din lume deschis traficului rutier (inclusiv de mare tonaj). Ca alcătuire petrografică prezintă o structură masivă de calcare stratificate în bancuri de 1-2 metri, arcada din aval aflându-se într-o stare de conservare mult mai bună decât cea din amonte.

 

 

2. Grădina Zmeilor (monument al naturii) este o arie protejată de interes naţional ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervaţie naturală de tip geologic şi peisagistic), situată în judeţul Sălaj, pe teritoriul administrativ al comunei Bălan.

Rezervaţia naturală Grădina Zmeilor a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a III-a – zone protejate) şi se întinde pe o suprafaţă de 3 hectare.

Arealul „Grădina Zmeilor” prezintă o zonă naturală (din Podişul Someşan, subunitate geomorfologică a Depresiunii colinare transilvane), ce cuprinde un ansamblu neregulat de stânci (Fata Cătanii, Zmeul şi Zmeoaica, Moşu, Călugării, Căpitanul, Acul Cleopatrei, Soldaţii, Eva, Dorobanţul, Degeţelul, Sfinxul), cu forme bizare (turnuri, ciuperci, ace, abrupturi stâncoase), dispuse la baza dealului „Dumbrava”.

 

 

3. Lacul cu vârtej de la Vida este un lac artificial realizat pe Râul Holod (Vida) print-un baraj de anrocamente de 10 m. înălţime.

Barajul Vida este un baraj de anrocamente de 10 m înălţime, cu o lungime la coronament de 70 m. Pentru evacuarea debitelor maxime, barajul a fost prevăzut cu un deversor tip pâlnie. Barajul a fost terminat în anul 1967.

Pe locul actual al barajului înainte de 1967 se afla cea mai veche moară din satul Luncasprie, numită moara lui Lioliu. Pe acest loc se aflau doar două case, a morarului şi fiului acestuia.

Din locul acesta se putea ajunge pe o potecă îngustă în satul Răcaş, sat aflat foarte sus între dealuri.

Lacul de acumulare are un volum de 0,4 milioane m3 şi o suprafaţă de 6 ha. O curiozitate turistica a acestui lac o reprezinta palnia de deversare, cu rolul de a normaliza debitul cand sunt precipitatii abundente in zona.

Sursa: ziarulonline.com


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro