Sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 7:14:05
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Pentru Ioana Pârvulescu, "Viaţa începe vineri"


28 septembrie 2013

Scriitoarea Ioana Pârvulescu, autoarea romanului ”Viaţa începe vineri”, a fost recompensată cu Premiul European pentru Literatură. Acest premiu este acordat celor mai buni autori debutanţi şi în curs de afirmare din Europa.

 Potrivit webcultura.ro, Premiul European pentru Literatură are rolul de a atrage atenţia asupra creativităţii, diversităţii şi bogăţiei literaturii europene contemporane. În acest an, cei 12 câştigători au fost: Ioana Pârvulescu (România), Isabelle Wery (Belgia), Faruk Šehic (Bosnia-Herţegovina), Emilios Solomou (Cipru), Kristian Bang Foss (Danemarca), Meelis Friedenthal (Estonia), Lidija Dimkovska (Republica Macedonia), Katri Lipson (Finlanda), Marica Bodrozic (Germania), Tullio Forgiarini (Luxemburg), Gabriela Babnik (Slovenia), şi Cristian Crusat (Spania). Fiecare câştigător va primi un premiu în valoare de 5.000 de euro şi va avea prioritate pentru finanţare din partea Uniunii Europene pentru ca opera lui să fie tradusă şi în alte limbi de pe continent.

Născută la Braşov în 1960, Ioana Pârvulescu a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti în 1983. Din 1996 predă literatura modernă la aceeaşi facultate şi obţine doctoratul în 1999 cu teza de doctorat intitulată ”Prejudecăţi literare. Opţiuni comode în receptarea literaturii române”. A coordonat seria Cartea de pe noptieră a Editurii Humanitas şi a lucrat ca redactor la România literară. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi membru fondator al Societăţii de Comparatistică din România. De asemenea, este cunoscută ca eseistă, publicistă, critic literar.

Viaţa începe vineri este o călătorie unică şi fermecătoare în trecut. Un tânăr este găsit fără cunoştinţă la periferia Bucureştiului. Nimeni nu ştie cine e şi fiecare are o teorie diferită referitoare la cum a ajuns acolo. Sunt expuse poveştile mai multor personaje, fiecare fiind în legătură strânsă cu următorul personaj, accentuând calităţile personajului care în cele din urmă se dovedeşte a fi cel mai important: chiar oraşul Bucureşti. Am putea spune că, de fapt, noi suntem cei care trăim viitorul personajelor. Acesta este şi cazul lui Dan Creţu, alias Dan Kretzu, ziarist din prezent aruncat în trecut, într-un fel misterios, o perioadă suficientă pentru a ne permite să aruncăm o privire într-o lume îndepărtată, aproape uitată, pe care o păstrăm însă vie în inimile noastre.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro