Vineri, 19 aprilie 2024 - 3:58:40
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Expoziţia “Petri& Friends”- sau prietenia care elimină graniţe


1 iunie 2022



În spaţiul Galeriei de Artă a U.A.P-Filiala Ploieşti,  începând cu data de 02 iunie ora 17.00 timp de două săptămâni, se desfăşoara expoziţia  Petri&Friends.

Proiectul expoziţional aduce în discuţie pretenia artistică  pe care sculptorul  Eugen Petri a dezvoltat-o într-un mediu creativ în timpul  Simpozioanelor Internaţionale de Sculptură Monumentală începute la Caransebeş, apoi în Buşteni, Brăila, Ploieşti, al căror coordonator şi director artistic este de mai bine de 10 ani.

Parcusul vizual  se constrieşte ca dialog între trei tipuri de arte vizuale. Nucleul expoziţiei este format din 30 de sculpturi de mici dimensiuni dintre care 20 de lucrări  fac parte din colecţia artistului vizual Eugen Petri, fiind donate de catre artiştii naţionali şi internaţtionali (Iran, Egip, Franţa, Argenina, Palestina, China, Taiwan, Mexic, Bulgaria, Ucraina, Serbia, Germania) cu ocazia întâlnirilor creative în cadrul Simpozioanelor. Alături de acestea artistul participă cu 10 lucrări de sculptură. În dialog vor intra o serie de printuri de mari dimensiuni ce înfăţişează lucrări de sculptură monumentală, domeniul prelidect al artistului Eugen Petri, precum şi o selecţie de desene, schiţe pregătitoare, ce se constituie ca punct de plecare pentru elaborarea operei de artă. Atmosfera intimă, creativă, din timpul Simpozioanelor Internaţionale, este valorificată printr-o instalaţie video ce permite pătrunderea în laboratorul creaţiei artistice.  

«  Expozitia pune în discuţie modul în care artiştii depăşesc graniţele culturii, civilizaţiei, identităţilor culturale sau confesiunilor religioase, fiind un recurs la puterea artei ca instrument care adună, stimuleaza conversaţii şi naşte o unitate artistică. Nimic nu anunţă adversităţi, opoziţii sau conflicte identitare, ceea ce face ca expoziţia de faţă să se poziţioneze ca o structură de rezistenţă într-un context geopolitic anxios şi nesigur. Lectura expoziţiei este eliberată de prejudecata criteriilor de clasificare sau de ierarhii.

Artist cu o forţă de creaţie extraordinară, cu recunoaştere naţionala şi internaţională, curios, interogându-se în permanenţă, Eugen Petri reuşeşte să se identifice prin lucrări care se individualizează în expoziţie prin dialogul între suprafeţele pline şi cele goale, între suprfeţele finisate în alternanţă cu cele nefinisate, obţinându-se efectul de vibraţie, dinamism de forme, alternanţa între orizontal şi vertical, între forme solide şi forme fluide, fragile. În lucrarile sale se remarca eforturi de eliberare, de desprindere, de transformare a materialului sub forţa apei, a minţi şi a mâinii” (Curator Luiza –Antonela Bunbănac).

Expoziţia  Petri &Firends va avea vernisajul în data de 02 iunie ora 17.00 la Galeria de Artă a Uniunii Artiştilor Plastici-Filiala Ploieşti şi va putea fi vizitată între 02 iunie-15 iunie 2022.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro