În timp ce unii spun că ar fi un mit, alţii jură că au vizitat-o şi au avut parte de puterea ei vindecătoare. Este vorba despre "Fecioara din Parepa", cunoscută în întreaga ţară drept o "făcătoare" de minuni.
Nenumărate poveşti despre o femeie din Parepa, judeţul Prahova, pe nume Maria Petre, au circulat înainte şi după revoluţie. Se spunea despre cea supranumită "Fecioara din Parepa" că avea harul vindecării, că nu contenea să propovăduiască credinţa creştină şi că era un izvor nesecat de înţelepciune.
Maria Petre, care s-a născut pe 22 septembrie 1923, în satul Parepa-Ruşani din judeţul Prahova, a avut o viziune dumnezeiască pe când nici nu împlinise 12 ani.
Era 29 august 1935, de Ziua Tăierii Capului Sf. Ioan Botezătorul, conform site-ului crestinortodox.ro, când susţine că i s-a arătat Dumnezeu. În timp ce se juca cu alţi copii, Mariei i s-a făcut sete, aşa că a mers spre casă, pentru a-şi potoli pofta. Când cobora dealul, îndreptându-se spre casă, a văzut pe cer „ca un val de vată albă, care parca alerga" o dată cu ea. "Şi nu numai atât, ci parcă şi cobora anume după mine şi spre mine. Eu m-am oprit din fugă şi m-am uitat în jur: tot cerul era albastru şi senin, fără de nici un alt nor, în afară de acesta alb, care chiar cu-adevărat spre mine cobora! Speriată, am început să fug mai tare către casă. Nu mai ştiam în ce parte să o iau, am vrut să ţip, să strig după ajutor, însă norul s-a apropiat iute de mine şi m-a cuprins cu totul în el, în apropiere de lac. Am căzut în genunchi, moartă de frică, tremurând şi scâncind; cred că am plans de-a binelea!", îşi amintea Maria.
A prevestit venirea comunismului
În acel moment, în faţa copilei stătea un bărbat luminos, cu ochi albaştri şi barba albă.
„Avea o faţă de-o blândeţe nemaivăzută", scrie în memoriile ei Maria Petre. "Era cu totul şi cu totul îmbrăcat în albul acelui nor, înconjurat de îngeri şi de porumbei care zburau".
Apoi, cu un glas blând i-ar fi spust fetei: „Nu te teme, fiica fecioară Marie, Eu sunt Tatăl Ceresc Dumnezeu şi te-am ales să spui oamenilor Cuvântul Meu. Veţi ridica o biserică ortodoxă creştină întru Slava Mea şi pentru pomenirea celor adormiţi. Dar această biserică nu se va face curând, căci va veni peste noi prigoana comunistă şi abia după aceea, când va veni timpul libertăţii şi când toţi oamenii se vor întoarce la Mine cu inima curată. Iar tu nu vei muri până ce nu vei ridica această biserica şi vei vedea-o terminată", mai scrie "fecioara din Parepa".
Lucrările pentru lăcaşul sfânt au început în 1946, iar doi ani mai târziu s-a instalat la putere regimul comunist, sub care Maria Petre a fost persecutată. Pe lângă minunile pe care aceasta le-ar fi făcut vindecând tot felul de boli incurabile, sunt legende legate şi de blesteme. Unul dintre acestea, asupra unui bărbat care ar fi vrut să ia câteva cărămizi din zidurile bisericii ce începuse să se ridice. După ce a furat bucăţile din construcţie, pe drum s-a oprit la o fântână cu cumpănă, să bea apă şi să-şi adape caii. Dar greutatea cumpenei s-a desprins, parcă luată cu mâna, potrivit legendelor, şi i-a căzut omului în cap, ucigându-l pe loc! De atunci, puţul poartă numele de „Fântâna pustiită".
După căderea comunismului, au fost reluate şi lucrările pentru ridicarea bisericii. Din păcate însă, fecioara din Parepa n-a apucat să vadă lăcaşul terminat. Aceasta s-a stins din viaţă 6 ani mai târziu, pe 5 iunie, când Maria avea 73 de ani. A fost înmormântată chiar în biserica nouă. Sfârşitul i-a fost anunţat de mai multe semne. Unul dintre acestea a fost ruperea salciei pe care cu mâna ei o plantase langă o troiţă. Cu 3 zile înainte de moarte, salcia s-a frânt în doua şi a căzut pe troiţa din lemn. ridicata de Patriarhul Miron Cristea. Se spune că la înmormântarea ei, pe cer şi-ar fi făcut apariţia o cruce de foc. Mitul "fecioarei de la Parepa" au adus în Prahova mulţi curioşi, dar şi mulţi credincioşi, care vin să ia din apa de aici, care se spune că are puteri vindecătoare, datorită măicuţei.