Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 9:58:59
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Sfântul Ierarh Tarasie, patriarhul Constantinopolului


25 februarie 2014

Acesta s-a născut în Constantinopol şi tatăl lui era înalt dregător al împărăţiei. Urmându-i pilda, tânărul Tarasie a intrat în rânduiala vieţii din lume şi a ajuns sfetnic împărătesc deşi ducea în taină o viaţă de adâncă evlavie.

Era o vreme când biserica trecea printr-o mare tulburare: lupta împotriva icoanelor şi atunci ochii tuturor, pentru slujirea de patriarh, s-au îndreptat spre Sfântul Tarasie. Credincioasa împărăteasă Irina s-a unit cu acest gând şi i-a făcut chemare, iar acesta a fost sfinţit patriarh al Constantinopolului. Acum s-a ţinut Sinodul al VII-lea de la Niceea (787), iar erezia împăraţilor a fost osândită şi dreapta credinţă statornicită: icoana nu este un idol, cinstirea icoanei nu merge la icoana însăşi, ci la chipul înfăţişat pe icoană.

Cinstirea noastră este o cinstire de adorare, dacă merge la Dumnezeu, o cinstire de veneraţie, dacă merge la un Sfânt şi o cinstire de supravenerare, dacă merge la Maica Domnului. Trăind cu dreaptă evlavie, zidind o mănăstire, de cealaltă parte a Bosforului, cârmuind biserica timp de douăzeci şi doi de ani şi două luni, Sfântul Tarasie s-a săvârşit cu pace şi a fost îngropat în mănăstirea pe care şi-a făcut-o, la 25 februarie 1806.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro