Vineri, 26 aprilie 2024 - 9:20:34
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Statuia Libertăţii de la Boldeşti-Scăeni


10 iunie 2014

Statuia Libertăţii nu le mai urează bun venit doar turiştilor care calcă pe pâmânt american, ci şi celor care ajung în Prahova. Ea se ridică mândră de acum şi în Boldeşti-Scăeni. Localitatea va intra în istorie ca primul loc din România unde există o copie a faimosului monument din New York. Un bărbat care s-a născut aici şi trăieşte în America a construit statuia pe banii lui, ca să aducă mai aproape visul american.

De când a apărut noul monument în localitatea lor, toţi oamenii vorbesc despre Statuia Libertăţii din Boldeşti-Scăeni. Deşi nu mai contenesc să admire noua mândrie a localităţii, mulţi n-au habar de ce reprezintă statuia.

Statuia a fost construită de un localnic născut în Boldeşti-Scăeni. Cristian Bălan trăieşte în Statele Unite de trei decenii, dar a vrut ca şi oraşul natal să fie vegheat de zeiţa libertăţii. Una mult mai mică decât cea originală, ce-i drept, şi care stă nu într-un port, ci lângă o cale ferată şi o staţie de autobuz.

„Nu e o statuie specifică Statelor Unite, este statuia libertăţii tuturor popoarelor lumii. Poate să existe oriunde. La noi în ţară ştiam că nu este şi de aia am făcut-o”, spune Cristian Bălan.

Statuia libertăţii din Boldeşti-Scăeni are în jur de 3 metri înălţime şi este de 30 de ori mai mică decât cea din New York. Nu este din cupru, ca cea originală, ci dintr-un amestec din fibră de sticlă şi beton armat.

Amplasarea copiei statuii libertăţii în Boldeşti-Scăeni nu este întâmplătoare. Aici, spune autorul monumentului, s-au întâlnit Gustave Eiffel, cel care a construit suportul Statuii Libertăţii din New York, şi inginerul român Gheorghe Pănculescu, cel care a ajutat la ridicarea monumentului.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro