Marţi, 19 martie 2024 - 9:10:16
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Emoţionante manifestări dedicate zilei de 9 Mai la Buşteni


9 mai 2017


 

9 Mai este o zi cu totul specială pentru toţi românii datorită faptul că poartă o triplă semnificaţie! La această dată aniversăm o serie de evenimente care, de-a lungul timpului, au marcat puternic istoria neamului şi continuă să traseze şi în continuare coordonatele mersului înainte al României.

Este vorba în primul rând de Ziua Independenţei, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, precum şi Ziua Europei. În acest context, marţi 9 mai a.c., la Buşteni au fost organizate de către Primărie o serie de manifestări ce au fost prilejuite de aceste evenimente.

Un moment plin de emoţii l-a constituit fără îndoială depunerea de coroane de flori la Monumentul „Ultima Grenadă” a caporalului Muşat de către o serie de autorităţi locale. A urmat mult aşteptata defilare a detaşamentului din cadrul Batalionului 21 Vânători de Munte Predeal, parada militarilor fiind acompaniată de muzică de fanfară.

Evenimentul a cuprins, cum era şi firesc, şi o slujbă religioasă întru cinstirea memoriei eroilor martiri care s-au jertfit în cele două încleştări militare de care ne aduce aminte ziua de 9 Mai.

Nae Savel, viceprimarul cu atribuţii de primar al Buşteniului, şi-a făcut remarcată prezenţa pe parcursul evenimentelor organizate în localitate de Ziua Europei, Ziua Independenţei şi Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial. Alături de domnia sa au mai fost prezenţi membri ai Consiliului local din Buşteni, reprezentanţi ai Poliţiei şi Jandarmeriei, elevi şi profesori de la unităţile de învăţământ din localitate, precum şi un numeros public.

Cu acest prilej Nae Savel, viceprimarul cu atribuţii de primar, a adresat celor prezenţi un discurs scurt, dar plin de semnificaţii referitor la importanţa evenimentelor pe care le sărbătorim în fiecare an pe data de 9 Mai:

“Onorată asistenţă,

Ne-am adunat astăzi aici pentru a cinsti memoria celor care au făcut posibilă obţinerea independenţei de stat a României, care a fost proclamată la 9 mai 1877.

După realizarea statului român modern, în anul 1859, prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, procesul de modernizare a fost posibil odată cu aducerea în România a Principelui Carol.  Luptele de la Smârdan şi Vidin au consfiinţit pe deplin independenţa României, care a fost recunoscută de către puterile europene prin Tratatul de pace de la Berlin din iulie 1878, cu sacrificiul a peste 15.000 de soldaţi români! Obţinerea independenţei a dus la înlăturarea nu doar a suzeranităţii otomane, ci şi la îndepărtarea garanţiei colective a marilor puteri europene.

A doua semnificaţie a zilei de 9 mai pe plan mondial se leagă de acest eveniment. Durând 6 ani, a doua conflagraţie mondială a adus în întreaga Europă un întreg cortegiu de suferinţe.

Astfel, statele participante au suferit mari pierderi omeneşti şi materiale. A fost o perioadă în care acestea au îndurat neajunsuri foarte mari, o perioadă în care teama şi moartea pândeau la fiecare pas. Dar a venit şi momentul speranţei, la 9 mai 1945, ziua în care Germania a capitulat, iar victoria coaliţiei Naţiunilor Unite a devenit o certitudine.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro