Marţi, 26 septembrie 2017 - 10:30:10
EUR
EURO = 4.5965 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.867 RON
Dolarul american a crescut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Turişti ploieşteni, pe urmele istoriei milenare a românilor


19 octombrie 2016


 

La invitatia dnei Cornelia Gheorghiu PFA, am însoţit un grup de 40 de turişti ploieşteni, format din membri ai Clubului de goblen de la Palatul Culturii (initiatori: dna Laura Matei şi Jean Ioniţă), alături de un grup de cadre medicale, condus de dna Marcela Ciolan.

 

 

Îmbarcaţi într-un modern autocar, avându-l ca şofer pe tânărul Florin Şerban, de la firma de transport Totpol Srl, excursia a avut ca ţintă un traseu inedit: Târgovişte-Ştefăneşti-Mioveni-Goleşti, cu obiective turistice cultural-istorice şi religioase binecunoscute.

Primul popas a fost la catedrala şi mitropolia din Târgovişte, după care am intrat pe tărâmuri argeşene, judeţ comparat de cineva cu o carte de istorie, un album de cultură şi artă, în care sunt încă vii mărturiile meşterilor de odinoară şi respectul localnicilor de a păstra şi valorifica patrimoniul lăsat de înaintaşii lor:

 

 

- Complexul muzeal “Florica” din oraşul Ştefăneşti  – reşedinţa Brătienilor şi biserica de pe domeniul care adăposteşte mormintele familiei Brătianu. O moştenire materială şi spirituală pe care Brătienii au încorporat-o în civilizaţia şi spiritualitatea românească. Tezaurizarea unei asemenea experienţe de muncă şi luptă pilduitoare în cele mai importante compartimente ale societăţii: social, politic, diplomatic, cultural, plasează Centrul de cultură Brătianu pe harta monumentelor istorice renumite din România;

- Catedrala “Sf.Petru şi Pavel” din Mioveni - oraş modern cu vreo 50000 de locuitori - lăcaş sfânt impresionant, copie mai mică a celebrei catedrale din Sofia, unde parohul Puiu Andrei Diaconescu, consilier pe probleme sociale din localitate, a acceptat să facă o fotografie cu grupul nostru, chiar în faţa catedralei. Nu înainte de afla că ridicarea acestei biserici - care are o înălţime de 40m şi 60m lăţime - a durat 20 de ani, sfinţirea ei având loc la 1 iulie 2012.

- Cula Racoviţă - muzeu etnografic realizat de prof. Constantin Năstase, care ne-a onorat cu prezenţa sa. Deşi are aproape 102 ani, domnia sa, fost general al Armatei Române, scăpat prin minune de la măcelul de Cotul Donului din noiembrie 1942, ne-a condus, alături de fiul său, prin excepţionalul muzeu cu trei etaje, explicându-ne, cu lux de amănunte, momente din tumultoasa sa viaţă, în care a strâns – asemenea regretatului prof.ploieştean Nicolae Simache - peste 2000 de  piese de muzeu, multe dintre ele fiind exponate.

 

 

Ultimul popas a fost pe domeniul familiei Golescu, devenit complex muzeal, extins pe vreo 14ha, structurat pe mai multe secţiuni, denumit  “Muzeul Pomiculturii şi Viticulturii”, al treilea ca reprezentare naţională şi întâiul dedicat ocupaţiilor poporului român, unicul din Europa aflat în aer liber. Aici am remarcat, îndeosebi, prima şcoală slobodă obştească în limba română din Ţara Românească, iniţiată de Dinicu Golescu, dar şi câteva săli distincte dedicate mişcării revoluţionare a lui Tudor Vladimirescu din 1821. De asemenea, ne-au fost prezentate şi cele peste 30 de gospodării complexe, reprezentând principalele zone viticole şi pomicole din România, printre care câteva şi din Prahova.

Când s-a lăsat seara, frigul şi ploaia am pornit spre casă, luând cu noi amintiri de neuitat, dar şi dorinţa de a reveni, şi cu altă ocazie, pe aceste locuri minunate, încărcate de istorie.

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(447 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Cristi Cimpeanu foto

Scoala de Arte Frumoase PloiestiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec In prima parte a zilei este posibil sa fiti excesiv de sensibil si sa resimtiti o stare de confuzie. Nu este exclus ca relatiile cu cei din jur sa se tensioneze din cauza unor neintelegeri.Va recomandam sa amanati deciziile importante, care pot avea implicatii serioase in activitatea profesionala sau in afaceri. Ar fi bine sa tineti cont de sfaturile unei persoane apropiate, pentru ca se pare ca intuitia nu va poate fi de mare ajutor azi. taur S-ar putea sa deveniti irascibil din cauza ca nu reusiti sa terminati la timp o lucrare importanta. Tinand cont ca va lipseste simtul practic, eastrolog.ro va recomanda sa amanati activitatile dificile si sa va limitati la chestiuni de rutina.Se pare ca oboseala acumulata va reduce capacitatea de concentrare. Va sfatuim sa va relaxati si sa petreceti mai mult timp impreuna cu persoana iubita.
GEMENI RAC
gemeni S-ar putea sa fiti nevoit sa cumparati un obiect de valoare pentru camin. Ar fi bine sa va consultati cu familia si sa nu va grabiti sa luati o decizie azi.Este recomandabil sa amanati rezolvarea problemelor dificile, fiindca exista riscul sa faceti greseli de neatentie.Relatiile cu persoana iubita ar trebui sa fie foarte bune. Aveti posibilitatea sa petreceti momente romantice si sa faceti o scurta calatorie impreuna rac In prima parte a zilei s-ar putea sa fiti deosebit de sensibil si sa nu va puteti concentra, riscand sa nu luati cele mai bune decizii. Va recomandam sa evitati activitatile dificile, care necesita putere de concentrare, precum si deciziile privind investitiile. Puteti sa va ocupati de chestiuni de rutina. Ar fi bine sa acordati mai mult timp odihnei si relatiei cu persoana iubita.
LEU FECIOARĂ
leu Este posibil sa fiti indispus din cauza unor dificultati financiare. Puteti sa cautati solutii, dar nu este recomandabil sa luati azi o decizie.Va sfatuim sa amanati discutiile importante in plan profesional sau in afaceri, fiindca exista riscul unor neintelegeri cu consecinte mai mult sau mai putin grave pe termen lung.In relatiile cu prietenii si cu familia ar fi bine sa evitati controversele si sa fiti cat mai diplomat fecioara In prima parte a zilei se pare ca sunteti indispus sau resimtiti o stare de confuzie si riscati sa tensionati relatiile cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri.Nu este o zi buna pentru a incepe un proiect nou sau pentru a negocia conditiile unui parteneriat.Relatia cu persoana iubita poate decurge fara probleme deosebite daca aveti grija sa fiti diplomat si sa evitati subiectele de conversatie care pot conduce la cearta
BALANŢĂ SCORPION
balanta Daca incepeti ziua cu o stare de indispozitie si cu dificultati de concentrare, nu este cazul sa va ingrijorati: este efectul configuratiei astrale de azi.La locul de munca sau in afaceri, o persoana cu autoritate ar putea incerca sa isi impuna punctul de vedere. Va sfatuim sa nu provocati o controversa, fiindca exista riscul sa se ajunga un conflict cu consecinte pe termen ung.Pentru a trece cu bine de aceasta zi destul de dificila, eastrolog.ro va recomanda sa fiti flexibil si sa aveti rabdare scorpion Inainte de amiaza s-ar putea ca un eveniment neprevazut sa va oblige sa va schimbati programul stabilit pentru azi.Este posibil sa faceti cunostinta cu o persoana care are experienta in domeniul dumneavoastra de activitate si ar putea sa va fie de ajutor in viitor. Va recomandam prudenta si diplomatie.Se intrevede o seara placuta in compania unor persoane apropiate.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator In prima parte a zilei este posibil sa nu fiti in apele dumneavoastra si sa nu va simtiti instare de efort intelectual. Cauza ar putea fi oboseala acumulata in ultima vreme, dar si contextul astral destul de dificil.Va sfatuim sa va limitati la activitati simple, de rutina, si sa va odihniti mai mult.Daca sunteti invitat la o reuniune cu persoane apropiate, ar fi bine sa profitati de ocazie, dar avand grija sa evitati excesele capricorn Contextul astral al zilei v-ar putea induce o stare de nervozitate din cauza careia exista riscul sa provocati o cearta cu un coleg de munca sau un partener de afaceri. Va recomandam prudenta si stapanire de sine.In a doua parte a zilei sunt sanse sa va regasiti calmul dumneavoastra obisnuit si aveti posibilitatea sa rezolvati cateva chestiuni de rutina.Puteti petrece o seara relaxanta in compania partenerului de viata
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Este posibil ca simtul practic si capacitatea de concentrare sa fie diminuate. Ar fi bine sa amanati activitatile dificile si deciziile importante.A doua parte a zilei este favorabila calatoriilor scurte in interesul familiei.Astazi, cel mai bun mod de a va relaxa mental ar fi o activitate care presupune efort fizic moderat. pesti La locul de munca sau in afaceri, s-ar putea sa aveti de finalizat o activitate importanta la care lucrati de mai mult timp. Ar fi bine sa nu va grabiti si sa aveti grija sa evitati o cearta cu un coleg sau cu un asociat.In a doua parte a zilei este posibil sa primiti o veste despre o persoana apropiata.Daca trebuie sa plecati la drum, va sfatuim sa verificati cu mare atentie actele si bagajele
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 septembrie 2017
Autentificare
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
stiriactuale.ro