Joi, 21 noiembrie 2024 - 9:12:21
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Arheologia Republicii Moldova, la 22 ani


30 septembrie 2013

Pe pagina de facebook a prietenului meu din Chişinău, arhg. Sergiu Tabuncic, am găsit un material inedit: vernisajul expoziţiei tematice „Arheologia Republicii Moldova la 22 ani". Aflăm, astfel, că

”prin materialele de valoare deosebită, etalate în vitrinele expoziţiei, s-a încercat să se demonstreze că în cele peste două decenii de independenţă arheologia din Republica Moldova a dat dovadă de o nouă şi consistentă sclipire.

Investigaţiile arheologice sistematice, cercetările de salvare sau perieghetice au adus la lumina zilei sute de noi situri, anterior necunoscute. În câteva zeci dintre ele, cuprinzând perioade de la paleolitic şi până în evul mediu tardiv şi perioada premodernă, au fost efectuate săpături arheologice. Materialele descoperite în procesul cercetărilor au permis evidenţierea în spaţiul pruto-nistrean a unor noi culturi arheologice, cum ar fi cultura neolitică Criş, cultura dacilor liberi etc.

Cele mai importante materiale, rezultate din cercetările întreprinse în aceşti ani de către echipele de arheologi (Institutul Patrimoniului Cultural al AŞM; Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei; Universitatea de Stat din Moldova; Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă"; Agenţia Naţională Arheologică de pe lângă Ministerul Culturii al Republicii Moldova), au fost expuse în expoziţia de bază a Muzeului nostru, altele au fost etalate în cadrul numeroaselor expoziţii tematice ale instituţiei.

De rând cu expoziţiile naţionale, materialele arheologice descoperite în siturile din Republica Moldova, au fost incluse în cadrul unor expoziţii internaţionale, organizate în centre ştiinţifice şi muzee din România, SUA, Germania, Marea Britanie, Italia, Grecia etc., fiind înalt apreciate de comunitatea ştiinţifică şi de către oamenii de cultură, bucurându-se de evaluări elogioase.

În această perioadă de timp a fost elaborată o legislaţie nouă şi reglementări ce ţin de cercetarea şi protecţia patrimoniului arheologic. Au apărut noi direcţii de cercetare, anterior nevalorificate: arheologia bisericească şi arheologia urbană.

Despre importanţa vestigiilor arheologice descoperite în aceşti ani în Republica Moldova mărturisesc şi numeroasele proiectele internaţionale, cu participarea unor specialişti notorii de la instituţii de cercetare din Europa şi SUA, pentru elucidarea multiplelor aspecte ce ţin de evoluţia şi dezvoltarea comunităţilor umane din perioada preistorică şi antică. Rezultatele acestor cercetări pluridisciplinare au fost incluse în circuitul ştiinţific şi cultural prin publicarea unui număr impresionant de lucrări de sinteză academică, enciclopedii, lucrări monografice, studii şi articole, care au văzut lumina în ţară şi peste hotare. Unele dintre ele au fost distinse cu importante premii naţionale şi internaţionale”. 
(În foto, o cetate veche, posibil getică sau medievală, aflată sub clădirea Dispeceratului de Gaze din Chişinău).


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 noiembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro