Familia Tămăşan este o familie tipică de ardeleni. Dar, spre deosebire de alţii au dovedit generozitate împărţind roadele dealurilor de la Uila cu toţi cei dornici de a consuma produse naturale. Uila este un sătuc mic, cu oameni gospodari, component al comunei Batoş, judeţul Mureş. O comună renumită în România pentru Festivalul Mărului
De la siropuri, dulceţuri, compoturi, murături, iuţeli şi zacuşti, până la vişinată, afinată şi palincă, toate aşezate în borcane şi borcănele, în sticle şi sticluţe, foarte frumos etichetate.
Familia Tămăşan are o livadă de peste 25 de hectare cu meri, peri,pruni, cireşi şi vişini. Apoi o plantaţie cu arbuşti fructiferi: zmeur, coacăz, muri,afini, trandafiri pentru dulceaţă. Iar la toate acestea se adaugă o grădină de legume în care se cultivă ardei, castraveţi, ceapă, tomate. Toate produsele sunt transformate în conserve preparate doar după reţete tradiţionale. În plus, Emil Tămăşan, sufletul afacerii de la Dealurile Uilei, nu apelează niciodată la fructe şi legume de import, iar toate ingredientele pentru produsele lor sunt 100% româneşti.
Etichetele frumoase ale conservelor de la Dealurile Uilei sunt creaţia fiicei lui Emil Tămăşan, Bianca, arhitect de profesie. Fiecare sortiment are propria etichetă, frumos desenată şi uşor de recunoscut de către clienţii fideli.
Minunăţiile produse de Dealurile Uilei le găsiţi şi în acest weekend la Târgul cu Bunătăţi şi Dichisuri de la Sinaia. Pentru că în weekendul 2-4 iulie, Târgul cu Bunătăţi şi Dichisuri se întoarce la Sinaia cu noi surprize pentru turişti şi pentru localnici.
Ce găsiţi la târg?
Surpriza ediţiei actuale a Târgului cu Bunătăţi şi Dichisuri o reprezintă meşterul popular ceramist special, Nana Bledea. Aceasta a preluat meşteşugul de la părinţii ei, la vârsta de 18 ani, iar acum se pregăteşte, alături de soţul ei, să transmită tradiţia moştenită, fiului lor de 14 ani. Nana Bledea păstrează tradiţia olăritului, însă i-a adăugat o amprentă personală, prin scoaterea în relief a picturii şi folosirea unei palete de culori mai vii. Pe toată durata târgului, Nana Bledea va avea demonstraţii de olărit, care suntem convinşi că vor atrage foarte mulţi spectatori.
Categoria gurmanzi este reprezentată de bunătăţi din care cu siguranţă măcar veţi dori să degustaţi: brânză şi specialităti din lapte de oaie şi vacă din zona Fundata – telemea proaspătă, urdă cu mărar, caşcaval cu piper, ardei sau chimen, caşcavea, brânză de burduf în coajă de brad, preparate din carne de porc şi vită argeşene – jumări, cârnaţi tăiaţi la bardă, şuncă ţinută la bauiţ cu usturoi şi boia, dar şi dulceţuri şi gemuri, compoturi, siropuri, zacuscă şi specilităţi din ardei iute, tarhon, hrean sau sfeclă, de pe dealurile Uilei, din Mureş. Turta dulce pictată manual, covrigii argeşeni, ciocolata de casă, baclavalele turceşti cu nucă sau fistic, caimac sau apă de trandafiri, mierea şi preparatele apicole din stupină vrânceană sunt doar câteva dintre dulciurile din copilărie pe care le veţi găsi la Târg. Sigur veţi găsi ceva bun dacă veţi intra în târg, şi cu siguranţă, mult mai multe decât cele descrise mai sus.
În zona dichisurilor veţi găsi artiştii handmade şi meşterii populari şi veţi avea de admirat şi bineînţeles, de cumpărat, bijuterii din pietre semipreţioase, decoraţiuni, obiecte de decor la care s-a folosit lavanda, ii tradiţionale, cosmetice naturale, ceramică tradiţională, minunate obiecte vestimentare împâslite cu lână, adevarate opere de artă.
Aşadar, nu uitaţi! În weekend aveţi program de Târgul cu Bunătăţi şi Dichisuri! Unde? La Sinaia, pe Bulevardul Carol!