Marţi, 23 aprilie 2024 - 10:42:11
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


ActiveWatch solicită PSD si PNL să sancţioneze lipsa de reacţie a primarului Andrei Volosevici în cazul agresării jurnaliştilor prahoveni


8 martie 2024
ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, CeRe: Centrul de Resurse pentru Participare Publică şi Centrul pentru Inovare Publică, organizaţii civice încurajează libertatea de exprimare si sancţionează permanent orice încălcare a drepturilor omului  au transmis o scrisoare deschisă premierului Marcel Ciolacu (preşedintele PSD) şi lui Nicolae Ciucă (preşedintele PNL) în care le solicită să sancţioneze derapajul primarului Ploieştiului, Andrei Volosevici, care a tolerat şi chiar încurajat comportamente agresive la adresa jurnaliştilor. 

Publicăm integral documentul emis de ActiveWatch si mulţumim tuturor celor care si-au dovedit solidaritatea cu jurnalistii prahoveni, sancţionând public comportamentul abuziv din Primăria Ploiesti: 


Cerem conducerilor PSD şi PNL să sancţioneze derapajul primarului Ploieştiului, Andrei Volosevici, care a tolerat şi chiar încurajat comportamente agresive la adresa jurnaliştilor.

Incidentele grave au avut loc la şedinţa Consiliului Local al municipiului Ploieşti din 28 februarie 2024, atunci când un apropiat al primarului Andrei Volosevici a ameninţat, înjurat şi a încercat să agreseze mai mulţi jurnalişti prezenţi la respectiva şedinţă, fiind oprit doar de intervenţia unor consilieri locali şi a forţelor de ordine şi, ulterior, amendat de Poliţie. Vizaţi, în primul rând, au fost jurnaliştii Victor Preda de la Actualitatea Prahoveană şi Harry Ştefan de la NecenzuratPh. Primarului Volosevici nu a intervenit pentru a stopa incidentele, a afirmat că „şi jurnaliştii mai denaturează realitatea”, şi nici nu a condamnat ulterior comportamentul apropiatului său. Situaţia a declanşat o mişcare de solidaritate a presei locale, care a anunţat un boicot al conferinţelor de presă ale primarului. Jurnaliştii din presa locală au organizat, la începutul acestei săptămâni, şi o conferinţă de presă chiar în faţa Primăriei Ploieşti şi au protestat, la şedinţa Consiliului Local, purtând tricouri inscripţionate cu mesaje. Au participat la aceste proteste: Observatorul Prahovean, Actualitatea Prahoveană, NecenzuratPH, Ştiri Actuale, phtv.ro, Dada TV, Gazeta de Prahova, Prahova Economică,Telegrama, Ştiri Actuale, VP TV, emisiunea Proces Verbal.

ActiveWatch, alături de Centrul pentru Jurnalism Independent, CeRe: Centrul de Resurse pentru Participare Publică şi Centrul pentru Inovare Publică, organizaţii neguvernamentale cu expertiză în domeniul libertăţii presei, al bunei guvernări şi al participării publice cer celor două partide, printr-o scrisoare deschisă, să nu transmită semnalul că agresiunile împotriva jurnaliştilor sunt tolerate şi încurajate. Într-un an electoral cu cinci scrutinuri diferite şi o atmosferă politică supusă unui risc ridicat de inflamare, este necesar ca astfel de comportamente nedemocratice să fie aspru condamnate de forţele politice responsabile, afirmă cele patru organizaţii. Clasa politică şi reprezentanţii puterii au obligaţia să asigure protecţia jurnaliştilor, să respecte rolul presei şi să demonstreze, nu doar prin declaraţii, ataşamentul faţă de valorile democratice.


Scrisoare deschisă

Către: PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT

Către: PARTIDUL NAŢIONAL LIBERAL

În atenţia Dlui Preşedinte Marcel Ciolacu

În atenţia Dlui Preşedinte Nicolae CiucăOrganizaţiile semnatare au luat act cu îngrijorare de incidentele grave întâmplate la şedinţa Consiliului Local al municipiului Ploieşti din 28 februarie 2024, atunci când un apropiat al primarului Andrei Volosevici a ameninţat, înjurat şi a încercat să agreseze mai mulţi jurnalişti prezenţi la respectiva şedinţă, fiind oprit doar de intervenţia unor consilieri locali şi a forţelor de ordine.

Având în vedere gravitatea celor întâmplate şi dubla calitate a dlui Volosevici, de actual membru PNL şi anunţat candidat la Primăria Ploieşti din partea PSD, organizaţiile semnatare cer conducerilor Partidului Social Democrat şi Partidului Naţional Liberal să se delimiteze şi să condamne public cele întâmplate la şedinţa Consiliului Local Ploieşti şi să sancţioneze lipsa de reacţie a primarului Andrei Volosevici.

Din relatările presei, persoana care i-a agresat pe jurnaliştii Victor Preda de la Actualitatea Prahoveană şi Harry Ştefan de la NecenzuratPh este Fernando Scoruş, tatăl unuia dintre consilierii de cabinet ai primarului Volosevici, care nu este la primul incident de acest fel, în trecut manifestându-se agresiv la adresa unor consilieri locali, a reprezentanţilor presei sau chiar unui fost primar al Ploieştiului. IPJ Prahova l-a sancţionat pe Fernando Scoruş cu 200 de lei amendă pentru incidentul din 28 februarie.

Complicitatea actualului primar cu acest comportament agresiv este evidenţiată şi de reacţia sa la incidentele din 28 februarie când a declarat că responsabilitatea menţinerii ordinii la şedinţele Consiliului Local nu îi aparţine şi că „şi jurnaliştii mai denaturează realitatea”. Primarul Andrei Volosevici nu a dorit să comenteze aceste incidente nici atunci când ActiveWatch i-a solicitat un punct de vedere înainte de redactarea acestei scrisori publice.

Situaţia a declanşat o mişcare de solidaritate a presei locale care a anunţat un boicot al conferinţelor de presă ale primarului. Jurnaliştii din presa locală au organizat, la începutul acestei săptămâni, şi o conferinţă de presă chiar în faţa Primăriei Ploieşti şi au protestat, la şedinţa Consiliului Local, purtând tricouri inscripţionate cu mesaje. Au participat la aceste proteste: Observatorul Prahovean, Actualitatea Prahoveană, NecenzuratPH, Ştiri Actuale, phtv.ro, Dada TV, Gazeta de Prahova, Prahova Economică,Telegrama, Ştiri Actuale, VP TV, emisiunea Proces Verbal.

Într-un an electoral cu cinci scrutinuri diferite şi o atmosferă politică supusă unui risc ridicat de inflamare, este necesar ca astfel de comportamente nedemocratice să fie aspru condamnate de forţele politice responsabile. Clasa politică şi reprezentanţii puterii au obligaţia să asigure protecţia jurnaliştilor, să respecte rolul presei şi să demonstreze, nu doar prin declaraţii, ataşamentul faţă de valorile democratice. În lipsa unei reacţii ferme, cele două partide vor transmite semnalul că agresiunile împotriva jurnaliştilor sunt tolerate şi încurajate.

ActiveWatch

Centrul pentru Jurnalism Independent

CeRe: Centrul de Resurse pentru Participare Publică


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 22 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro