In perioada 19 – 29 mai 2016, cu ocazia Festivalului “Saberes e Sabores de Outras Gentes” din Redondo, Portugalia, se desfăşoară, în cadrul proiectului Contemporanii, o rezidenţă artistică organizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Lisabona şi Centrul Cultural Redondo. Alături de România, maio sunt prezenţi reprezentanţi din mai multe ţăr, printre care China, Marea Britanie, Republica Capului Verde, Brazilia, Tunisia, Belgia, Olanda etc.
România este reprezentată la Redondo de cinci artişti români: Ion Grigorescu, Mircea Roman, Mihai Sârbulescu, Andrei Rosetti şi Corina Dobre, alături de scriitorul Daniel Nicolescu şi Mihail Alexandresc - fotografie.
Festivalul “Saberes e Sabores de Outras Gentes” din Redondo sărbătoreşte conveţuirea în armonie a comunităţilor prezente în sudul Portugaliei. Menirea artiştilor participanţi este de a surprinde atmosfera Festivalului în lucrări de grafică şi pictură şi de a organiza o expoziţie în spaţiul Centrului Cultural al Municipalităţii din Redondo. Evenimentul va fi împărtăşit publicului bucureştean în perioada august-septembrie 2016 printr-o expoziţie, ce va fi însoţită de lansarea catalogul dedicat proiectului: o alcătuire de lucrări de pictură, fotografie şi textul documentar.
„Sunt încântat să constat că această latinitate se înţelege atât de bine. (…) Între portughezi şi români s-a creat o punte evidentă, în toate spaţiile. (…) Şi asta arată că toate aceste lucruri nu s-ar fi putut întâmpla şi nu se întâmplă decât pentru că şi autorităţile şi artiştii, toată lumea, toţi intelectualii români au o foarte bună relaţie cu intelectualii portughezi. (…) Repet, această punte şi în timp şi în spaţiu între două latinităţi asemănătoare nu poate decât să ne bucure într-o Europă care în rest e destul de convulsivă”, a afirmat Boroianu, la vernisajul expoziţiei de pictură „Şapte zile la Redondo”, deschisă în luna aprilie 2016, în foaierul Sălii Media a Teatrului Naţional „I. L. Caragiale”.
Contemporanii este un proiect iniţiat şi derulat de Asociaţia Făuritorii, care îşi propune valorificarea culturii româneşti actuale, prin favorizarea actului de creaţie, abordat într-o perspectivă unitară cu creatorul.
Proiectul Contemporanii are ca obiectiv organizarea şi susţinerea de activităţi artistice şi socio-culturale: schimburi culturale internaţionale, tabere de pictură şi expoziţii – pentru educarea sensibilităţii estetice a publicului.
Sursa:gandaculdecolorado.com
Artişti români, la Festivalul Latinităţii, din Portugalia
22 mai 2016
Din aceeaşi categorie:
Top articole
-
Cutremur la Teatrul „Toma Caragiu”. Andi Vasluianu, vizat de concedieri! Actorii şi angajaţii sar în apărarea directorului Mihaela Rus
-
Fost preot găsit spânzurat în podul casei
-
Sinaia, orasul cu care nu te poti plictisi! Protest împotriva abuzurilor din localitate!
-
Cristina Deleanu, actriţa născută la Ploieşti, a plecat dintre noi. O viaţă dedicată scenei şi publicului
-
Sfidare totală la Breaza. Hidro Prahova ia bani pe apă infestată, iar şeful ANPC este trimit la "treaba lui"
-
O zi pe an, şansă la vindecare, Ce se petrece la Ghighiu în Vinerea Luminată
-
Ziua Moaşei, sărbătorită cu emoţie la Maternitatea din Ploieşti
-
Prahoveni în stradă pentru reluarea turului II la prezidenţiale
-
Noapte fatală pe un drum din Prahova. Două vieţi pierdute într-un accident cumplit
-
Schimbare cu ecou la TCE Ploieşti. Directorul general se retrage strategic, pe fondul conflictului cu primăria
Anul - ediţia nr. 3751
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 16 mai 2025
Autentificare
Autentificare