Vineri, 19 aprilie 2024 - 7:06:45
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Sfântul Ierarh Eumenie, episcopul Gortinei


18 septembrie 2014

Acesta a trăit pe la anii 550 – 600, călătorind din vârstă tânără pe calea cea strâmtă a Lui Dumnezeu, pe care mergând, omul are două sarcini grele de lepădat: averea şi poftele trupeşti. Drept aceea, a renunţat Sfântul la averea sa, împărţind-o săracilor, săturâd pe cei flămânzi şi îmbrăcând pe cei goi, după cuvântul Domnului.

Tot aşa a lepădat şi grosimea trupului, supunându-şi poftele sale cu nevoinţele, cu înfrânarea, cu postul, cu rugăciunea, cu privegherea, cu ostenelile. Ferindu-se de toată plăcerea cea trupească şi de iubirea dulceţilor lumeşti, înfrânându-se de toate acelea care îngraşă trupul, născând patima, nu şi-a dat somn ochilor săi, până ce sufletul şi trupul lui, curăţindu-se de patimi, nu s-a făcut lăcaş Sfântului Duh.

Dându-i-se darul propovăduirii cuvântului Lui Dumnezeu, împodobit cu multă înţelepciune, viaţa lui strălucea ca o lumină şi era multora de folos, fapt pentru care a fost ales episcop al bisericii din Gortina, păstorind cu fapta şi cu cuvântul, făcându-se pildă tuturor. Cu puterea facerii de bine, era tată al sărmanilor, bogăţie a săracilor, dătător celor care cer, celor care pătimesc, împreună – pătimitor şi preaminunat făcător de minuni.

A mers al Roma, mânat de dorinţa de a propovădui Evanghelia, iar de acolo în Tebaida Egiptului. Aici, ajungând pe vreme de secetă, cu rugăciunile sale pământul a primit ploaie îmbelşugată. După o îndelungă propovăduire, aducând multe suflete la lumina credinţei, Sfântul Eumenie şi-a sfârşit zilele în Tebaida, mutându-se la Domnul, ca bun slujitor al Evangheliei, iar moaştele lui au fost trimise la locul lui de naştere în Raxos, în Grecia.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro