Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 6:01:17
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului


13 noiembrie 2014

Acest mare şi vestit luminător dascăl al lumii a fost din marea cetate Antiohia, din părinţi credincioşi. Chiar de la începutul vieţii sale, a avut mare dragoste pentru ştiinţa cuvintelor, deprinzând toată înţelepciunea elinească şi creştineştile Scripturi. Făcut diacon şi apoi preot, a alcătuit foarte multe cuvinte de învăţătură, sfătuitoare pentru pocăinţă şi pentru buna podoabă a obiceiurilor omeneşti.

Părăsind viaţa aceasta, Nectarie, patriarhul Constantinopolului, Ioan a fost chemat şi a fost făcut patriarh, primind canoniceşte hirotonia. Trăind în nevoinţă şi răbdare, mâncarea lui era numai puţină zeamă de orez, dormea puţin, însă nu pe pat, ci stând şi ţinându-se de nişte funii. Îndemnându-i pe creştini spre fapte bune şi să se lase de lăcomie, s-a certat cu Eudoxia, împărăteasa, care luase cu răpire o vie a unei văduve sărace. Sfătuind-o să nu ţină lucru străin şi aceasta nevrând să-i asculte cuvintele, pentru mustrarea pornită împotriva ei, l-a alungat pe Sfânt din scaunul de arhiepiscop. Izgonit la Cucuzo, în Armenia şi-a dat cinstitul suflet Lui Dumnezeu, iar Eudoxia care l-a nedreptăţit, fiind pricina pierzării, a murit purtând semnul strâmbătăţii făcute. După moartea ei, mormântul în care era îngropată, a tremurat 32 de ani, iar după ce s-au adus Sfintele Moaşte ale Sfântului Ioan Gură de Aur şi s-au pus acolo unde şi acum se află, a încetat acel cutremur.

Celui mai mare predicator din vremea de aur a creştinătăţii, Biserica îi serbează pomenirea de trei ori pe an: la 13 noiembrie şi apoi la 27 şi 30 ianuarie, precum şi în fiecare zi, când se săvârşeşte Liturghia lui.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro