Marţi, 19 martie 2024 - 12:01:48
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Sfântul Slăvit Proroc Ilie Tesviteanul


20 iulie 2013

Acesta era feciorul lui Sovac, preotul Legii vechi, locuind în cetatea Tesve, din Galaad, de dincolo de Iordan, de unde şi numele Prorocului, Tesviteanul şi a trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea lui Ahab, regele evreilor. Acesta îşi luase de soţie o prinţesă feniciană, femeie de alt neam şi închinătoare zeului Baal. Ea îl îndemna pe rege să părăsească vechea credinţă a iudeilor, în Dumnezeul cel adevărat şi să se închine lui Baal, întorcându-se la păgânătate.

S-a ridicat atunci, la chemarea Domnului, Ilie Prorocul şi, venind la curtea regelui, îl mustra, prin cuvinte aspre, pentru rătăcirea lui. Văzând că nu îl poate aduce la calea cea dreaptă a credinţei strămoşeşti, l-a vestit că se va abate asupra ţării o foamete mare, care va ţine trei ani şi jumătate, ca pedeapsă pentru lepădarea de credinţă. După trei ani şi jumătate, Prorocul s-a întors la curtea lui Ahab şi cu jertfa adusă pe muntele Carmel, a dovedit că străvechea credinţă, pe care o apăra, era credinţa cea adevărată. Poporul însuşi, văzând minunata dovadă a Prorocului, a strigat „Dumnezeul lui Ilie este Dumnezeul cel adevărat” şi prinzându-i pe slujitorii cei mincinoşi ai lui Baal, i-a ucis, ca să nu mai înşele pe nimeni, iar foametea a încetat, printr-o ploaie binecuvântată, la rugăciunea Prorocului.

Marele Proroc Ilie a săvârşit multe alte fapte minunate: a înviat pe fiul văduvei din Sarepta Sidonului, a văzut pe Dumnezeu la muntele Horeb „în vânt subţire”, pe cât îi este cu putinţă omului a-L vedea, a despărţit Iordanul, lovindu-l cu cojocul, trecând ca pe uscat şi a stat înaintea Lui Hristos, la Schimbarea Lui la Faţă, pe muntele Tabor.

Când s-au sfârşit zilele Prorocului Ilie, a fost ridicat la ceruri într-un vârtej de flăcări şi într-un car de foc. Sfânta Scriptură şi tradiţia bisericii ne spun că Sfântul Ilie va veni iarăşi pe pământ, la sfârşitul veacurilor, ca Îninte mergător, la cea de a doua venire a Lui Hristos, în slavă.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro