Joi, 25 aprilie 2024 - 7:40:07
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan


4 martie 2014

Deprinzâmdu-se de mic cu frica de Dumnezeu, când s-a făcut mai mare, Sfântul Gherasim a îmbrăcat schima monahală şi s-a dus departe, în adâncul pustiului Tebaidei.

Acolo a depus atâta luptă pentru virtute şi s-a apropiat de Dumnezeu, încât i se supuneau şi fiarele sălbatice. Astfel avea alături un leu care îi slujea îndeplinind mai multe slujbe, printre care şi aceea de a duce la păscut şi a-l aduce înapoi pe catârul care îi căra Sfântului apă. Odată, pe când leul dormea, nişte călători au luat catârul şi l-au legat lângă cămilele lor. Spre seară, ucenicul Sfântului Gherasim, văzând că leul vine singur s-a mâhnit, socotind că a mâncat catârul. Atunci Sfântul a poruncit ca leul să îndeplinească şi slujba catârului.

După mai mult timp, negustorii amintiţi s-au întors pe acelaşi drum, aducând cu ei şi catârul. Leul văzându-l şi cunoscându-l l-a apucat de căpăstru şi l-a dus la chilia Sfântului. Văzând aceasta, Sfântul a zis: ,,În deşert am grăit rău despre leu; deci să fie mai departe slobod de slujba pe care o săvârşea şi să se ducă să petreacă după obiceiul său". Atunci leul plecându-şi capul a luat calea către munte, dar o dată pe săptămână venea şi se apropia de Sfânt, plecându-şi capul, ca şi cum i s-ar fi închinat. Când acesta s-a săvârşit din viaţă, leul a venit din nou să-şi primească binecuvântarea, dar negăsindu-l, a scos mai întâi nişte mugete uşoare şi în cele din urmă răcnind cu putere, şi-a dat duhul. Astfel măreşte Dumnezeu pe cei ce-L slăvesc, încât face ca şi fiarele să li se supună celor ce păstrează neîntinat chipul şi asemănarea Sa.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro