Vineri, 29 martie 2024 - 1:04:17
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Pomenirea Părintelui Emilian Mărturisitorul


8 august 2012

8_augustÎn această lună, în ziua a opta, pomenirea Cuviosului Părintelui nostru Emilian Mărturisitorul, episcopul Cizicului.

Emilian MarturisitorulCuviosul Nostru Părinte Emilian a fost mai întâi călugăr la Mănăstirea ridicată de Sfântul Tarasie (cf. 25 februarie), unde se remarca prin virtuţile sale. La un timp după prietenii şi fraţi ai săi intru asceza, Sfântul Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadelor (cf. 23 mai), şi Sfântul Teofilact Mărturisitorul, episcopul Nicomidiei (cf. 8 martie), el fu la rândul său ridicat la rangul de episcop şi succeda Mitropolitului Cizicului, Nicolae (după 788). Se arata drept un credincios econom al harului dumnezeiesc şi se distinse atât prin milostenia să cât şi prin blândeţea deprinderilor sale.
Cu ocazia conrferintei despre închinarea la Sfintele Icoane, convocata la palat de către împăratul Leon al V-lea Armeanul (813-820), în 815, Sfântul Emilian îl interpelă pe suveranul eretic şi îi spuse că dacă problema dogmelor era de ordin stric ecleziastic, ea trebuia să fie rezolvată la biserică şi nu în faţa autorităţilor civile. În urma acestei curajoase mărturii de credinţă, el fu exilat. După vreo cinci ani de încercări, muri, se crede, asasinat de agenţii împăratului şi plecă la ceruri, la curtea Sfinţilor Mucenici triumfători (după Menologul lui Vasile al ÎI lea, el ar fi murit în pace la locul său de exil).

Tot în această zi, pomenirea Sfântului Miron, făcătorul de minuni, episcopul Cretei.

Acest sfânt a fost născut în Avrachi, cetate din Creta, aproape de Cnoson, împodobindu-se cu dumnezeiască şi dreapta credinţă. La începutul vieţii lui, luându-şi femeie, era plugar şi ajuta pe săraci din roadele ce i se făceau; şi cu cât da mai mult, cu atât mai mult i se înmulţeau roadele. Iar milostenia la el era peste firea omenească; se spune că a prins la aria lui 12 oameni, care îşi umpluseră sacii cu grâu, şi se chinuiau să-i ridice pe umeri neîndurându-se să deşerte din saci. Iar el în loc să le facă certare, se străduia cu dânşii ca să-i ajute, ridicând cu mâna lui sacul fiecăruia şi punându-i-l pe umeri, le-a poruncit să nu spună nimănui nimic.

A fost hirotonit preot în sfânta lui Dumnezeu Biserica; iar dacă a încetat prigoana, a fost făcut arhiereu al Cretei, unde a făcut multe minuni. Şi săvârşindu-şi rămăşiţa vieţii cu cuviinţă şi cu plăcere dumnezeiască, şi prăznuind luminat praznicele mucenicilor, la vârsta de 100 de ani către Domnul s-a mutat, către anul 350.

Tot în această zi, pomenirea Preacuviosului Părintelui nostru Teodor, egumenul de la Oronon.

Acest sfânt părinte din mica vârsta ridicând asupra sa Crucea Domnului, a sălăşluit prin peşteri şi prin munţi şi prin văi. Drept aceea aducându-se către Domnul ca un mir scump şi ca o tămâie bine primită, cu pace s-a săvârşit.

Tot în această zi, pomenirea Sfinţilor Mucenici Elefterie şi Leonid, şi a Sfinţilor prunci, care prin foc s-au săvârşit.

Tot în această zi, pomenirea Sfinţilor zece pustnici din Egipt, care cu pace s-au săvârşit.

Tot în această zi, pomenirea Sfinţilor doi Mucenici din Tir, care s-au săvârşit fiind taraţi pe pământ.

Tot în acesta zi, pomenirea Sfântului Mucenic Stirachie, care de sabie s-a săvârşit.

Tot în această zi, pomenirea Sfântului nou Mucenic Anastasie bulgarul, care a mărturisit în Tesalonic, la anul 1794 şi, suferind chinurile, s-a săvârşit.

Tot în această zi, pomenirea Sfântului nou Mucenic Triandafil Zagoreul, care a mărturisit în Constantinopol la anul o 1680.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro