Joi, 2 mai 2024 - 12:51:13
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Centrul României a fost mutat 30 de kilometri mai la sud


9 martie 2015

Românii au învăţat la şcoală că centrul ţării este în satul Dealu Frumos, din judeţul Sibiu. Însă ultimele măsurători, extrem de precise, au arătat că centrul ţării se află, de fapt, în municipiul Făgăraş din judeţul vecin, Braşov, relatează Digi24.ro.

În trecut, în urma unor măsurători s-a stabilit că la Dealu Frumos este centrul României, iar punctul este marcat în prezent de un monument. În zonă au apărut şi afaceri care au încearcat să profite de faima locului.

„Am făcut această pensiune tocmai din acest motiv, având acest teren şi ştiind că este centrul ţării”, a povestit Elena Curcean, managerul pensiunii din Dealu Frumos.

Dar tehnologia ultramodernă de cartografiere folosită de specialiştii de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca a demonstrat că centrul ţării este, de fapt, la 30 de kilometri distanţă de Dealu Frumos, în sud-estul satului, în municipiul Făgăraş.

„La vremea respectivă, când probabil s-a calculat centrul s-a folosit probabil un alt aparat matematic, alte date, alte input-uri şi s-a ajuns la rezultatul respectiv”, a explicat Ioan Rus, conferenţiar la Facultatea de Geografie a UBB Cluj-Napoca.

Centrul României, lângă un câmp părăsit

Conform noilor date, centrul ţării este la ieşirea din Făgăraş, spre Braşov. În stânga e un câmp părăsit, iar în dreapta o staţie de gaz. Coordonatele geografice exacte sunt 45 de grade şi 50 de minute latitudine nordică şi 24 de grade şi 59 de minute longitudine estică.

Dar autorităţile din judeţul Sibiu nu doresc să renunţe la promovarea satului Dealu Frumos drept centrul ţării.

„Nu se pot schimba obiceiurile peste noapte. Probabil o să rămână în continuare ca centrul turistic şi de atracţie pentru trecători. Este un peisaj frumos”, a declarat Marius Bârsan, viceprimarul comunei Merghindeal, din care face parte satul Dealu Frumos.

Acum, şi locuitorii din Făgăraş doresc să îşi promoveze localitatea drept centrul României. „Ar veni mai mulţi turişti, am prezenta o curiozitate mai mare pentru alţii”, a declarat un localnic.

„Cred că orice investitor s-ar plasa în centrul unei ţări”, a precizat şi George Cîrje, viceprimarul municipiului Făgăraş.

Modificarea le ridică probleme şi editorilor manualelor de geografie, în care Dealu Frumos este trecut drept centrul georgrafic al României.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 1 mai 2024
Autentificare
stiriactuale.ro