Vineri, 26 aprilie 2024 - 8:09:12
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Premieră în România. Terapia cu animale, introdusă într-o şcoală publică


2 mai 2015

La Cluj-Napoca s-au introdus în orarul şcolarilor ore de terapie cu animalele. În fiecare joi, elevii Liceului Special pentru Deficienţi de Vedere au ore cu un câine antrenat special pentru a-i ajuta să-şi dezvolte comunicarea cu cei din jur şi abilitatea de a se integra în societate. Este pentru prima dată când o şcoală publică a introdus în programă ore de terapie asistată de animale, relatează digi24.ro.

Alma are un an şi este câinele Liceului Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca. De pregătirea ei se ocupă terapeutul şcolii şi un dresor al unei asociaţii de nevăzători. În fiecare joi, Alma are ore cu elevii. Printre aceştia se numără şi Laura, o fetiţă care s-a născut nevăzătoare şi care are probleme de comunicare.

„Laura astăzi a citit câinelui, ceea ce e o chestie de motivaţie, lucru care îi dezvoltă clar comunicarea, vocabularul. Şi formulăm propoziţii”, a declarat terapeutul Adela Chiş pentru postul de televiziune. Orele se desfăşoară în sala de clasă, iar elevii trebuie să interacţioneze cu câinele.

"A fost selecţionat cel care era cel mai calm, cel mai răbdător, cel mai echilibrat. După vârsta de şase luni a fost introdus încet în liceul de nevăzători şi a început să cunoască copiii, ambianţa, a socializat cu diferite tipuri de copii şi [a ajuns] să fie inclus încet, încet în activităţi”, a povestit Iulia Lazăr, instructor de câini.

Pentru dezvoltarea unor astfel de activităţi, conducerea liceului a cerut fonduri europene. Banii vor fi folosiţi pentru ca un terapeut să se pregătească în străinătate.

„Este o activitate educaţională elaborată care are nevoie de aplicarea unor strategii educaţionale, de metode de lucru, ca să facem totul organizat şi controlat”, a declarat Roxana Ţicher, director al Liceul Special cu Deficienţi de Vedere Cluj. La Liceul Special cu Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca învaţă aproape 220 de copii.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro