Marţi, 19 iunie 2018 - 3:30:10
EUR
EURO = 4.6662 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 4.024 RON
Dolarul american a crescut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

IOAN POPESCU: Interviuri / Elena Bulgaru, prima femeie- pilot de elicopter din România!


5 februarie 2018

”În  Grădinile Cerului mi-am petrecut adevărata mea viaţă”

Meseria de aviator aparţine, prin excelenţă, bărbaţilor, pentru că ea presupune curaj, răspundere, îndemânare, sânge rece, spontaneitate - caracteristice oamenilor puternici. De aceea, când în această lume mirifică a aviatorilor pătrunde o femeie, aceasta poate fi socotită o adevărată eroină, chiar aşa! O asemenea eroină am reuşit să depistez, la...sol, într-o garsonieră de bloc aflată pe o străduţă de la marginea Ploieştiului,  unde sărăcia şi modestia sunt la ele acasă...

...Mă aflu, aşadar, în casa unei doamne pensionare în vârstă de 74 de ani, prima femeie pilot profesionist de elicopter din aviaţia română, deţinătoare a unui record mondial de zbor la înălţime fără mască de oxigen (6420m), record  omologat de Federaţia Internaţională de Aeronautică, performanţă neegalată încă, deşi a fost stabilită în anul 1957! Numele său: Elena Bulgaru. Privind-o în ce sărăcie trăieşte, nici nu-ţi vine să crezi că femeia asta uscăţivă a fost, cândva, o „regină” a aerului! Acum trăieşte, chinuit, dintr-o pensie de doar 6oo de lei, asta şi pentru că 15 ani de activitate nu i-au fost trecuţi în cartea de muncă, ei nefiind găsiţi nici măcar la Arhivele Statului!   Găseşte în schimb, pe fundul unei cutii metalice, câteva linguriţe de cafea, suficientă pentru două ceşcuţe, astfel ca dialogul nostru să decurgă cât se poate de cald. Aflu că această femeie, firavă şi îmbătrânită de greutăţile vieţii, s-a „plimbat”, timp de peste 30 de ani, prin „Grădinile Cerului”, cum spune cunoscutul aviator-scriitor D.Berbunschi, pe care îl citează cu respect. Înainte de „zbura” prin amintiri, interlocutoarea mea mărturiseşte că a avut mult de lucru şi prin „grădinile pământului”, unde s-a şcolit şi s-a perfecţionat în ale zborului. Apoi, la rândul său, s-a bucurat de fiecare elev-pilot instruit sau brevetat, vreo 150,  precum şi de fiecare dobândire ori avansare profesională, de fiecare înălţime de zbor - mereu mai sus - de fiecare intervenţie aviatică reuşită cu Aviasan-ul (intervenţii sanitare-n.a).

-  Doamna Bulgaru, de la un prieten comun, paraşutistul Marin Alexandru, am aflat că viaţa dumneavoastră s-a petrecut mai mult în aer, doar acolo pare-se că aţi cunoscut iubirea şi preţuirea. Am dreptate?

-  Aşa este, dar de iubire şi preţuire m-am bucurat, însă, şi pe pământ. Aici am iubit şi am fost iubită. Dintr-o căsnicie eşuată, am rămas însă cu doi băieţi, pe care îi iubesc enorm, deşi nu se află lângă mine. Din păcate, niciunul nu s-a îndrăgostit de aviaţie. Cel mare, Romulus Vasile, a fost şi este pasionat de automobilism, devenind instructor auto, iar cel mic, Mihai, este inginer petrolist. El a urmat timp de un an cursurile de zbor cu motor de la Strejnic, dar a renunţat când s-a însurat. Dar a perseverat în meseria lui şi a ajuns un foarte bun specialist în domeniul său, devenind doctor în ştiinţe (doamna oftează îndelung, semn că fiii dumneai, nu prea sunt pe aceeaşi lungime de undă cu mama lor –n.a.). Revin însă la povestea vieţii mele aeriene, care a început în anul 1950, în Banat, pe un amărât de planor şi am aterizat pe aeroportul Băneasa, pentru ultima oară, după 31 de ani, la bordul unui modern elicopter „Alouette 3”, adus din Franţa. Aici am fost întâmpinată cu flori şi aplauze de conducerea Aviasan, în frunte cu gen. Ion Tiu şi col. Păşcuţ, în prezenţa a zeci de colegi şi prieteni. Era în decembrie 1981. Asta a fost adevărata mea viaţă!

-  Se spune că aviatorii sunt oameni legaţi mai mult de vis decât de realitate. Ei nu uită niciodată viaţa lor aeriană, pe care o visează până la nedorita reîntoarcere în ceruri.

-  În parte este adevărat, dar nu întotdeauna pe cer a fost lumină. Adesea, când soarele se ascundea în norii negrii, trebuia să mă strecor printre fulgere, încercând să înfrunt vântul şi vijelia. Însă, când ai încredere în tine, în experienţa ta, în avion şi mai ai acel gram de noroc, înseamnă că acolo sus, cineva te iubeşte.

-  Să revenim la începuturi...

-  Sunt născută în anul 1931, în oraşul Tecuci, unde exista o şcoală de aviaţie, căreia i se mai spunea şi leagănul aviaţiei, aici formându-se majoritatea piloţilor români. Zborul păsărilor cu motor m-a fascinat de mic copil, aşa mi s-a înfiripat visul meu să zbor, să ajung pilot de avioane. Doamne, ce mai plângeam atunci când cădea câte un avion! La înmormântarea pilotului participa toată suflarea oraşului, iar mie mi se făcea pielea găină când auzeam fanfara cântând marşul funebru. Copil fiind, ştiţi ce îmi trecea atunci prin cap? Îmi doream să gust din acea licoare nebănuită a zborului spre înălţimi, iar cu gândul de copil visător, îmi doream să am şi eu parte de o asemenea ceremonie cu fast, cu fanfară şi regrete, în cazul în care cădeam la datorie.

Din fericire, nu aţi avut parte de o asemenea „ceremonie”, în schimb, sunt sigur, v-aţi bucurat de aplauze, de aprecieri...O femeie-pilot nu se vede pe toate drumurile. Nu mi-aţi spus unde şi când aţi deprins primele noţiuni de zbor?

-  Primul meu aşa-zis zbor, cum v-am mai spus mai înainte, aveam să-l fac pe pământ, cu...trenul: împreună cu familia am fugit din calea războiului spre Reşiţa, unde era linişte. După război, în anul 1949, am început din nou să visez la aviaţie. Am renunţat la serviciu şi m-am înscris la şcoala de planorism, fiind declarată aptă de zbor. Mamă, ce fericire pe mine! Peste numai un an, m-am prezentat la aerodromul din Câlnic, localitate aflată lângă Reşiţa, pentru a intra în pâine. Aici însă era o mizerie de nedescris. Dar mie nu-mi păsa; eram mândră că purtam uniforma la care visasem de mică: pantaloni cu buzunare şi bluza de aviator!

-  A urmat, probabil, mult-doritul botez al aerului...

-  Visul copilăriei mele de a  zbura, chiar dacă a început cu planorul, s-a împlinit într-o frumoasă zi de vară a anului 1950, la Reşiţa. Asta după ce am primit brevetul de pilot sportiv pe planoare. Peste puţină vreme aveam să obţin şi pe cel de pilot sportiv de avioane cu motor. Primul avion pe care l-am pilotat a fost un Zlin 22. În 1952, când mă aflam la Ghimbav-Braşov, unde am executat trei salturi cu paraşuta.  Am mai participat la numeroase alte concursuri sportive şi demonstraţii aviatice: zbor în formaţie de trei şi şapte aparate, acrobaţie, orientare... Dar cea mai parte a activităţii mele am desfăşurat-o în cadrul Serviciului de aviaţie sanitară (Aviasan), între anii 1961 şi 1973. Sunt 13 ani petrecuţi la Aviasan Ploieşti! Am fost apoi transferată la Aviaţia Utilitară. Timp de şapte ani am condus diverse tipuri de avioane, de la YAR la Aero 45 bimotor şi mi-am încheiat cariera pe modernul elicopter Alouette 3, aparat de zbor care m-a cam speriat la început, deoarece zgomotul şi trepidaţiile erau atât de mari, încât de abia puteam să stau pe scaun. Până la urmă am reuşit să îmblânzesc „fiara”, a cărei elice avea 34 000 de turaţii/minut! Toate aceste misiuni care mi-au fost încredinţate au avut caracter de intervenţie în situaţii grave, precum transportul de bolnavi, de medicamente ori sânge, dintr-un colţ la altul al ţării.

-  Vă amintiţi de vreo întâmplare amuzantă sau dramatică din timpul activităţii dumneavoastră?

-  Pe vremea când lucram la Aviasan, trebuia să transport la Arad trei renumiţi chirurgi de la Spitalul Fundeni din Bucureşti: Ionescu Agripa şi Setlacek, celui de al treilea nu-i mai reţin numele. Aceştia urmau să opereze o fată netransportabilă, grav rănită la cap, în urma unui accident rutier. La plecarea din Bucureşti, când m-au văzut la aeroport, lângă aparatul de zbor, dumnealor m-au întrebat: Unde este pilotul, că noi ne grăbim?

O altă întâmplare, serioasă de data asta, am avut-o la Petrila, când mai mulţi mineri au fost grav răniţi în urma unei explozii în subteran. Ajunsă acolo, a trebuit să aterizez pe un teren de sport, înconjurat de nişte plopi înalţi, de care mă puteam lovi oricând din cauza vântului puternic şi a curenţilor de aer. Am reuşit să mă strecor printre ei şi astfel misiunea aducerii minerilor accidentaţi la Bucureşti a fost îndeplinită. Mai târziu am aflat că toţi minerii au scăpat cu viaţă. M-am bucurat teribil!

-  Aş dori să aflu, de la dumneavoastră, şi povestea recordului mondial de înălţime, care v-a făcut celebră.

-  Era în 12 aprilie 1957, pe aerodromul din Râmnicu Sărat. Eu trebuia să trec proba de înălţime (5250m), pe un avion cu motor uşor YAR 316, pentru a obţine titlul de maistru sportiv în  aviaţie. În timpul zborului, altimetrul s-a blocat, dar barometrul îmi arăta că urc. Am continuat să zbor, deşi vremea se înrăutăţise. Pentru câteva clipe am intrat în panică, dar mi-am revenit repede. Nu ştiam dacă atinsesem limita de înălţime de 5250 m, dar am decis să cobor. Ploaia şi vântul puternic m-au făcut să aterizez departe de ţintă, la Iveşti, unde ştiam că există o pistă, aşa că până acolo am mers paralel cu calea ferată, până am reuşit să aterizez. Oamenii de acolo au crezut că sunt vreo spioană! A doua zi, am aflat, de la şefii veniţi de la Râmnicu Sărat, că atinsesem înălţimea de 6420m, record mondial! Vă daţi seama ce bucurie a fost pe mine? Din păcate, actul care să menţioneze titlul de maistru sportiv, nu l-am primit nici până acum!

-  Figuraţi, fără îndoială, în istoria aviaţiei româneşti, alături de alte femei celebre. Daţi-mi câteva nume?

-  Cu plăcere! Eu nu ştiu dacă pot să mă compar cu femeile-pilot cu adevărat celebre, precum: Ioana Cantacuzino (1929), Smaranda Brăescu (1935), Marina Ştirbei (1936), Mariana Drăgescu (1940) ş.a., dar sunt şi eu acolo, pe lângă ele...

-Doamnă Bulgaru, pentru acest plăcut zbor aerian prin viaţa dumneavoastră, vă mulţumesc din suflet.

(Ziarul „Ploieştii”, iulie 2005)

PS: La 1 noiembrie 2007, Elena Bulgaru a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Ploieşti. Astfel, prima femeie pilot profesionist din aviaţia română, deţinătoare a unui record naţional de zbor la înălţime, Elena Bulgaru, a intrat în galeria marilor personalităţi ale Ploieştiului. O recunoaştere târzie, dar meritată.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(816 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:loading...
Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookScoala de Arte Frumoase Ploiesti

Siteuri profesionale la preturi incredibil de mici

Cristi Cimpeanu foto

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Vaccinurile salveaza vietiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec In prima parte a zilei este posibil sa fiti nevoit sa faceti o scurta calatorie neplanificata. Desi se intrevad cateva dificultati, aveti sanse sa rezolvati tot ce v-ati propus. Relatiile sentimentale ar putea sa fie putin tensionate din cauza unor neintelegeri. Va sfatuim sa va pastrati calmul in discutiile cu persoana iubita.Seara este favorabila intrunirilor in familie sau cu prieteni apropiati taur La locul de munca sau in afaceri este de asteptat sa va simtiti plin de energie si inspiratie. Puteti avea idei si initiative excelente, pe care colegii sau partenerii le apreciaza. S-ar putea sa fiti invitat sa participati la o reuniune sau la o calatorie impreuna cu persoane apropiate. Chiar daca acest lucru presupune o cheltuiala neplanificata, eastrolog.ro va recomanda sa profitati de ocazie pentru a va relaxa. Aveti nevoie de mai multa destindere dupa activitatea profesionala intensa din ultima vreme
GEMENI RAC
gemeni Este posibil ca pregatirile pentru plecarea intr-o calatorie sa tensioneze atmosfera din familie. O persoana apropiata v-ar putea indispune cu sfaturile sale insistente. Mai tarziu, insa, aceste sfaturi se pot dovedi foarte utile. Eastrolog.ro va recomanda sa nu refuzati o intalnire cu prietenii in a doua parte a zilei, pentru ca v-ar oferi o buna ocazie sa va detasati de grijile cotidiene. rac In prima parte a zilei s-ar putea sa primiti o veste buna in legatura cu o suma de bani pe care urmeaza sa o incasati de la locul de munca sau dintr-o colaborare, spre bucuria familiei. Puteti sa faceti planuri de viitor si sa va intalniti cu prietenii. Aveti grija sa nu-i neglijati pe cei tineri din familie
LEU FECIOARĂ
leu Sunt sanse sa apara rezultatele unei colaborari profesionale pentru care ati depus eforturi in ultima vreme.Dupa-amiaza este posibil ca relatia cu persoana iubita sa se tensioneze din cauza unor barfe. O persoana apropiata v-ar putea ajuta sa depasiti acest moment delicat. Va sfatuim sa acordati mai mult timp treburilor casnice si activitatilor relaxante. fecioara Dupa o perioada mai putin favorabila in plan sentimental, astazi sansa ar putea fi de partea dumneavoastra. Aveti ocazia sa faceti cunostinta cu o persoana care va impresioneaza si va atrage din primul moment. Nu este exclus sa devina o relatie de durata. In plan financiar nu se intrevad probleme. Va recomandam sa evitati speculatiile si sa nu va lasati tentat de mirajul unor castiguri facile
BALANŢĂ SCORPION
balanta In prima parte a zilei s-ar putea sa fiti nemultumit din cauza unor dificultati financiare cauzate de o intarziere. In plan intelectual este de asteptat sa fiti intr-o forma excelenta. Va recomandam sa profitati de acest context favorabil si sa va dedicati studiului sau proiectelor de viitor. Capacitatea de comunicare este la cote inalte si va poate ajuta sa va faceti noi prieteni. Puteti sa va bazati pe intuitie. scorpion Se intrevede o zi agitata, cu numeroase probleme de rezolvat. Eastrolog.ro va sfatuieste sa va planificati cat mai bine timpul, ca sa nu va irositi energia. Chiar daca aveti spor in tot ce faceti, ar fi bine sa nu refuzati ajutorul prietenilor. Dupa-amiaza s-ar putea ca o persoana mai in varsta din familie sa va faca un cadou placut si util.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Se pare ca sunteti intr-o stare de spirit foarte buna iar relatiile cu anturajul decurg fara probleme. Poate ca situatia financiara nu va multumeste pe deplin, dar sunt sanse sa se redreseze destul de curand. Puteti sa duceti la bun sfarsit tot ce v-ati propus sa faceti in locuinta, impreuna cu membrii familiei. Seara s-ar putea sa participati la o intrunire cu persoane apropiate. Eastrolog.ro va sfatuieste sa fiti foarte atent cum va exprimati, pentru ca exista riscul sa jigniti pe cineva capricorn In prima parte a zilei beneficiati de o creativitate deosebita si puteti avea reusite importante la locul de munca si in afaceri. Planurile si strategiile pe care le concepeti azi se pot concretiza in scurt timp si va pot aduce satisfactii materiale. Eastrolog.ro va sfatuieste sa nu ignorati problemele partenerului de viata. Ar fi bine sa gasiti o cale de mijloc intre munca si viata personala.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Astazi beneficiati de un farmec deosebit, care va deschide toate usile si va poate fi de mare ajutor in plan social. Puteti sa va ocupati de afaceri si sa faceti investitii pentru camin. Eastrolog.ro va recomanda sa evitati discutiile in contradictoriu cu membrii familiei. pesti Aveti ocazia sa incepeti un proiect care va poate aduce destul de curand satisfactii profesionale si materiale. Elanul si perseverenta de care dati dovada in plan profesional ar putea starni invidia unor colegi. Va sfatuim sa evitati suprasolicitarea fizica si intelectuala, fiindca riscati sa aveti probleme de sanatate sau sa va accidentati
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 iunie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro