Sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 9:34:05
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Punctul G al lui Pareto


18 august 2021
Gabriel Wilhelm CIURCANU



Pentru ca “presupunerea este mama vitrega a esecului”, vom expune cateva date despre cine a fost Pareto.

Vilfredo Federico Damaso Pareto (n. 15 iulie 1848, Paris, Franţa – d. 19 august 1923, Geneva, Elveţia) a fost un economist ṣi sociolog italian, reprezentant al Şcolii de la Lausanne.

Principiul Pareto poartă numele acestuia, printre multe analize el a studiat distribuţia separarii, un exemplu nu tocmai pozitiv este ca a descoperit că bogăţia nu era distribuită în mod egal şi sunt câţiva oameni care controlează cea mai mare parte a averii. Lucrurile nu s-au schimbat foarte mult de atunci, averea celor putini s-a dezvoltat si mai mult, iar principiul separarii mentine aceasta logica in viata de zi cu zi. Descoperirile sale se aplică la fel de mult astazi, aproape in orice domeniu, aproape in orice situatie.

Regula a fost generalizată de Juran (guru-ul calităţii), care a inventat şi sintagma „puţini vitali şi mulţi triviali”, la noi s-ar traduce “putini oameni, multa populatie”, asta pentru a descrie principiul Pareto.

Principiul Pareto sau “regula 20:80” poate fi aplicata in toate  domeniile de activitate şi este utilizata pentru a se concentra asupra problemelor reale. În esenţă, principiul Pareto este un mijloc de separare, pentru a interpreta mai bine regula vom analiza cateva exemple si efectele lor:

·      20% dintre soferi genereaza 80% dintre problemele din trafic (in Romania)

·      20% dintre probleme se transforma in 80% lipsa amenzi (in general)

·      20% lipsa amenzi genereaza 80% situatii de repetare probleme si mentine cu plus 20% rata de nastere a bombardierilor (in anumite cartiere)

·      20% situatiile repetate se transforma iar si iar si iar in multiple probleme pentru ca:

·      20% dintre soferi nu pot fi opriti de Politie, nu pot fi opriti de lege si nu pot accepta ca 80% din problema este a lor, prin atitudinea nepotrivita completata de alegerile individuale iar restul de 20% este a statului, a infrastructurii, a legii, a Politiei. (intotdeauna)

·      In curand, pe aceasta schema, riscam ca punctul 1 sa se transforme in “80% dintre soferi sa ignore 20% dintre participantii la trafic” sau “20% dintre problemele din trafic sa genereze 80% din totalul deceselor”

Principiul Pareto se aplica si in exemplul urmator:

·      20% dintre fumatori arunca 80% din tigari in locuri nepermise

·      20% dintre tigarile aruncate nepermis se transforma in 80% situatii nesanctionate

·      20% din aceste situatii genereaza 80% din totalul gunoiului tip “muc de tigare”

·      20% din acest gunoi este maturat de 80% din personalul firmelor

·      20% din personalul firmelor de curatenie injura 80% dintre soferii care arunca tigarile pe geam

·      80% dintre soferii care arunca tigarile pe geam se alatura celor 20% care fac probleme in trafic.

·      Avem un procent de 100% de soferi care ori arunca tigara pe geam, ori incalca legea.

Asta inseamna ca fiecare dintre noi ori incalcam legea, ori aruncam tigara pe geam (daca suntem fumatori). In exemplul urmator principiul Pareto se aplica astfel”

·      20% dintre soferi parcheaza in 80% din cazuri in mod incorect

·      20% din modurile incorecte genereaza 80% dintre blocajele zonei

·      20% din zona are locuri de parcare pe care se “bat” 80% dintre soferi.

·      20% dintre soferii care se bat pe un loc de parcare, tot ei fumeaza 80% dintr-un pachet de tigari, nervosi pe stat, pe primar, pe vecinul care parcheaza ca un bou, pe administrator ca a crescut fondul de rulment, pe Guvern ca nu scoate masca ca obligativitate si vaccinul e un fake ca asa zic unii cantareti, actori, influenceri care au studii de specialitate in domeniul medical (stiu un site care iti da diploma pe 40 de dolari).

·      20% dintre tigari ajung pe jos, pe geam, aruncate pe balcon, pe iarba si se alatura celor 80% din exemplul anterior, deci avem 100% tigari aruncate pe jos de 20% dintre cei care fac 80% probleme in traffic.

Daca pare complicat, avem 2 solutii simple:

-       Respecta regulile de circulatie, nu le interpreta si nu cauta argumente sa convingi de ce ai incalcat legea, raspunsul e simplu: A FOST ALEGEREA TA! Nu-I implica pe toti in aceasta alegere!

-       Respecta natura, munca altora si fa un efort minim de a cauta un cos de gunoi, daca esti pieton,  sau foloseste scrumiera masinii daca esti sofer. Scrumiera se supara daca nu o folosesti, se simte inutila dar mai ales se simte neingrijita. Daca fumezi, ESTE ALEGEREA TA! Nu-I implica pe toti in aceasta alegere!


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro